Valls donarà el tret de sortida al Nadal amb un espectacle de llums i música a la façana de la Casa de la Vila

Valls donarà el tret de sortida al Nadal amb un espectacle de llums i música a la façana de la Casa de la Vila

> La Plaça del Blat s'omplirà de llums, música i colors en dues noves propostes: Un conte de Nadal i Els colors de l’hivern

> Canvi d'ubicació d'alguns elements tradicionals: l’arbre de Nadal s’instal·larà a la plaça Pilar Prim, mentre que els pessebres monumental i municipal s’ubicaran a les plantes baixes de l’Ajuntament i de la Biblioteca Carles Cardó respectivament

> El Nadal arriba a Valls farcit de novetats, d'entre les que destaquen La Fàbrica de les Il·lusions a la Cooperativa Agrícola, les Campanades infantils o el cabaret de Cap d'Any al Teatre Principal

La Plaça del Blat serà l’escenari escollit enguany per donar el tret de sortida a les festes de Nadal a Valls, que s’estendran des d'aquest mateix divendres 29 de novembre fins al dia de Reis, amb un programa ple de manifestacions del costumari nadalenc.

El Nadal a Valls excel·leix pel ric i divers mostrari de tradicions. La Fira d’aviram viu, els aparadors guarnits, les llums ornamentals, els concerts de nadales pouant en la llarga tradició del cant coral a la nostra ciutat, el pessebre monumental, l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes, Els Pastorets al Principal, els personatges com la Sibil·la, l’Home dels Nassos i el Fumera, el Parc de Nadal enguany tematitzat en el món del cinema, la cua de nenes i nens per lliurar la carta al Carter del Reis de l’Orient, la cavalcada... configuren un extens i plural programa d'actes, que s’ha presentat aquest matí de manera conjunta als mitjans de comunicació, amb la presència de les diverses entitats, associacions i agents organitzadors, juntament amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i els regidors de Cultura, Acció Cívica i Joventut, Marc Ayala i Laia Castells.

>> Descarregar programa de Nadal (pdf)

La ciutat s'omplirà de nou aquests dies de les tradicions més nostrades, amb tot de cites en el calendari que ja han esdevingut un clàssic. D'aquesta manera, la nau del temple arxiprestal de Sant Joan tornarà a acollir, la Nit de Nadal, la representació del Cant de la Sibil·la, que pregonarà l'adveniment del Messies i la fi del món, mentre que l'escenari del Teatre Principal serà de nou la seu de les peripècies del Fredolic, el Garrafó, la Mariana i la Sulina amb Els Pastorets Principals de Valls, que alçaran de nou el teló la tarda de Sant Esteve, com ja és habitual, en aquesta cita familiar que narra les aventures d'aquests simpàtics i innocents pastors fins arribar a l'establia, entre tocs d'humor, música en directe i referències a l'actualitat. Una altra de les cites tradicionals aquests dies és el Mercat de Nadal, que inclou la Fira d’aviram viu -l’única del Camp de Tarragona d'aquesta tipologia- i el mercat del tracte equí. El mercat nadalenc es desenvolupa dissabte 14 i diumenge 15 de desembre. És el moment en què es veuran les primeres cues de nens i nens per dipositar la carta als Mags de l'Orient que recollirà el carter reial al vestíbul de l'Ajuntament. També el mateix dissabte el Centre Cultural viurà una nova edició de la Nit de Castells, gala i punt de trobada del món casteller a la nostra ciutat. Per la seva part, la nit més màgica de l'any, els Reis d'Orient i la seva comitiva arribaran un any més a la ciutat i repartiran màgia i il·lusió en la seva tradicional cavalcada.

L’encesa de l’enllumenat de Nadal, a la Plaça del Blat

L’obertura del cicle Nadal, enlloc com a Valls tindrà lloc aquest divendres 29 de novembre a les 18 h, amb la tradicional encesa de l’enllumenat nadalenc, que es trasllada del Pati a la Plaça del Blat, quilòmetre zero casteller. El Fumera en forma de capgròs popular, que tot ho veu i ho escolta amb els seus múltiples ulls i orelles, serà el responsable, juntament amb els Nans de la Ciutat, de donar el tret de sortida a les festes de Nadal en un acte que, com ja és habitual, comptarà amb els més petits com a protagonistes. L'encesa també comptarà amb representants dels centres escolars vallencs, així com l’alcaldessa Dolors Farré i la presidenta de Comerç de Valls, Carme Sendra.

La ciutat ha guarnit per a l’ocasió un total de 55 carrers, places i rotondes amb 382 motius ornamentals, als que enguany s’hi sumarà la nova il·luminació de la Casa de la Vila, que omplirà de llums, colors i música la façana de l’Ajuntament durant l’encesa de l’enllumenat i algunes tardes i vespres dels mesos de desembre i gener.

Els espectacles de llum i música: Un conte de Nadal i Els colors de l’hivern

Una de les principals novetats del Nadal vallenc serà el joc de llums i música que banyarà de nadales i colors la façana, finestres i balcons de l'edifici consistorial. La Casa de la Vila es convertirà en un dels atractius de la campanya nadalenca, acollint dues propostes per aquestes dates, que seran un nou al·licient per atraure visitants i espectadors cap aquesta zona.

L'espectacle Un conte de Nadal, que tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de desembre (en tres sessions a les 18, 19 i 20 h) narrarà les aventures de l’Aniol, un infant de Valls, que arriba tard a entregar la carta als emissaris dels Reis d’Orient. El nen trucarà desesperat a les portes de la Casa de la Vila i l’edifici es transformarà en una gran caixa de llum, música i ombres per on l’Aniol realitzarà un viatge revelador a través de cultures d’arreu del món.

Del 20 al 24 de desembre i del 2 al 4 de gener de 18 a 20 h, la façana de l'Ajuntament serà també l'escenari d'Els colors de l'hivern, on tot s'omplirà de llum, sons i color. Com en un vaivé, els temes nadalencs aniran acompanyats del moviment harmònic de la il·luminació extraordinària de la façana de la Casa de la Vila.

Noves ubicacions de l’arbre de Nadal i els pessebres

Entre les novetats d’aquest any també destaquen les noves ubicacions al cor del Centre Històric d’alguns dels elements tradicionals de les festes. Així, l’arbre de Nadal es traslladarà aquest any del Pati a la plaça Pilar Prim, mentre que el Pessebre monumental ho farà de la Capella del Roser a la planta baixa de l’Ajuntament; i el Pessebre municipal, de la Casa de la Vila a la planta baixa de la Biblioteca Carles Cardó, també a la plaça Pilar Prim.

La Fàbrica de les Il·lusions a la Cooperativa Agrícola

Els dies 2, 3 i 4 de gener, la Sala de la Cooperativa Agrícola de Valls es transformarà en La Fàbrica de les Il·lusions, una altra de les novetats del Nadal vallenc. El Centre Cívic de Valls impulsa aquest nou projecte perquè els més petits descobreixin la màgia dels preparatius del repartiment dels regals dels Reis d'Orient. Es tracta d'un espectacle participatiu i familiar de llums, colors i molta màgia on els infants s'endinsaran pel recorregut de la fàbrica on treballen els secretaris i secretàries de Ses Majestats. En aquest espai els infants podran lliurar les seves cartes a la comitiva dels Reis d'Orient. L'activitat, d'uns 20 min aproximats de durada, se celebrarà els dies 2 i 3 de gener de 10 a 13 i de 17 a 20 h i el 4 de gener de 10 a 13 h.

La proposta, que compta amb la col·laboració de la Societat Agrícola de Valls, de l'Associació per la Cavalcada de Reis, del Grup del Teatre Principal, del Consorci per la Normalització Lingüística i de les botigues Lluïsa Vives Joguets, Casa Bonifàs i Gasco, està destinada preferentment a nens i nenes de 2 a 11 anys, acompanyats d'una persona adulta i l'accés serà gratuït. Les inscripcions es realitzen presencialment del 2 al 20 de desembre al Centre Cívic, a la Biblioteca Carles Cardó.

El Parc de Nadal dedicat al món del cinema

El cinema és el tema escollit per als tallers sostenibles de les entitats participants al Parc de Nadal. La comissió va escollir aquest motiu com a fil argumental i així, durant tota la tardor ha treballat la preparació de zones diferenciades que s’ubicaran en dues veles i en el gimnàs i vestíbul de l’Escola Enxaneta, a l’antic Convent del Carme, entre el dissabte 28 de desembre i el dissabte 4 de gener, per a la realització del taller de circ i tallers i activitats de les entitats al voltant del cinema. Seran 13 les associacions participants en la nova edició d’aquesta activitat nadalenca, adreçada als públics familiars, amb materials reutilitzables aportats per la ciutadania com a punt de partida.

Les cinc primeres jornades del Parc de Nadal, entre el matí del dissabte 28 de desembre i la tarda del dimecres 1 de gener, tindran com a protagonista el món del circ. Els tallers circenses s’ubiquen a la vela de la companyia vallenca Passabarret. A la vela s'hi instal·larà un taller de circ de més de 150 metres quadrats, amb dos espais diferenciats: un per a participants d'entre 1 i 5 anys i l'altre apte per a totes les edats, on també hi tenen cabuda les famílies amb ganes d'experimentar sensacions diferents desafiant l'equilibri i la gravetat.

L’Associació Cultural Verge de la Candela, la Coral infantil Cors Alegres, l’Esplai Esquirols, La Tribu, la Unió Anelles de la Flama, Suite Cor, l’Associació Porta Oberta, el Cau de Valls, la colla Joves Xiquets de Valls, el Col·lectiu Nàtrix, la Fundació Resilis (CREI el Guaret) i, com a coordinadors de continguts del Parc, Cel Rogent Educació Ambiental i la Companyia Passabarret, són les 13 entitats participants en l’edició d’enguany.

Nou impuls a la celebració del Cap d'Any

Valls aposta enguany per noves propostes per rebre el 2020 amb força. Així, al nou concert revetlla de versions al Pavelló Municipal Xavi Tondo, que arribarà a la seva segona edició, se sumen dues noves iniciatives, impulsades pel Centre Cívic i pel Grup del Teatre Principal, respectivament. La primera de les cites del Cap d’Any vallenc tindrà lloc al punt del migdia del 31 de desembre al Pati, quan els més petits i petites de la ciutat comptaran, per primera vegada, amb unes campanades infantils, pensades especialment per l’ocasió. L’acte serà gratuït i donarà inici a les 11 h amb la representació de l’espectacle Carilló de la Cia La Tal, que realitzarà un parell de passis, el darrer dels quals finalitzarà amb les dotze campanades. Els assistents podran portar el raïm i el cotilló de casa, per fer la celebració conjunta en un preludi pensat especialment per a viure’l en família. Aquest acte se sumarà a la ja tradicional sortida de l’Home dels Nassos, que com ja és habitual, es passeja pels carrers de la ciutat cada 31 de desembre al migdia.

Ja a la nit, el Teatre Principal acollirà la proposta Un Cap d’Any a l’Infern, a càrrec del Grup del Teatre Principal. L’espectacle, un cabaret-espectacle de varietats, començarà a les 23h i s’allargarà fins la mitjanit, quan tindran lloc les tradicionals campanades, seguides dels darrers compassos del muntatge. Durant la funció, l’escenari del Principal s’omplirà de números musicals, d’humor i de cabaret, en un espectacle especial que tindrà lloc al fons de l’infern. Les entrades, al preu de 25€, inclouen el cotilló i es poden adquirir a les taquilles del Teatre Principal en el seu horari habitual i a través de la nova plataforma web www.eventbrite.es.

El nou any a Valls començarà també amb la música del doble Concert revetlla de versions al Pavelló Xavi Tondo, al Centre Esportiu Municipal del Fornàs, que oferirà, per segon any, 6h de música i festa. Els grups La Banda del Coche Rojo i Tapeo Sound System seran els encarregats d’amenitzar la revetlla al pavelló del passeig Josep Tarradellas, al Fornàs, a partir de la 1 de la nit del dia 1 de gener i durant tota la matinada. Els preus seran de nou testimonials, per regular l’aforament del recinte: 3€ l’entrada anticipada i 5€ la mateixa nit. Les entrades es poden adquirir a les taquilles del Teatre Principal i a través d’Eventbrite.

Gran Circ Acrobàtic Nacional de Xina

El Gran Circ Acrobàtic Nacional de Xina porta un viatge d’ensomni al Centre Cultural, serà diumenge 22 de desembre, a les 18 hores. L'espectacle és la història d'un nen que entra en un món de fantasia on veu una bella fada fènix que vola sobre el mar, amb ales que esquitxen les ones tot al llarg de la costa. El nen se sent atret per la bellesa del moment i s’enfonsa a l'aigua. La fada el salva i el convida a volar amb ella fins al càlid sol i cap al meravellós món marí. Malabars, equilibris, acrobàcies i molt més en aquest muntatge exòtic i espectacular per part de l’escola acrobàtica de la Xina, una de les més ancestrals del món.

VALLS · 26 DE NOVEMBRE DE 2019