En ple funcionament el servei de medicina esportiva a les instal·lacions del Fornàs

En ple funcionament el servei de medicina esportiva a les instal·lacions del Fornàs

> Des de la temporada passada, les persones abonades i esportistes d'entitats i clubs poden realitzar revisions mèdicoesportives, diagnòstics i tractaments de lesions sense haver de desplaçar-se a l'Hospital

> També s’assessora a totes aquelles persones amb malalties cròniques que volen realitzar activitat física

El Pius Hospital de Valls i el Patronat Municipal d’Esports varen arribar el juny passat a un acord per impulsar un centre de medicina de l’esport amb l’objectiu d’apropar aquest servei a tots els abonats, abonades, usuaris i usuàries del Patronat d’Esports. El servei s’ha instal·lat al Centre Esportiu Municipal El Fornàs, precisament la zona on hi ha una concentració més alta de població que realitza activitat física i esport.

La Unitat de Medicina de l’Esport (UME) del Pius ha estat la responsable del desplegament i obertura del servei que opera al Fornàs, d’aquesta manera, els abonats del Patronat d’Esports i esportistes d’entitats o clubs de la ciutat podran realitzar al mateix centre esportiu reconeixements medicoesportius de Nivell 1, revisions del tot claus de cara a prevenir l’aparició de malalties i poder fer esport i activitat física d’una manera segura.

També en cas de lesió el pacient pot rebre atenció mèdica i tractar-se quan aquesta no requereixi d’una intervenció quirúrgica. A més s’ofereixen altres serveis com la prescripció d’activitat física per aconsellar i assessorar a persones amb malalties cròniques que volen practicar una activitat física.

Servei acreditat

La UME del Pius va iniciar la seva activitat el 1998 i des del 2005 la dirigeix l'especialista en Medicina de l'Educació Física i de l'Esport, el Dr. Enric Castanera. El servei compta amb l’acreditació de la Generalitat de Catalunya.

La UME atén esportistes de lleure i de competició per contribuir, de manera decisiva, a prevenir i detectar malalties o lesions, millorar el rendiment esportiu i regular les condicions en què l'usuari pot realitzar l'activitat. També s'ocupa de les lesions derivades de la pràctica de l'esport en col·laboració amb la resta de serveis del Pius Hospital de Valls.

Els usuaris poden demanar informació a la recepció del centre esportiu (tel. 977 614 403), a la pàgina web del Patronat d’Esports (www.pmevalls.cat) o al Pius Hospital, en aquest cas al departament de programació de visites del centre sanitari (tel. 977 609 232 de 9h a 13h).

Serveis i tractaments

> Reconeixements mèdicoesportius: Consisteix en una valoració d’aptitud mitjançant anamnesi, exploracions i proves clíniques i/o físiques. Cada tipus d'activitat defineix els objectius de l'estudi, així, es diferencien tres tipus de revisions en funció d'aquests.

> Expedició del Certificat Mèdic d’Aptitud Esportiva: Del reconeixement, se’n deriva la realització d’un informe mèdicoesportiu individual i, si és necessari, la formalització d’un certificat.

> Diagnòstic, tractament i recuperació de lesions: Gràcies a un seguit de tècniques i recursos, podem tractar aquelles lesions produïdes durant la realització d’activitat física. Entre d’altres, es realitzen: tractaments ortopèdics (embenats), tractaments funcionals (taping), infiltracions locals.

> Atenció individualitzada multidiciplinària: A més, es treballa conjuntament amb els serveis de Traumatologia, Rehabilitació, Diagnòstic per la Imatge i Urgències del Pius Hospital de Valls.

> Atenció a lesions urgents: La lesió urgent pot ser atesa en un primer moment pel Servei d’Urgències del Pius Hospital de Valls, en funcionament les 24 hores del dia. Aquelles lesions que no requereixen una assistència immediata poden demanar cita per telèfon, sempre subjectes a l'autorització de la mútua corresponent.

> Servei assistencial a mutualistes: El fet que l’esportista disposi de llicència esportiva, federativa o escolar, garanteix que l'usuari pugui accedir als nostres serveis com a mutualista d'accidents esportius. Cada persona pot preguntar al seu club o centre si en disposa.

VALLS · 16 DE MAIG DE 2019