Mercè Aránega enceta la temporada de Teatres de Valls amb Shirley Valentine

Mercè Aránega enceta la temporada de Teatres de Valls amb Shirley Valentine

> L'actriu pujarà a l'escenari del Centre Cultural aquest dissabte 5 d'octubre a les 21h

Comença la nova temporada dels Teatres de Valls i és de la mà de Mercè Aránega, l'actriu representarà el paper de Shirley Valentine, una mestressa de casa de Liverpool que té una relació rutinària amb el seu marit i dos fills que ja han marxat de casa. Un dia, una amiga li fa un regal sorprenent: un bitllet d’avió per marxar, totes dues, quinze dies de vacances a Grècia. La proposta trasbalsa la Shirley, que es pregunta què se n’ha fet d’aquella noia que tenia tants somnis i com és que s’ha convertit en una dona de mitjana edat que beu vi blanc mentre prepara un ou ferrat amb patates fregides per al seu marit. L'obra tindrà lloc aquest dissabte 5 d'octubre a les 21 hores al Centre Cultural Municipal.

Mercè Aránega protagonitza Shirley Valentine, un monòleg escrit per Willy Russell que relata la petita revolució que experimenta una mestressa de casa de mitjana edat en rebre una oferta temptadora: marxar de vacances a Grècia amb la seva millor amiga. Una experiència que marcarà un punt d’inflexió a la seva vida i que la tornarà a connectar amb els seus anhels de joventut. El muntatge, una coproducció de Mola Produccions i Focus, està dirigit per Miquel Gorriz. Shirley Valentine ens parla de la possibilitat de canvi i del coratge de viure. I ho fa alhora d’una manera tan vital, tendra i divertida que no podem fer res més que deixar-nos arrossegar per la força de la seva protagonista.

Estrenada el 1986, la comèdia de Russell es va convertir en tot un fenomen teatral a Londres. El muntatge va rebre el premi Laurence Olivier en les categories de millor comèdia nova i millor actriu (Pauline Collins), l’any 1988; el premi Tony en la categoria de millor actriu principal en una obra de teatre el 1989, i el premi Theatre World per al millor debut a Broadway, el 1989. Aquell mateix any, Lewis Gilbert va portar el text a la gran pantalla, amb Pauline Collins com a protagonista.

Willy Russell, autor

Va néixer a Whiston, prop de Liverpool, el 1947. Després d’abandonar els estudis va començar a treballar de perruquer i va escriure cançons que es podien escoltar a locals de música folk i a programes de ràdios locals. Als 20 anys va entrar a la universitat per convertir-se en professor a Toxteth, on començà a interessar-se per la dramatúrgia. La seva primera obra, Keep your Eyes Down, es va produir el 1971, i es va convertir en un èxit després del seu musical sobre els Beatles, que va estar en cartell durant vuit setmanes a Liverpool i va ser guardonat amb el premi de la crítica del London Theatre, el 1974.

Des d’aleshores, ha escrit Educating Rita (1981), una obra sobra una dona de classe treballadora que decideix estudiar anglès a la Universitat Oberta, i Shirley Valentine (1988), sobre una mestressa de casa que es transforma després d’unes vacances a Grècia. Les dues obres es van portar a la gran pantalla amb Julie Walters i Pauline Collins de protagonistes, respectivament. Totes dues van ser nominades a l’Òscar a millor actriu, així com el mateix Russell va ser nominat pel guió d’Educating Rita. També va escriure guions televisius com Our Day Out (1984).

Willy Russell és autor de diversos musicals, com l’exitós Blood Brothers (1983), estrenat al West End aquell mateix any. La producció original va ser guardonada amb dos premis Laurence Olivier en les categories de millor musical nou i millor actriu de musical (1983). El seu primer àlbum, Hoovering the Moon, va sortir el 2003 i el 2000 va publicar The Wrong Boy, la seva primera novel·la.

Miquel Gorriz, director

Llicenciat en interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic del Vallès, de l’Institut del Teatre, amb matrícula d’honor. Des del 2002 és professor d’interpretació i director adjunt de l’Escola d’Òpera de Sabadell i, des del 2009, professor d’interpretació i director d’escena del Taller d’Òpera de l’Escola Municipal de Música de Terrassa. Del 2010 al 2014 va ser professor d’interpretació del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i director d’escena de la Jove Companyia d’Òpera. Membre del Teatro Fronterizo, va debutar com a actor l’any 1986 amb José Sanchis Sinisterra a Ñaque o de piojos y actores, i com a autor i director amb Sergi Belbel a Minim.mal Show. El 1988 va obtenir el premi Adrià Gual juntament amb Anna Ullibarri i va fundar la Companyia Minim.mal. Creador dilatat i eclèctic per naturalesa, a partir de 1990 compagina la direcció de teatre i òpera amb l’actuació, la docència i la música.

Dels seus últims treballs com a director cal destacar: Primer Amor, de S. Beckett. Teatro Valle Inclán. Centro Dramático Nacional (CDN, 2018); El Metge de Lampedusa, Amb Xicu Masó (Premi de la Crítica 2017 al millor actor). Teatre Lliure, Temporada Alta, 2017; Art, de Yasmina Reza (Teatre Goya, 2016-2018); La Mel, de T. Guerra, amb Xicu Masó (Temporada Alta, 2005 i El Maldà, 2015); Molly Sweeney de Brian Friel, Premi Quim Masó 2011 (Festival Temporada Alta i Grec Festival de Barcelona, 2012); Visca els núvis, de Jan De Hartog (Teatre Condal, 2011); Primer Amor, de Samuel Beckett, Premi Ciutat de Barcelona i Premi Nacional de Teatre 2011 (Grec Festival de Barcelona, 2010), i El silenci del mar, de Vercors. Set nominacions i dos Premis Butaca 2008 al millor actor i al millor disseny de llums.

Mercè Aránega, actriu

Alumna de l’Institut del Teatre en interpretació i pantomima. Ha desenvolupat la seva carrera en teatre, cinema i televisió. Recentment ha actuat en els muntatges Històries d’Istanbul, a contrapeu de Yesim Özsoy, dramatúrgia de Carles Batlle i direcció de Joan Arqué (2018); Sol solet d’Àngel Guimerà i direcció de Carlota Subirós (2018); Dansa de mort d’August Strindberg, amb direcció de Jordi Casanovas (2017); A tots els que heu vingut, autoria i direcció de Marc Rosich (2017); Davant la jubilació de Thomas Bernhard, amb direcció de Krystian Lupa (2017); Neus Català. Un cel de plom de Carme Martí, direcció Rafel Duran (2016); L’hort de les oliveres de Narcís Comadira i direcció de Xavier Albertí (2015); i Victòria, autoria i direcció de Pau Miró (2016).

La seva carrera ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi Nacional de Teatre de Catalunya i Premi Butaca a la millor interpretació per Mort de dama (2010); premi FIPA d’Or a la millor interpretació femenina al Festival Internacional de Productos Audiovisuales de Biarritz per Valèria, telefilm per a TV3 dirigit per Sílvia Quer (2001); Premi de la Crítica per Perifèria Koltès i Les Presidentes (1998) i Doña Rosita la soltera (2014); premi Margarida Xirgu pel seu paper a L’amant, de Harold Pinter (1996); Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya a la millor interpretació femenina per Rosita, please (1994), i l’accèssit d’interpretació femenina al Festival Internacional de Cinema de Barcelona pel curtmetratge La prueba, dirigit per Enric Galceran (1989).

Localitats a la venda

Les localitats es poden adquirir a través de la plataforma web www.eventbrite.es, a les taquilles del Teatre Principal en horari especial, de 12 a 14 hores i de 18 a 20 hores, i també mitja hora abans de l'espectacle a les taquilles del Centre Cultural. 30 minuts abans de l’inici de la funció, és a dir, des de les 20.30 h els joves de fins a 30 anys poden adquirir localitats a 3 euros dins la Promoció Jove, que impulsen els Teatres de Valls.

VALLS · 2 D'OCTUBRE DE 2019