Descobreix Valls

Descobreix Valls

Valls, Km0 del món casteller · Ciutat d'origen de la calçotada · Capital de cultura i patrimoni

Us donem la benvinguda i us convidem a conèixer les festes i tradicions, el patrimoni, la cultura, la gastronomia i tots aquells elements que, en el seu conjunt, fan de Valls una ciutat per descobrir. Hi trobareu doncs una àmplia informació de tot el que us ofereix la ciutat i que posem a la vostra disposició per fer inoblidable la vostra estada entre nosaltres.

Valls se sent orgullosa de la seva forta personalitat cultural, de ser el Km0 del món casteller i ciutat d'origen de la calçotada, unes tradicions que la fan una ciutat de referència al nostre país. La plaça del Blat, plaça castellera per excel·lència des d'on sentir com enlloc les emocions i la rivalitat que sobretot per Sant Joan i Santa Úrsula la fan tan especial, ha estat l'espectadora privilegiada de la història bicentenària dels Xiquets de Valls, Km0 des d'on el fet casteller i els seus valors han crescut per tot el país, convertint-se en imatge de Catalunya al món i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

A Valls ha nascut també la calçotada, la manifestació gastronòmica centenària més important de Catalunya. La cuina del calçot és tota una festa, un esdeveniment social per compartir i viure amb la família i amics i que, cada any, atreu milers de visitants de novembre a abril, en especial durant la multitudinària Gran Festa de la Calçotada de finals de gener.

Però del calendari de festes en destaquen moltes altres al llarg de l'any, en especial la Festa Major de Sant Joan, on Valls mostra tot el seu ric patrimoni festiu i popular i acull centenars d'activitats culturals i lúdiques, entre elles els grans concerts que han convertit la festa del solstici d'estiu en la revetlla de Catalunya que obre les festes majors d'estiu a tot el país. L'altre moment màgic de l'any vallenc és la Fira de Santa Úrsula, amb la diada castellera i amb tot un conjunt d'activitats ple d'actes populars, entre els quals destaquen el Fòrum i la Fira Castells.

Si encara us falten raons per visitar Valls, tenim moltes més propostes per a vosaltres: al gener no us podeu perdre els espectaculars Tres Tombs de Sant Antoni, amb cavalleries i carruatges recorrent els estrets carrers del Barri Antic; la Setmana Santa vallenca amb la seva característica processó del Divendres Sant, silenciosa i que treu al carrer uns misteris que són autèntiques joies d'art religiós; la mostra de vins amb una gran representació dels cellers de la DO Tarragona; el Firagost, la gran fira i gran festa major del camp català; o el Mercat de Nadal, un dels més tradicionals i més concorreguts del país. El calendari no seria complet sinó recordéssim que cada dècada, coincidint amb tots els anys acabats en 1, les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, les festes de la llum que durant deu dies d'activitats i celebracions continuades fan de Valls una gran capital cultural, musical i artística.

A  Valls podreu visitar també espais emblemàtics i amb un gran valor patrimonial, començant per l'església de Sant Joan, la joia de la ciutat, i el seu campanar, el més alt de Catalunya, des d'on podreu contemplar una vista espectacular de tot el Camp de Tarragona. A peu de carrer podreu visitar el Barri Antic, les seves places i carrers, el Call Jueu, les conegudes rajoles vidriades de la Capella del Roser -un mosaic únic del segle XVII en què es representen diferents passatges de la batalla de Lepant- o visitar també el Museu de Valls, amb una de les col·leccions artístiques més completes d'art català de l'últim segle i mig.

 

Les propostes són, doncs, molt diverses i per a tothom i es poden completar amb rutes guiades per la ciutat, passejades pel nostre centre comercial o pels camins que ressegueixen el paisatge i la natura tan característics de Valls, per acabar en un dels molts restaurants vallencs que us oferiran el bo i millor de la seva cuina i els productes de la nostra terra.

Sigueu, tots i totes, benvinguts a Valls

 

  DADES ESTADÍSTIQUES SOBRE LA CIUTAT  

  INFORMACIÓ SOBRE EL TERME MUNICIPAL