Aquest dissabte, l'obra de teatre Vaselina puja a l'escenari del Centre Cultural

Aquest dissabte, l'obra de teatre Vaselina puja a l'escenari del Centre Cultural

> Sergi Belbel dirigeix l'espectacle protagonitzat per Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets i Karin Barbeta

> Es tracta d’una coproducció dels Teatres de Valls

La temporada dels Teatres de Valls segueix en marxa i ho fa aquest dissabte 9 de novembre amb Vaselina, a les 21 hores al Centre Cultural Municipal. L'obra de teatre, de Gabriele di Luca, és dirigida per Sergi Belbel i protagonitzada per Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets i Karin Barbeta. Vaselina és una obra coproduïda per Sala Trono, Teatres de Valls, Teatres de Tarragona, Teatre Bartrina de Reus, Teatre Àngel Guimerà del Vendrell i Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Vaselina, explica la història d’uns éssers humans derrotats, abatuts, abandonats en un racó del món que primer els va il·lusionar, després se’n va aprofitar i finalment, ridiculitzar tràgicament. És la història dels que no han pogut pertànyer al món de l’èxit i el benestar, en un existencialisme de taverna on cada desig és un fracàs. Pares desesperats i fills sense futur es veuen les cares en l’únic instant que els ha concedit la pròpia supervivència. Són víctimes i botxins de la lluita pel poder i l’amor, en una contínua anada i vinguda entre la realitat i l’absurditat, entre allò sublim i la mateixa banalitat, com un tensor entre el cel i els baixos fons, on l’única cosa que pots fer és mantenir l’equilibri.

Els Estats Units, juntament amb els països aliats, acaben de bombardejar Mèxic per destruir totes les seves plantacions de droga. Fil, un noi cínic i desil·lusionat i Charlie, un animalista convençut i defensor dels drets civils cultiven grans quantitats de marihuana al seu pis per intentar donar el gran cop de les seves vides: invertir el funcionament del mercat i exportar-la a Mèxic. A ells dos s’hi afegirà Wanda, una noia obesa i insegura i Mina, la mare de Fil, una dona frustrada que acaba de sortir d’una clínica per desintoxicar-se del vici que sempre l’ha perseguit. Tot es complica quan, després de quinze anys d’absència, torna a casa el pare de Fil i exmarit de Mina, desvetllant a tots, el seu perillós secret.

Personatges punyents

Gabriele di Luca, l’autor, ja ho diu tot en la seva dedicatòria, a sota del títol en l’original, “Thanks for Vaselina”: obra “dedicada a tots els familiars de les víctimes i a totes les víctimes dels familiars”. Només amb aquesta frase, ja estem advertits. A partir d’aquí, una galeria de cinc personatges punyents i completament arrabassadors, Fil, Charlie, Wanda, Mina i Annalisa, es posen en solfa i no paren de ballar al son frenètic de la més pura i dura (heavy) realitat de qualsevol ciutat desestructurada i caòtica del món mundial: és a dir, totes. O qualsevol. Digues-li Roma o digues-li Milà. O Chicago. O Berlin. O Barcelona, per descomptat.

Dos traficants de droga frenètics (més aviat entranyables), una obesa menys ingènua del que sembla amb un germà amb síndrome de Down, una mare ludòpata i alcohòlica i un pare que acaba de fer el trànsit a una transexual que té problemes amb una secta religiosa componen aquesta petita i enorme galeria. I tot plegat, amb un to de comèdia gens còmic. Algú pot pensar que l’obra té una comicitat estripada, a l’estil de determinades “sit coms” o sèries emblemàtiques com The Young Ones. Però, abans que res, recorda sobretot a aquelles obres emblemàtiques del Londres de finals dels cinquanta i principis dels anys 60, el “kitchen skin drama” dels “angry young man”, com John Osborne, però en ple segle XXI.

Gabriele di Luca sembla conèixer molt bé els suburbis de les ciutats del món de la nostra època i en fa un retrat contundent i sense pietat. Vaselina es podria considerar -per qualificar-la amb un adjectiu de moda- una obra poligonera, un cruel reflex d’una realitat que moltes vegades ignorem o que fem veure que no veiem. És un cant d’amor als desposseïts, als marginats, als que passen autèntiques dificultats per sobreviure en una societat ultra capitalista, competitiva i despietada. I ho fa amb un sentit de l’humor que trenca tots els tòpics, totes les convencions.

El políticament correcte és desterrat des del primer fins a l’últim minut de l’espectacle. Però, al mateix temps, a sota de tots i cada un d’aquests cinc personatges s’hi troba un cor que batega, una lluita aferrissada per la supervivència i la felicitat; i això fa que l’obra sigui, a més a més de terriblement divertida, apassionant, tendra i commovedora.

L'espectacle comptarà amb 15 minuts de preludi on els assistents podran gaudir d'unes peces musicals a càrrec de Santi Moore i Marina Vida de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard. Per altra banda, després de la funció, al Cafè del Centre Cultural, tindrà lloc un col·loqui post-funció amb la Companyia Vaselina. D'aquesta manera, els artistes s’apropen al públic amb una trobada conjunta. El col·loqui estarà moderat per Jaume Descarrega, del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Localitats a la venda

Les localitats es poden adquirir a través de la plataforma web www.eventbrite.es, a les taquilles del Teatre Principal en el seu horari habitual, els dimecres de 18 a 21 hores, i els divendres de 12 a 13:30 hores, i també mitja hora abans de l'espectacle a les taquilles del Centre Cultural. 30 minuts abans de l’inici de la funció, és a dir, des de les 20.30 h els joves de fins a 30 anys poden adquirir localitats a 3 euros dins la Promoció Jove, que impulsen els Teatres de Valls.

VALLS · 5 DE NOVEMBRE DE 2019