La Calçotada de Valls

La Calçotada de Valls

Image
Image

La Calçotada

Valls, ciutat origen de la calçotada

L’origen i el posterior procés d’expansió de la calçotada és genuïnament vallenca i, fins i tot, té data de naixement i autor amb nom i cognoms.

Tot va començar a finals del segle XIX a Valls, quan un pagès conegut com a “Xat de Benaiges” va decidir menjar-se dues cebes grillades a la part de l'hort on havia conreat cebes blanques. El pagès va collir les cames que havien sortit de les cebes, en va tallar les arrels i les va rostir a la flama; després en va treure la capa ennegrida pel foc i se les va cruspir amanides amb oli, vinagre i sal. El gust, molt més suau que el de la ceba, li va agradar tant que va decidir experimentar sobre aquell conreu fins que va establir el procediment que coneixem avui en dia: sembrar llavor de ceba blanca als darrers mesos de l’any, arrencar-la un cop germinada i crescuda, guardar-la una temporada i tornar-la a plantar, aquest cop només mig 'colgada'. El nom de 'calçot' ve del fet que a mesura que creix, la planta s’ha d’anar 'calçant', és a dir rodejant-la de terra, fins al moment de collir-la, habitualment durant els mesos d’hivern.

A partir del primer terç del segle XX la calçotada es convertí en una menja habitual de moltes famílies vallenques. Els dies de festa era típic anar al mas a coure calçot amb la flama viva de la “redolta” (sarments de vinya). L’expansió de la calçotada fora del seu bressol geogràfic data de finals de la dècada del 1940, quan la local Penya Artística de l’Olla va començar a celebrar calçotades, a les quals convidava persones del món artístic i cultural barceloní. Se sap, per exemple, que la revista 'Destino' va arribar a organitzar diversos viatges expressos per a tal fi. Ben aviat els restauradors de la zona van començar a organitzar calçotades...

 

La Calçotada

L'autèntica calçotada

La calçotada és molt més que un gran àpat. És un pretext per celebrar una reunió familiar o d’amics a l’aire lliure i gaudir de l’entorn. Aquesta tradició gastronòmica centenària té com a protagonistes els calçots que es posen a les graelles, amb el foc ben organitzat i viu, i es mengen amb una típica salsa elaborada amb ametlles, avellanes, tomàquets escalivats, alls, oli, vinagre, julivert i sal.

El calçot, una vegada pelat, es barreja amb la salsa i s’aixeca enlaire per poder-lo introduir a la boca, tal com mana la tradició. Seguidament, amb les brases es couen la carn, la llonganissa i, eventualment, la botifarra negra, les carxofes... Tot això acompanyat d’un bon vi, dels que elaboren a la Cooperativa Agrícola de Valls i els cellers de la DO Tarragona.

La festa s’acaba, per tradició, amb cava i pastissos. I un consell: quan es participa en una calçotada convé no oblidar el pitet...

 

La Calçotada

La temporada de calçots i calçotades

La calçotada, com moltes altres tradicions, té la seva temporada. Els millors moments per gaudir d’una bona calçotada són els mesos d’hivern, especialment des de novembre fins a abril.

Al voltant de la calçotada s’ha generat una indústria turística de prestigi que sap satisfer les expectatives del visitant. Els restauradors de Valls i comarca ofereixen l'autèntica calçotada posant molta cura en preservar l’essència d'aquesta tradició gastronòmica.

Més informació:

Restaurants de Valls --> enllaça a l'apartat del web corresponent

Webs d'interès: www.restaurantcalcotada.cat

 

La Calçotada

La Gran Festa de la Calçotada

L’últim diumenge de gener se celebra cada any la Gran Festa de la Calçotada. Aquest esdeveniment gastronòmic es celebra a Valls dels de l'any 1982 gràcies a la implicació de gairebé tota la ciutat: entitats, restaurants, comerciants, voluntaris, etc.

Aquesta cita anual, coneguda a tot el país, és una de les festes gastronòmiques més importants i més participades de Catalunya amb més de 35.000 visitants en un sol dia.

Durant tot el matí se succeeixen activitats relacionades amb el calçot i les calçotades.  Més de la demostració de coure calçots, el visitant podrà veure diferents competicions:  el concurs de menjar calçots, el concurs de salsa de calçotada, i el concurs de cultivadors de calçots. La cultura popular també n'és protagonista amb la cercavila dels elements festius de la calçotada: els gegants, la mulassa, grallers...   

Al final, tothom està convidat a la degustació popular de la calçotada en els diferents espais habilitats al centre històric de Valls.

Més informació:

Web d'interès: www.cambravalls.com

 

La Calçotada

La Cuina del Calçot

La calçotada és una especialitat culinària centenària nascuda a Valls que, amb els anys, ha estat adoptada per molts altres restaurants i indrets de Catalunya fins a convertir-se en una de les menges que més bé identifiquen la nostra cultura gastronòmica.

Aquesta tradició gastronòmica ha esdevingut un atractiu turístic per a gent de tots els continents que es desplaça a Valls i a altres viles i pobles de l'Alt Camp buscant les arrels autèntiques d'aquesta especialitat i per explorar l'oferta de cuina del calçot que a poc a poc s'està desenvolupant en aquest racó del país.

La cuina del calçot com el seu nom indica consisteix en la incorporació d'aquest producte en la cuina d'autor on esdevé l'autèntic protagonista de plats de nova creació, basats en les receptes tradicionals de la cuina del sud de Catalunya.

Estem en un món on, per sort, cada vegada s’aprecia més la gastronomia elaborada a base de productes naturals, de proximitat i de qualitat, i on també el calçot s’està fent un espai a la cuina de molts restaurants que segueixen aquesta filosofia i presenten un seguit de propostes creatives a les respectives cartes elaborades a partir d’aquesta ceba dolça: truites de calçots; calçots amb beixamel; bacallà amb calçots; conill farcit de calçots, llonganissa i rovellons; timbal de brandada de bacallà, calçots i espinacs; amanida de calçot amb carxofa; i així fins on arribi la imaginació i el bon maridatge.

A més de la calçotada i de la incipient cuina del calçot, la gastronomia de Valls presenta altres elements a tenir en compte: l’oli d’oliva amb Denominació d’Origen Siurana, els vins amb Denominació d’Origen Tarragona, els productes d’horta, els embotits amb la típica llonganissa de Valls, els fruïts secs amb l’avellana com a reina, i la tradició dels seus famosos anisats i licors són alguns dels productes gastronòmics més destacats.

Més informació:

Web d'interès: www.restaurantcalcotada.cat

 

La Calçotada

L'IGP Calçot de Valls

L'IGP Calçot de Valls és un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb què distingeix certs productes el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, juntament amb l'esforç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) "Calçot de Valls" apareix, com a resposta a la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona, per aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte. El seu reglament va ser aprovat mitjançant una ordre del DARP el 25 de setembre de 2001.

Els calçots emparats per la IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor. L'àrea de producció de la IGP Calçot de Valls, està constituïda pels terrenys que estan ubicats a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès i que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots. Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat dels calçots.

En el moment de vendre'ls, els calçots hauran de complir les característiques mínimes següents: hauran de ser sencers, sans, no hauran de tenir humitats exteriors anormals, olors ni gustos estranys, hauran d'estar nets però mai rentats. El Calçot de Valls haurà de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm de l'arrel entre 1'7 i 2'5cm. A més haurà de presentar les qualitats organolèptiques de la IGP. EL condicionament dels calçots es realitzarà en feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica del Calçot de Valls.

Per tal de portar el control de qualitat. El Consell Regulador delega les funcions a una entitat de control i certificació independent.

Més informació:

www.igpcalcotdevalls.cat