El Sant Jordi vallenc celebra els 5 anys de la reobertura de la biblioteca en el nou edifici

El Sant Jordi vallenc celebra els 5 anys de la reobertura de la biblioteca en el nou edifici

> En els 5 anys s’han produït 394.176 visites, amb una mitjana anual de 78.835, un 160% més

> La construcció del nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic

La festivitat de Sant Jordi 2019 tindrà un caire d’aniversari a la ciutat de Valls. Es compleixen cinc anys de la inauguració de les noves instal·lacions de la Biblioteca Carles Cardó en l’edifici de nova planta, alçat en ple Barri Antic. Les activitats pivotaran al voltant de l’efemèride amb l’elaboració d’un espectacular dibuix 3D sobre el dracs, els llibres i les roses a càrrec de l’artista Toni Ortiz, els tallers escolars i familiars de xapes al·lusives a la diada, i un espectacle de contes i música. Paral·lelament, també s’han fet publiques les dades d’aquests darrers cinc anys, que posen de manifest que s’han registrat 394.176 visites al nou equipament, amb una mitjana anual de 78.835. Aquesta dada evidencia que el nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic, una de les eines importants per dotar-lo de vida. El Museu Casteller de Catalunya també es suma per primer cop a la festa, amb activitats familiars en la plaça de l’Oli, llindant a l’equipament que s’obrirà aquest estiu a Valls.

Just tornar de la Pasqua, Valls es veurà immersa en la celebració de Sant Jordi, que aplegarà un important nombre d’activitats entre dimarts 23 i diumenge 28 d’abril. Enguany pren un especial protagonisme el cinquè aniversari del nou edifici que el 2014 passà a acollir la Biblioteca Carles Cardó. Per això, la diada de Santa Jordi comptarà amb un notable volum de tallers i actes participatius en la plaça de Pilar Prim, el nom amb què ha estat batejat aquest espai urbà en referència a la protagonista d’una de les novel·les més celebrades de l’escriptor vallenc Narcís Oller, un dels grans noms de la narrativa catalana i europea.

Els dies 23 i 24, els alumnes de les escoles podran confeccionar xapes al·lusives a la diada i a la commemoració de la Biblioteca, així com també el públic familiar a partir de les 16 h del dia de Sant Jordi. La novetat principal serà un espectacular dibuix 3D sobre el dracs, els llibres i les roses a càrrec de l’artista Toni Ortiz. Es dibuixarà al terra del carrer Sant Pere just al peu de les escales de la plaça. La il·lustració s’iniciarà de bon matí i restarà exposada fins al vespre, perquè les persones s’hi puguin fotografiar.

També la plaça de l’Oli

Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya també se suma per primer cop a la celebració amb quatre tallers familiars que tindran lloc el mateix dia de Sant Jordi a la plaça de l’Oli durant la tarda, dissabte 27 al matí al davant de la Biblioteca, i diumenge 28 al matí novament a l’Oli. Els tallers se centren en titelles i contes castellers, així com en les habilitats creatives d’«El teu primer castell». Totes aquestes activitats són gratuïtes, i hi poden participar les famílies en el seu conjunt.

La celebració comptarà amb els actes tradicionals de les parades de llibres i de roses, l’exposició dels dracs del seguici cerimonial gran i petit de Valls, l’exposició de les novetats literàries locals que s’aniran anunciant els propers dies, les lectures en veu alta, les sardanes, l’entrega de premis del concurs de relats breus, la despertada dels dracs i la cantata participativa que l’acompanya. Una altra de les novetats vindrà de la mà del taller per aprendre les dues cançons que integren aquesta cantata popular. El taller tindrà lloc mitja hora abans de l’inici al mateix Pati.

Els Teatres de Valls també s’han volgut afegir a la commemoració del patró de Catalunya, amb un espectacle familiar sobre dracs a càrrec de Tanaka Teatre (dissabte 27, 18 h) i un d’adults amb la companyia Les Antonietes i el text de Shakespeare «Othello» (diumenge 28, 18 h).

La Biblioteca, un motor del Barri Antic

El Regidor de Cultura, Marc Ayala, també ha fet públiques les dades referents als usos de la Biblioteca Carles Cardó en els darrers cinc anys, que posen de manifest que s’han registrat 394.176 visites al nou equipament, amb una mitjana anual de 78.835. Ayala ha subratllat que «Aquesta dada evidencia que el nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic, una de les eines importants per dotar-lo de vida, i contribuir a la seva regeneració». Si tenim en compte que l’any 2013, el darrer sencer en l’anterior ubicació al passeig dels Caputxins, les visites anuals van ser de 30.290, el creixement ha estat espectacular per assolir aquesta mitjana de 78.835, gairebé el triple (+160%). En paraules de la directora de la Biblioteca, Marina Blàvia, «en duplicar el nombre d'hores d'obertura en el nou espai, també es multiplica el nombre de visitants».

Altres dades fan referència al creixement dels préstecs, que han estat 99.227, amb una mitjana anual de 19.845. L’any 2013, el darrer sencer en l’anterior ubicació al passeig dels Caputxins, els préstecs havien estat de 16.597. Tot i això, Blàvia apunta que «els canvis que està comportant la revolució digital es reflecteixen en els préstecs físics (suports paper i CD-DVD). Les noves generacions escullen, cada cop més, formats virtuals».

En aquesta línia, pel que fa als serveis informàtics, s’han comptabilitzat un total de 34.969, amb la mitjana anual de 6.993, mentre que el 2013 eren 4.187 en l’anterior espai. Tot i que cada cop més lectors fan ús dels seus propis aparells -portàtils, tablets, smartphones...-, es constata un increment d'ús dels PC de la Biblioteca. Aquest ha estat en part facilitat per la incorporació d'un programa informàtic de gestió de les sessions, que permet que els propis usuaris administrin el temps mensual de connexió i facin reserves.

Finalment, també s’han apuntat el nombre total de volums disponibles, xifrat en 51.519, enfront els 46.357 de 2013; així com els 6.007 carnets de préstec respecte als 4.231 de 2013, és a dir, 1.776 persones més des que s’han obert les noves instal·lacions al Barri Antic.

> Descarregar programa

VALLS · 10 D'ABRIL DE 2019

 

 

 

 

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat