El Centre Cívic de Valls fa aflorar "Bèsties i animals a l'Església de Sant Joan" per les Festes de Nadal

El Centre Cívic de Valls fa aflorar "Bèsties i animals a l'Església de Sant Joan" per les Festes de Nadal

> La Capella del Roser i Sant Joan seran els espais que centraran les dues noves propostes de descoberta del patrimoni vallenc

> Les inscripcions a les visites de l'Església començaran el dilluns 9 de desembre a les oficines del Centre Cívic i fins a exhaurir places

En el marc de la programació de Nadal, el Centre Cívic de Valls ha organitzat dues noves propostes orientades a posar en valor els espais patrimonials situats al Centre Històric de la ciutat. D'aquesta manera, des del Centre Cívic, i en col·laboració amb l’Oficina Municipal d’Informació Turística, es vol donar continuïtat a les propostes ja recollides durant la programació de l’Estiu Actiu per afavorir la difusió i l'obertura del patrimoni vallenc, aportant noves perspectives en la seva descoberta.

Amb la primera de les activitats, “Bèsties i animals a l’Església de Sant Joan”, l'historiador vallenc Àngel Gasol oferirà una nova mirada d'aquest emblemàtic element patrimonial. Gasol farà un recorregut per les pintures i escultures que s'hi atresoren i que es troben acompanyades de les bèsties i dels animals més sorprenents. El públic podrà descobrir com la imatge dels animals constitueix un dels elements més significatius i alhora poc coneguts de la iconografia que l'Església catòlica va anar implantant durant els primers anys del Cristianisme.

La funció simbòlica d'aquests animals i bèsties (ocells, gossos, serps, cavalls, toros, lleons, etc.) servien per establir una relació directa amb l'ésser humà, que personificava, en ells, totes aquelles veritats religioses que recollien les antigues tradicions clàssiques, bizantines i perses. A l'Església de Sant Joan Baptista de Valls en trobem alguns exemples prou il·lustratius que representen models i exemples a seguir per part de la comunitat.

Les visites es faran els dissabtes 14 i 21 de desembre i els divendres 27 de desembre i 3 de gener, i es realitzaran dues sessions per dia: una a les 17h i una segona a les 18:30h. Les inscripcions i recollida d'entrades, al preu simbòlic d'1 euro, es faran al Centre Cívic de Valls a partir del dilluns 9 de desembre (de dilluns a divendres de 10 a 14h i de dimarts a dijous de 17 a 19h).

La segona de les propostes serà una audició musical a la Capella del Roser, al carrer de la Cort, a càrrec de la Coral Infantil Cors Alegres. L'entitat vallenca oferirà una cantada de Nadal amb cançons d'aquí i d'arreu del món, finalitzant amb la suite “Les figures del pessebre” de Joan Llongueres i amb les nadales catalanes més entranyables. Una proposta que vol combinar la demostració de cant coral infantil amb l'obertura d'un espai privilegiat de la ciutat com la Capella del Roser, que concentra pintures d'Anton Català Gomis, escultures de l'artista vallenc Josep Busquets i plafons de rajoles vidriades de principis del segle XVII amb representacions d'escenes de la Batalla de Lepant.

Les cantades se celebraran el dissabte 21 de desembre d'11 a 12.30h i el diumenge 22 de desembre de 12 a 13h. Tot i que aquesta activitat és gratuïta i oberta a tothom, es farà taquilla inversa per tal que l'entitat pugui recaptar fons pel viatge a Lituània de l'Europa Canta't que té previst fer l'any vinent.

Aquestes propostes se sumen a les diferents activitats que el Centre Cívic ha organitzat per les festivitats nadalenques com La Fàbrica de les Il·lusions, amb un altre element patrimonial com és la sala de la Cooperativa com a marc, el popular Caga Tió o el Cap d'any infantil.

VALLS · 3 DE DESEMBRE DE 2019