Valls organitza la 1a edició del cicle de codesenvolupament i cohesió social

Valls organitza la 1a edició del cicle de codesenvolupament i cohesió social

La regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls, a través del Pla d'Inclusió i Cohesió Social, ha preparat el cicle de codesenvolupament i cohesió social. El cicle pretén donar a conèixer diferents experiències en l'àmbit del codesenvolupament i donar visibilitat a bones pràctiques de treball que es duen a terme conjuntament amb col·lectius de persones migrades del territori. Es tracta de la 1a edició d'aquest esdeveniment que comença avui, dijous 14 de març, i acabarà el diumenge dia 24 del mateix mes. El cicle comptarà amb una exposició de fotografies del projecte ‘Dones en xarxa’ i la xerrada ‘L’experiència del codesenvolupament a Lleida’.

Per una banda, el dijous 14 de març s'ha obert l'exposició de fotografies 'Dones en xarxa' al Pati de Sant Roc, i ha comptat amb la presència de les dones participants del projecte i membres de l'associació Egueiro, col·laboradors del projecte. Es tracta d'una exposició de fotografies realitzades en el marc del projecte 'Dones en xarxa', un espai d'acció per a les dones nouvingudes a Valls a través de l'apoderament en diversos àmbits (competències lingüístiques, coneixement de l'entorn, auto-gestió de grup...) per tal de promoure la inclusió i participació a la comunitat. En els últims mesos s'ha iniciat des d'aquest espai la col·laboració amb el col·lectiu de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA), a través de l'associació Egueiro. La mostra es podrà visitar fins diumenge 24 de març.

Per altra banda, el dijous 21 de març a les 18.30 hores a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs, tindrà lloc la xerrada 'L'experiència del codesenvolupament a Lleida', a càrrec de Cristina Saiz, tècnica de cooperació internacional de l'Ajuntament de Lleida. Xerrada on s'explicarà la peculiaritat principal del treball de codesenvolupament a la ciutat de Lleida: la creació dels anomenats grups mixtos, que han suposat el treball conjunt de les ONGD locals i els col·lectius de persones migrades. Aquest treball ha permès cooperar amb les seves comunitats d’origen, fomentar la sensibilització de la societat d’acollida sobre les causes profundes de les migracions actuals i millorar la convivència i la cohesió social a la ciutat.

Entenem el terme codesenvolupament com una conseqüència lògica de les actuacions de les poblacions migrades, que es desplacen dels seus països buscant un projecte de vida més d’acord amb els seus interessos i s’organitzen per donar suport a iniciatives de desenvolupament econòmic, social i cultural a les seves comunitats i països d’origen. Una de les particularitats del codesenvolupament és la inclusió de les persones migrades com a vectors de desenvolupament, a partir de la vivència transnacional de dues realitats, tant al seu país d’origen com al d’acollida.

Així doncs, podem definir el codesenvolupament com un model de cooperació inscrit en la cooperació internacional descentralitzada que busca una actuació conjunta en els camps de les migracions i del desenvolupament. Des de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls es treballa en projectes de cooperació internacional que es basin en el codesenvolupament, d'aquesta manera s'impulsa la implicació de la població migrada en el teixit social del país d'acollida. Amb aquest objectiu, des de la regidoria, el pressupost destinat a la cooperació es dedica al codesenvolupament.

> Descarregar cartell

VALLS · 14 DE MARÇ DE 2019