40 infants i joves de Valls participen en la 7a edició del programa d’inclusió social de la Fundació Barça

40 infants i joves de Valls participen en la 7a edició del programa d’inclusió social de la Fundació Barça

> La Fundació Barça, en col·laboració amb ajuntaments i diputacions, promou la inclusió social a través de l’esport en 43 municipis de Catalunya

Des del mes d’octubre del 2018, 40 infants i joves d’entre 10 i 18 anys de Valls participen en dues sessions setmanals de FutbolNet a l’Institut Jaume Huguet. Aquest programa de la Fundació Barça treballa la inclusió social mitjançant la metodologia FutbolNet i té l’objectiu de crear un espai on nois i noies puguin desenvolupar, tant individualment com socialment, valors necessaris per a la pràctica esportiva i per al dia a dia.

Aprofitant la celebració d’una sessió de FutbolNet, Josep Maldonado, membre del Patronat de la Fundació, ha visitat la població i juntament amb Albert Batet, alcalde de Valls; Eduard González, regidor d'Esports; Francesc Vidal, gerent del Patronat Municipal d'Esports; Josep Maria Soler, director de l’institut Jaume Huguet, han assistit a l’activitat per conèixer com es treballa.

La metodologia ‘FutbolNet’ a Catalunya

FutbolNet és una metodologia d’intervenció social que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves i fomentar la inclusió d’aquells que es troben en contextos vulnerables. Avui en dia, els infants i joves, i, especialment, els que estan en risc d’exclusió social, no poden exercir, de forma plena i en igualtat de condicions, el seu dret a participar en l’esport. Això es tradueix en una reducció d’oportunitats i, per tant, afecta el seu desenvolupament i la seva educació.

Des de la Fundació Barça es fa servir l’esport com una eina de promoció de la inclusió, que associa l’esport a una educació integral i al canvi social i d’actituds, basat en la igualtat i la democràcia, on la diversitat és un valor que cohesiona el grup i ofereix més possibilitats d’aprenentatge i participació. Amb les sessions de la metodologia FutbolNet a Catalunya es busca contribuir a la igualtat d’oportunitats d’infants i joves a partir de tres fites: fomentar la creació de vincles, facilitar l’adquisició i desenvolupament de competències i habilitats socioemocionals i reduir factors de risc i desprotecció dels infants i joves.

Les dades del projecte

- Des de l’any 2012 fins al 2018, 109.500 joves de 68 municipis s’han beneficiat del programa d’inclusió social mitjançant la metodologia FutbolNet.

- La temporada 2017/18, el programa es va implementar en més de 20 municipis i va tenir un total de 8.744 beneficiaris, 2.305 més respecte a l’any anterior.

- El 92% dels participants van afirmar que havien après valors relacionats amb l’esport. Els més recordats són: respecte i treball en equip.

- El 100% dels tècnics que han format part del projecte volen continuar. La nota mitjana dels rebuda pels educadors és de 8,7 sobre 10.

- 9 de cada 10 mediadors tornen a estudiar després de participar a FutbolNet.

- El 97,1% dels participants en el programa d’inclusió social amb metodologia FutbolNet hi tornarien a participar. El 66% en queden molt satisfets i més d’un 25% satisfets.

VALLS · 15 DE MARÇ DE 2019