L'Ajuntament aprova el projecte de recuperació de la font lluminosade de la plaça Font de la Manxa

L'Ajuntament aprova el projecte de recuperació de la font lluminosade de la plaça Font de la Manxa

> Tindrà 19 brolladors i la il·luminació subaquàtica amb tecnologia LED multiplicarà el nombre de seqüències per generar tot un nou espectacle de llum, aigua i color

> S’instal·larà també un nou sistema que reduirà el consum d’aigua en més d’un 30%

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat, de manera inicial, el projecte de restauració de la font ornamental de la plaça Font de la Manxa. Amb una inversió de 137.457 euros IVA inclòs, el PAM de la Diputació de Tarragona dóna una subvenció de 57.561 euros. El projecte preveu una reforma completa de la històrica font lluminosa que l’any 1971, coincidint amb les Festes Decennals, va dissenyar Carles Buïgas, projectista entre d’altres de la Font Màgica de Montjuïc a Barcelona.

La font, que manté l’estructura del característic vas en forma de trèvol, es renovarà tecnològicament en la seva totalitat i comptarà amb nous brolladors que es col·locaran en forma de triangle convex. Els 19 brolladors permetran múltiples jocs d’aigua en moviment que assoliran alçades de tres metres en el seu punt central i de fins a dos metres en els extrems. La nova il·luminació subaquàtica amb llums de tecnologia LED que s’hi instal·larà, a més de les avantatges que comporta de vida útil i estalvi energètic, permetrà mostrar qualsevol tipus de gamma cromàtica. En aquest sentit, la nova Font de la Manxa serà capaç de mostrar a l’espectador un espectacle de llum, aigua i color d’una hora sense repetir cap seqüència. Tot i aquesta àmplia varietat, el nou sistema de programació permetrà ampliar encara més el número de seqüències i moviments d’aigua i jocs de color.

La inversió comportarà la renovació completa de la instal·lació de canonades d’aigua, neteja i filtratge i instal·lació elèctrica. El nou quadre de control estarà connectat amb fibra òptica, amb la qual cosa es podrà comandar a distància per introduir nous moviments d’aigua i jocs de llum. D’altra banda, la font comptarà amb un equip de filtració d’aigua per vidre actiu, un sistema d’alt rendiment que permet reduir el consum d’aigua en un 30%. També s’ha previst instal·lar mecanismes d’aturada o de reducció de pressió dels brolladors d’aigua en cas de vent, per evitar que l’aigua mulli fora del vas.

La font lluminosa es troba al bell mig de la plaça Font de la Manxa, punt neuràlgic del centre de Valls i eix vertebrador de la ciutat i les antigues entrades per les carreteres de Montblanc i del Pla, el passeig dels Caputxins i els carrers Anselm Clavé i Jaume Huguet. El consistori ha aprovat el projecte de reconstrucció de la font ornamental coincidint amb la reforma urbanística que ja s’està executant a l’entorn de la carretera del Pla (entre les places de la Font de la Manxa, el Passeig dels Caputxins), així com els carrers de Veciana, Maria Codina, Priorat de Lledó, Sant Magí i Francesc Rodon i Queralt. Aquest projecte urbanístic integral, a més de modernitzar tots els serveis d’aigua, llum i clavegueram i ampliar voreres per prioritzar la mobilitat i seguretat dels vianants, preveu una reforma que posi en valor edificis i elements patrimonials com el monument als Xiquets de Valls, que enguany compleix els seus 50 anys, la centenària Biblioteca Popular o el santuari de la Mare de Déu del Lledó. Amb la reforma de la font ornamental, que per les Decennals de 2021 complirà també 50 anys d’història, la ciutat podrà recuperar un altre element patrimonial singular. La Junta de Govern també ha aprovat sol·licitar una subvenció al Pla d’Acció Municipal de la Diputació per al finançament del projecte de restauració de la font lluminosa.

Altres acords de Junta de Govern

- Concessió per la gestió del Museu Casteller. La Junta de Govern ha aprovat l’inici de l’expedient de contractació de la concessió del servei públic de gestió integral del Museu Casteller de Catalunya, amb un pressupost de licitació de 3,2 milions euros per un període total de 10 anys. El concurs és obert a empreses especialitzades en gestió d’equipaments museístics i/o turístics, i es valora d’una manera important la qualitat en la proposta tècnica, a destacar en aspectes com la integració del Museu amb el Barri Antic i l’entorn comercial i de serveis de la ciutat. També es valora de manera especial la qualitat de la proposta d’activitats pedagògiques enfocades a turisme familiar i visites escolars. Aquest contracte porta incorporades clàusules laborals per a la millora en la contractació i retribució del personal del futur museu. Les empreses licitadores disposaran de 35 dies a partir de la publicació al Diari Oficial de la Unió Europea per presentar les seves ofertes.

- Aprovació definitiva del projecte de construcció d’una rotonda al polígon. La Junta de Govern ha aprovat de manera definitiva el projecte promogut per l’Institut Català del Sol per a la construcció d’una nova rotonda d’accés a la zona nord del polígon industrial de Valls. Aquesta nova rotonda millorarà la mobilitat i la seguretat de la circulació en aquest àmbit, així com l’accessibilitat al polígon, en concret al sector del polígon conegut com Palau de Reig de Dalt que acull, entre altres empreses, Ikea, Prat International Brand i la futura planta de la companyia Frigicoll, a hores d’ara en construcció. A més, el projecte preveu el desdoblament dels laterals de la carretera C-37.

- Asfaltatge del carrer del Teatre. La Junta ha acordat contractar a l’empresa Tecnologia de Firmes SA per a l’execució de les obres d’asfaltatge del carrer del Teatre per un import de 14.687 euros IVA inclòs. L’actuació en aquest carrer situat en el centre de la ciutat forma part dels projectes de millora del ferm de diversos carrers programats per aquest 2019, entre els que destaquen l’asfaltatge de diversos carrers al barri de Sant Josep Obrer o la modernització de l’enllumenat en zones com el Fornàs, el passeig de l’Estació o la carretera del Pla, entre d’altres.

- Convocatòria d’ajuts a associacions i entitats socials. La Junta ha aprovat la convocatòria de subvencions a associacions i entitats de l’àmbit social de Valls sense ànim de lucre i que participin de la Taula de Cohesió Social. Aquests ajuts tenen per objecte col·laborar econòmicament en el finançament de les despeses de manteniment de les entitats i fomentar la realització de les activitats de contingut social orientades a la prevenció, intervenció, assistència, rehabilitació, integració social o promoció del benestar social. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de 30 dies a comptar de l’endemà de la publicació de l’anunci de la convocatòria al BOPT.

- Aprovació de convenis. La Junta de Govern ha aprovat diversos convenis amb entitats socials. En concret, amb una subvenció municipal de 24.500 euros, ha aprovat el conveni amb Càritas Interparroquial de Valls i també 11.250 euros a la Llar del Jubilat i Pensionista. També s’ha aprovat el conveni a tres bandes entre l’Ajuntament, la Fundació Vilaniu i l’Associació Egueiro per la gestió del projecte de Banc de Recursos Tècnics de Salut i amb Creu Roja i diversos centres òptics de Valls pel projecte “Cap infant i cap adult sense ulleres”. D’altra banda, també s’han aprovat convenis amb entitats culturals, entre elles amb l’Institut d’Estudis Vallencs (70.000 euros de subvenció) o la Unió Anelles de la Flama (45.000 euros).

VALLS · 25 D’ABRIL DE 2019