La Comissió de Literatura de les Festes Decennals 2021 de Valls convoca el Premi Decàlia de Poesia

La Comissió de Literatura de les Festes Decennals 2021 de Valls convoca el Premi Decàlia de Poesia

> El veredicte del jurat es donarà a conèixer el 29 de gener de 2021, en l’acte literari que se celebrarà el primer dia de les festes

> Jordi Julià, Maria Dasca, Magí Sunyer, Cèlia Sànchez-Mústich i Dolors Miquel integren el jurat

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021 a Valls tindran a la poesia com a una de les protagonistes culturals de les celebracions. La Fundació de les Decennals ha convocat el Premi Decàlia de Poesia, mantenint així la llarga tradició literària que, de manera ininterrompuda han format part de la història de les Decennals des de l’any 1881.

La Comissió Literària ha presentat les bases de la convocatòria d’aquest premi extraordinari de poesia, dotat amb 4.000 euros, i que tindrà com a membres del jurat els escriptors Maria Dasca, Magí Sunyer, Cèlia Sànchez-Mústic, Dolors Miquel i Jordi Julià, guanyador del Decàlia a les passades Decennals, l’any 2011. El veredicte del jurat es farà públic el divendres 29 de gener de 2021, primer dia de celebració de les Decennals, en el mateix acte de lliurament de premis.

Des de 1881, les Decennals han incorporat en el seu programa d’actes concursos poètics i literaris que han comptat amb el reconeixement i la participació de grans personalitats de les lletres catalanes. En aquests 140 anys, s’ha distingit a escriptors i poetes com Josep M. de Sagarra, Marià Manent, Josep M. López Picó, Xavier Amorós Corbella o Vicenç Villatoro entre molts altres i hi ha pres part com a membres del jurat figures destacades de la història de la literatura com Narcís Oller, Pompeu Fabra, Joan Maragall, Baltasar Porcel, Pere Gimferrer, Carles Cardó, Josep M. Casas Homs o Jaume Vidal Alcover.

Termini de presentació: 13 de setembre de 2020

El Decàlia de Poesia està dotat amb 4.000 euros, premi que recaurà a un treball poètic format per una trentena de poemes aproximadament, o un màxim de 500 versos. El termini de presentació de les obres acaba el 13 de setembre de 2020 i s’han de presentar per correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. . Els treballs poètics han de ser inèdits i escrits en català. –> Consultar el detall de les bases. L’editorial vallenca Cossetània Edicions es farà càrrec de l’edició de l’obra guanyadora.

D’altra banda, la Comissió Literària de les Decennals està ultimant la convocatòria d’un premi adreçat a joves, en concret estudiants de secundària dels instituts de l’Alt Camp. Aquest concurs premiarà un audiovisual breu, de tema literari, i els guanyadors es donaran a conèixer en el mateix acte de concessió del Premi Decàlia, el 29 de gener de 2021.

Membres del Jurat

Per a la present edició, el Premi Decàlia compta amb un jurat integrat per:

- Maria Dasca (Valls, 1977), Doctora en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona és professora d’estudis catalans a la Universitat de Harvard des de 2015. Reconeguda per la seva tasca docent amb el Harvard University 2017 Teaching Prize. Ha impartit docència en llengua, literatura, cultura i traducció literària a la Universitat de París-Sorbona i a la Universitat de Brown. La seva àrea d’estudi comprèn la narrativa contemporània, la recepció i la traducció literàries

- Jordi Julià (Sant Celoni, 1972), poeta català Doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona on exerceix de professor des de 1995. Guanyador del Premi Decàlia de Poesia de les Decennals de 2011 a Valls amb l’obra “Poètica per a un ninot”, també ha estat reconegut amb el Premi de Poesia Màrius Torres amb el poemari “Els grills que no he matat” (1998). Té el premi Dámaso Alonso d’investigació filològica de Santiago de Compostel·la i el Premi Internacional de Ensayo Siglo XXI

- Dolors Miquel (Lleida, 1960) poeta catalana que ha publicat llibres i ha col·laborat amb articles en la premsa escrita, oferint recitals, xerrades o bé participant i organitzant actes culturals. La seva obra poètica li ha valgut diversos premis, entre d'altres el Premi Rosa Leveroni (1989), el Premi Ciutat de Barcelona de poesia (2005) o el Gabriel i Ferrater 2006.

- Cèlia Sànchez-Mústich (Barcelona, 1954), poeta i escriptora en llengua catalana. La seva obra aplega diversos títols de poesia, novel·la, narrativa breu i narrativa de no- ficció, set dels quals han rebut guardons com el Premi Mercè Rodoreda de narrativa, el Miquel de Palol de poesia, el Serra d’Or de literatura i assaig, o el Premi Octubre de poesia. Part dels seus poemes han estat traduïts al gallec, èuscar, castellà, francès, occità, italià i anglès.

- Magí Sunyer (Reus, 1958), escriptor i professor de Literatura Catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Autor de llibres de contes, teatre, poesia i tres novel·les, una de les quals, “Jim”, va obtenir el Premi Roc Boronat 2009.

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Valls celebrarà les Festes Decennals del divendres 29 de gener al diumenge 7 de febrer de 2021, mantenint una tradició amb més de dos segles d’història. Així, cada 10 anys, tots els anys acabats en u, la ciutat viu una celebració extraordinària proclamada festa tradicional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010, any en què els castells que havien nascut en el si de les primeres Decennals també són proclamats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Les Decennals estan organitzades per la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls i un gran nombre de comissions de participació ciutadana.

> Descarregar Bases Premi Decàlia

 

VALLS · 9 DE GENER DE 2020