Finalitzats els fòrums participatius, primera fase del procés per a l'elaboració d'un nou Reglament de Participació Ciutadana

Finalitzats els fòrums participatius, primera fase del procés per a l'elaboració d'un nou Reglament de Participació Ciutadana

> S'han celebrat dos fòrums de debat amb entitats i ciutadans i també es difondrà una enquesta virtual oberta a tots els vallencs

> El nou reglament establirà els mecanismes, canals i espais per mitjà dels quals la ciutadania podrà opinar i intervenir en la presa de decisions sobre la ciutat

L’Ajuntament de Valls ha iniciat aquest mes de febrer el procés per a l’elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana amb la celebració de dos fòrums de debat, un amb entitats i un altre amb ciutadans. Aquesta és la primera fase que té com objectiu promoure el debat sobre el nou reglament entre els veïns, amb espais de trobada expressament dissenyats per facilitar la discussió i intercanvi de punts de vista.

Núria Gavarró, regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, va ser l'encarregada de donar la benvinguda als assistents i fer una explicació del procés. La dinàmica de les sessions, que ha anat a càrrec de Mirada Local, consistia en un treball previ de reflexió personal (30-35 minuts), posada en comú de les propostes recollides (40 minuts), treball de priorització de les propostes finals (15-20 minuts) i selecció de les propostes més rellevants al final de la sessió per concloure els fòrums.

El Reglament de Participació Ciutadana és un documentat que establirà el full de ruta per actualitzar i ampliar els mecanismes, canals i espais oberts a tots els vallencs i vallenques per opinar i intervenir de forma regular en la presa de decisions sobre els temes importants del present i el futur de la ciutat. La regidoria de Participació Ciutadana i Igualtat impulsa el procés, com aspecte clau de l’objectiu fixat per l’Ajuntament per consolidar i avançar cap a un model de gestió de l’administració basat en la democràcia participativa. D’aquesta manera, el futur reglament regularà els instruments participatius oberts a tots els ciutadans, els drets a la informació i totes aquelles accions i processos que ampliïn i fomentin la implicació dels vallencs en la presa de decisions.

El procés per a l’elaboració del nou reglament serà plenament participatiu, a part dels fòrums de debat realitzats també s'utilitzaran eines digitals de participació amb la difusió d'una enquesta virtual. Es difondrà aquesta enquesta virtual (https://buff.ly/2SC195f) a través del web i les xarxes socials de l’Ajuntament que serà oberta a tots els veïns.

Amb els resultats de l’enquesta i les propostes sorgides dels fòrums d’entitats i de ciutadans se sistematitzaran els punts i propostes que seran la base per redactar el nou reglament. Aquest document ha d’establir el full de ruta en matèria de participació, d’acord amb les necessitats reals de Valls i del seu teixit social per fomentar i impulsar la participació ciutadana, adaptant i ampliant els actuals òrgans i mecanismes de participació. L’Ajuntament, per tal de garantir ja d’inici la neutralitat política en tot el procés per a l’elaboració del reglament, ha externalitzat la dinamització a l’empresa Mirada Local, amb experiència en projectes similars.

El procés per a l’elaboració d’aquest reglament s’emmarca en l’objectiu que s’ha fixat l’Ajuntament d’aprofundir en els mecanismes de transparència, codecisió i implicació dels veïns en els projectes de la ciutat. Així, entre altres mesures, sobresurt en aquest mandat l’ampliació del Portal de la Transparència i, a la vegada, la consolidació del model de Pressupostos Participatius.

VALLS · 20 DE FEBRER DE 2019