Aquest cap de setmana torna el «Valls Història Viva» impulsat pel Centre Cívic amb la seva segona edició

Aquest cap de setmana torna el «Valls Història Viva» impulsat pel Centre Cívic amb la seva segona edició

> El projecte se centrarà en el període de la Guerra Civil a la ciutat i posa de relleu el paper de les dones en el conflicte

> Es representarà els dies 11 i 12 de novembre en diferents espais de Valls, amb epicentre al Centre Històric

El «Valls Història Viva» impulsat pel Centre Cívic de Valls, torna amb una segona edició que consolida aquest projecte participatiu de recreació històrica. Si en la primera edició, l’any 2021, l’eix històric conductor d’aquest projecte de representació teatral va girar al voltant de les diferents revoltes succeïdes a Valls al llarg de diferents períodes històrics, en aquesta ocasió el projecte fixa el focus en el període de la Guerra Civil espanyola sobre la població, destacant d’una manera molt especial el paper de les dones en el conflicte.

231024VallsHistriaViva

La regidoria d’Acció Cívica i Joventut de l’Ajuntament de Valls ha presentat la segona edició del projecte que pretén acostar la història de Valls i el seu patrimoni al conjunt de la ciutadania, de manera amena i divulgativa. La Guerra Civil ha estat el període triat per aquest «Valls Història Viva», però molt especialment per posar de relleu el paper de les dones, sovint desconegut i invisibilitzat. El projecte, que es representarà els dies 11 i 12 de novembre, s'ha plantejat en format de ruta on els visitants aniran acompanyats en tot moment d'un/a guia que els introduirà en els contextos històrics de cadascuna de les escenes, algunes de més conegudes, però d'altres més desconegudes pel públic general, i que han requerit de recerca documental per reproduir amb el màxim de detall allò que va succeir, fins i tot, amb els noms dels personatges que van protagonitzar aquell moment històric. 

Tot aquest treball documental ha estat realitzat per les historiadores vallenques Pilar Vives Corbella i Aïda Sánchez Martínez, i la dramatització ha anat a càrrec de Míriam Culleré. L'objectiu és el d'involucrar la persona visitant en l’episodi històric concret, fent-li entendre que allò que veurà té una base històrica real, i que els llocs que visitarà són, en alguns casos, exactament els mateixos on es van produir aquells fets; que els personatges de les escenes van viure en primera persona aquelles situacions, i que les converses són una recreació inspirada en persones i fets reals que s'han preservat a través de la memòria oral o escrita.

Pel que fa a la direcció artística, el Centre Cívic compta amb l'actriu vallenca Bàrbara Flores, qui ja té experiència amb projectes d'aquesta magnitud. Un altre dels objectius d'aquest nou projecte, més enllà de la part de divulgació històrica, és comptar de nou amb la participació i implicació de veïns i veïnes. Amb aquesta finalitat, el passat divendres 22 de setembre el Centre Cívic va realitzar una primera sessió informativa amb les persones voluntàries que ja s'han ofert a participar d’aquesta nova edició de Valls Història Viva. De moment, es compta amb més d’una cinquantena de persones. Segons Flores, no només es vol apropar la història vallenca a la ciutadania, sinó que també se la vol sorprendre i fer-la participar d’aquesta.

El projecte gràfic de Valls Història Viva ha anat a càrrec de l'estudi de disseny Únicum encapçalat per Eva Jolis, responsable del disseny del logo, la cartelleria i els fulletons explicatius. L'objectiu, segons explica la dissenyadora, era plasmar en un disseny allò que vol representar el projecte en aquesta edició: el paper de les dones treballadores i anònimes durant la guerra. La clau creativa del logotip tipogràfic està inspirada en la línia temporal de la història. En aquesta línia queda representada la durada dels processos, fets i esdeveniments, per posar de manifest que sense conèixer el nostre passat, no podem comprendre el present i construir un futur.Els colors estan inspirats en el mural que hi ha actualment a les escales del C/ de la Peixateria, que va ser creat el 2021 amb l'objectiu de visualitzar i reivindicar figures i col·lectius de dones de la ciutat. 

231024HistoriaViva

Venda d'entrades 

Les entrades per accedir a alguna de les representacions de Valls Història Viva es podran adquirir a partir del dimecres 25 d’octubre, a través del portal web de l’Ajuntament, mitjançant la plataforma codetickets. El preu de l’entrada serà de 3 euros i concretarà el dia i l’hora per accedir a la ruta. Els menors de 5 anys (de 0 a 4 anys) tindran accés gratuït, però també hauran de treure l'entrada (per a previsió de grups).

 

VALLS · 24 D’OCTUBRE DE 2023