Notícies

Notícies

> El Centre Cultural de Valls acollirà la dotzena edició de la trobada social del món casteller el proper 27 de gener, i en retransmissió per La Xarxa i TAC 12 La dotzena edició de la Nit de Castells se celebrarà dissabte 27 de gener al Centre Cultural Municipal de Valls i lliurarà catorze premis de diferents categories, dos més que en la darrera cita. L’acte serà retransmès en directe a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +. La Nit és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, per l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. La dotzena convocatòria de la Nit de Castells ja és en marxa. En els propers dies s’obre el termini per a la participació en els dos premis de fotografia, que enguany amplien dotació econòmica i nombre de premiats. I també en els propers dies finalitza la participació d’un dels premis ja en marxa: el concurs literari Els Xiquets de Valls, adreçat als alumnes de 5è i 6è d’educació primària dels centres educatius públics de l’Alt Camp. Aquest és un dels dos premis nous que estrena la Nit de Castells. L’altre és el premi per votació popular de La Xarxa i TAC 12, que la cadena convocarà en els propers dies per a que siguin els mateixos telespectadors els qui emetin el seu vot. Aquests dos premis se sumen als dotze ja concedits en la darrera edició de la Nit i que tenen diversos jurats (les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, el Consell Assessor de la Revista Castells i la mateixa Revista Castells. També n’hi ha un altre que és per votació popular (fotografies a la pàgina de Facebook de la Revista) i un altre integrat per una comissió formada per mestres i la mateixa Revista (el concurs literari). A més, la Nit també lliura els Premis Baròmetre Casteller, els únics dels quals ja es coneixen els guanyadors a hores d’ara, ja que premia les colles que han estrenat castell descarregat de pis superior i que enguany són sis: Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Berga, Tirallongues de Manresa, Jove de Barcelona i Esperxats de l’Estany. La gamma de premis que lliura la Nit de Castells permet efectuar reconeixements tant a colles que han millorat i progressat en els seus registres com les que han destacat per la seva creativitat, a més de castells i places que han marcat la temporada, trajectòries exemplars en el món casteller, accions rellevants orientades a la canalla, les millors fotografies castelleres de l’any i l’Ambaixador Castells.
> El conveni amb l'Ajuntament preveu que l’entitat aporti 20.000 euros L’Obra Social “la Caixa” col·labora de nou amb els programes que impulsa la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls. El conveni establert entre el consistori vallenc per aquest 2017 contempla que “la Caixa” finançarà amb 20.000 euros diversos projectes i serveis municipals d'atenció social, en concret en els programes de garantia alimentària, Cap Infant sense Dinar i Habitatge Segur. El regidor de Benestar Social, Jordi Cartanyà, i Alexis Gómez, director d'Institucions de Caixabank, han signat el conveni. L’Obra Social “la Caixa” col·labora en aquests tres programes que impulsa la regidoria de Serveis Socials. El projecte Cap Infant Sense Dinar té com objectiu garantir les necessitats nutricionals dels infants en situacions de vulnerabilitat, tant als col·legis a través del menjador escolar com durant el període de vacances garantint aliments a la casa de les mateixes famílies. Aquest programa està adreçat a famílies en situació econòmica desafavorida i que tenen problemes econòmics per garantir una correcta alimentació dels seus fills i a la vegada implicar i responsabilitzar als pares amb el procés de creixença  i promoure el seu aprenentatge al voltant de les necessitats nutricionals dels infants. El projecte també inclou el programa Berenars, en aquest cas adreçat als infants i joves amb risc d’exclusió social que acudeixen a la tarda al Centre Obert i al Refugi, on a més de l’alimentació es garanteix un acompanyament per part dels educadors de serveis socials. També vinculat a l’alimentació, en aquest cas per a la població de totes les edats en situació de risc social, hi ha la campanya de recollida d'aliments, en col·laboració amb el Gran Recapte del Banc d'Aliments i diverses entitats de la ciutat. Finalment, el programa Habitatge Segur, està adreçat a l’atenció per a casos de violència de gènere. D’aquesta manera, el programa estableix un circuit d’actuacions i atenció a les víctimes i la possibilitat d’estada en un habitatge per aquelles dones que pateixen violència de gènere. El programa inclou, a més del servei d’un habitatge d’estada limitada, servei de suport terapèutic i teleassistència mòbil per a les víctimes.
La iniciativa posarà en valor les bones pràctiques ambientals dels establiments comercials vallencs El departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Valls amb la participació de Comerç de Valls ha engegat la campanya de prevenció de residus «X Nadal sóc especial» amb l'objectiu de posar en valor l’esforç i les bones pràctiques ambientals del comerç de la ciutat. La campanya pretén recopilar, destacar i amplificar les actuacions de caire mediambientals (ecoaccions) que s'apliquen com a iniciativa dels propis comerços, fer-les extensives a la resta de botigues i fer-les arribar també a la ciutadania. Fins al moment les ecoaccions que s'estan duent a terme als establiments vallencs estan promogudes pels comerços Fruites Vicky, Casa Vidal, Tocineria Queralt i Casa Montalà amb el servei de Barricleta, per fer arribar la comanda a casa en bicicleta, i també per Cafès Lider, que ofereix un petit descompte al client que porta el seu propi envàs de casa (pot de vidre, carmanyola...) per comprar el cafè. Per altra banda, les ecoaccions que estan previstes en breu són les del Racó del Vermut, que donarà una ampolla de vidre quan es compri vi a granel, i la de Maricel, que donarà bosses reutilitzables als clients. Els establiments que comuniquin les seves ecoaccions se'ls entregarà un distintiu per col·locar a l'establiment i se'n farà difusió a través de les xarxes socials de l'ajuntament. Aquest és però només l’inici de la nova línia de col·laboració entre l’Ajuntament i el teixit comercial de la ciutat ja que l’objectiu és donar-hi continuïtat per ampliar el nombre de botigues que se sumen amb ecoaccions en favor del medi ambient i la prevenció dels residus que generem. Just al començament de la campanya s’han afegit ja nous establiments que aniran ampliant l’abast d’aquesta iniciativa, com Dolça Fantasia, la Font de la Salut, la Marieta i Perruqueria el Vent. Per a més informació de la campanya, s’ha creat un espai específic a la web municipal, en concret a l’adreça www.valls.cat/ecoaccions.
Els Teatres de Valls, en la línia de continuar afavorint l'accés a l'activitat cultural i d'ampliar i fidelitzar públics, ha establert un nou conveni de col·laboració en la programació teatral de la ciutat. Així, tots els associats d'Òmnium Cultural d'arreu de Catalunya podran gaudir de descomptes en el preu d'entrada als espectacles de la programació estable dels Teatres de Valls degudament senyalitzats. D'aquesta manera la pertinença a l'entitat cultural permetrà adquirir entrades a un preu d'avantatge especial, assimilat al preu reduït del Carnet Amics dels Teatres de Valls i que ja s'aplica amb el Carnet Jove, European Youth Card, menors de 12 anys, majors de 65 anys, pensionistes, persones amb capacitats diferenciades, en situació d'atur, famílies nombroses o monoparentals, estudiants de teatre, dansa, música i circ. L'acció s'emmarca en el programa d'avantatges culturals que impulsa Òmnium Cultural arreu del territori i entre els que figuren equipaments escènics, museus i visites culturals i turístiques del país, entre d'altres. Òmnium  Cultural és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1961 que treballa per la cultura, la llengua i la cohesió social del nostre país des de fa més de cinquanta anys. En els seus estatuts Òmnium concreta que té com objecte el foment, el desenvolupament i la defensa de la llengua i de la cultura catalanes  en tots els àmbits de la ciència, les arts, les lletres, el pensament i els mitjans de comunicació, en tots els sectors de la societat- amb una atenció especial a la joventut – i també davant de les institucions,  organismes  i entitats públiques o privades quan s’escaigui. Des de la seu territorial d'Òmnium Alt Camp, que va posar en marxa la seva nova junta l’octubre del 2014 i que ha triplicat el seu número d'associats en els darrers mesos, es van fixar com a objectiu treballar per potenciar els esdeveniments culturals que tenen lloc a la ciutat i comarca i  donar-los a conèixer al territori proper i també arreu de Catalunya. En aquest context Òmnium Alt Camp ha iniciat diversos convenis de col·laboració amb entitats culturals de la comarca, dels quals en fa difusió entre els 90.821 socis que actualment té Òmnium Cultural.     13 de desembre de 2017
L’Ajuntament de Valls posarà en marxa aquest mes de desembre el Banc de Recursos Tècnics de Salut, un programa promogut per la Regidoria de Benestar Social, l’Associació Egueiro i la Fundació Vilaniu. El nou servei té com a funció principal la recepció, recuperació i condicionament de diferent tipus de material adaptat de salut per la seva posterior cessió a persones que ho necessitin per tal de millorar la seva autonomia i la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. La idea principal és la cessió en préstec de les ajudes tècniques que no estan subvencionades ni pel departament de Salut ni pel de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i que, pel seu cost econòmic, són difícils d’assumir per la majoria d’usuaris i de les seves famílies o bé perquè es tracta d’aparells que només necessiten temporalment. Es tracta de cadires de rodes, crosses, caminadors, matalassos anti-escares, llits articulats, grues, elevadors de WC, baranes abatibles i cadires de dutxa i lavabo, una cinquantena d’aparells que l’Ajuntament ha comprat per 10.700 euros IVA inclòs, inversió escollida pels ciutadans en el procés dels Pressupostos Participatius 2017. A Valls hi ha prop de 1.800 persones amb reconeixement legal de dependència, la majoria per discapacitats en la seva mobilitat. El projecte va dirigit a les persones que per les seves limitacions funcionals necessiten un ajut tècnic per desenvolupar les activitats de la vida quotidiana. A la vegada, el projecte es planteja com un programa col·laboratiu, de tal manera que els ciutadans que comptin amb aquest tipus de material i no el necessitin podran donar-lo i posar-lo a disposició del Banc de Recursos Tècnics per tal que el puguin utilitzar els usuaris del servei. El projecte contempla diverses accions amb la participació de diferents agents. La compra del material i la coordinació i seguiment del projecte serà a càrrec de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls, a través de la Oficina Tècnica del Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social. El projecte serà gestionat per la Fundació Vilaniu que recepcionarà les demandes i atorgarà el material a l’usuari. A més, el personal sanitari de Vilaniu també farà l’assessorament necessari a domicili de l’usuari per a l’ús correcte del material. D’altra banda, el manteniment dels aparells es farà amb el suport de l’Associació Egueiro, reparant el material que pel seu ús o les seves condicions en el moment de la donació precisin d'arranjament. La mateixa associació es farà càrrec del trasllat al dom
El dissabte 16 i el diumenge 17 de desembre (matí i tarda) Valls viurà el tradicional Mercat de Nadal, Fira de Capons, Aviram i Motius Nadalencs, FICAP-2017, un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any i un dels més singulars i multitudinaris de Catalunya. Al Mercat de Nadal de Valls s'hi exposaran una variadíssima oferta d’aus de corral vives, criades de manera casolana, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel, dolços, objectes ornamentals, productes artesanals… i tot el que és típic i necessari per a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. Un mercat que tindrà per marc el centre de la ciutat de Valls, a l'entorn de la plaça del Blat, el Pati, els carrers de la Cort i Jaume Huguet). La ciutat de Valls fa més de vuit segles que celebra mercat setmanal, fet que corrobora l'arrelament i el prestigi dels mercats de la capital de l'Alt Camp. Al Mercat de Nadal de Valls es reviu el tipisme, la tradició i la popularitat dels pollastres, galls dindi, capons... vius, dins les senalles i gàbies o simplement deixats anar, amb els carros que d'antic portaven els pagesos i criadors d'aviram per anar a vendre als mercats de Valls. Als carrers de la Cort, Jaume Huguet, i a la plaça del Pati s'hi mostrarà una variada oferta d'articles, productes i motius adients per a les festes de Nadal; al carrer de la Carnisseria i a les places de l'Oli i de les Garrofes, el matí del dissabte, es farà el mercat de fruita i verdura. > Tots els actes de les Festes de Nadal i Reis a Valls   Altres notícies >> Valls rememora la seva història amb el singular pessebre vivent >> Arrenquen les festes de Nadal amb l'encesa de l'enllumenat >> La solidaritat i el patrimoni immaterial es donen la mà per Nadal a Valls   12 de desembre de 2017
Informació sobre els principals acords de Junta de Govern: - Oferta més avantatjosa ampliació pati escola Enxaneta. La Junta de Govern ha declarat com oferta més avantatjosa de la licitació per les obres d’ampliació del pati de l’escola Enxaneta de Valls la presentada per l’empresa Ramon Ruana Font per un import de 61.926 euros IVA inclós. El projecte d’ampliació contempla la creació d’un nou espai per als alumnes reservat als infants més petits del centre, de 3 a 5 anys. Aquesta ampliació s’efectuarà en l’àmbit comprès entre l’actual pati de l’escola i el torrent del Catllar. - Treballs d’intervenció arqueològica a la Muralla de Sant Antoni. La Junta ha aprovat contractar a l’empresa Apriori Cultural SL per 20.485 euros IVA inclòs per tal de dur a terme els treballs d’excavació i intervenció arqueològica a l’entorn de la muralla de Sant Antoni. Aquests treballs permetran confirmar que les restes existents a la zona del solar situat al número 18 del carrer Tomàs Caylà es corresponen a l’antiga torre medieval del Portal Nou, a la muralla així com localitzar traces de l’antic fossat. Aquesta informació permetrà ultimar el projecte de recuperació patrimonial d’aquest espai. En concret, els treballs consistiran en el repicat i neteja de la part posterior dels edificis enderrocats per comprovar si al perfil es localitzen restes de l’antiga fortificació medieval, localitzar i visualitzar l’esgraonat de la fonamentació i neteja del talús i del mur de tancament de la torre. - Millora del paviment del carrer Basters del polígon industrial. La Junta de Govern ha aprovat la memòria tècnica corresponent a la reparació de l’asfalt del carrer Basters del Polígon Industrial, en concret a la cruïlla d’aquest carrer amb la carretera del Pla. La Junta ha aprovat contractar a l’empresa Tecnologia de Firmes SA l’execució d’aquests treballs de millora que suposaran una inversió de 10.569 euros IVA inclòs. - Rampa adaptada a l’edifici de Ca Barrau. La Junta ha adjudicat a l’empresa SERTEC per un import de 12.002 euros IVA inclòs les obres de construcció d’una rampa adaptada a minusvàlids a l’edifici de Ca Barrau amb l’objectiu de procedir a la supressió de barreres arquitectòniques en aquest edifici, seu de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. - Pavimentació del carrer Terra Alta. La Junta de Govern ha aprovat la contractació de l’empresa Tecnologia de Firmes SA per l’execució dels treballs de pavimentació del carrer Terra Alta al barri d
> La inauguració de la mostra, coorganitzada amb la Universitat de Vic, té lloc aquest dijous dia 14 a les 20h a l’històric edifici de la Biblioteca Popular El Museu de Valls, conjuntament amb l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, inauguren aquest dijous dia 14 de desembre a les 20h la mostra “Correspondència femenina (1780-1939)”, que es podrà veure fins el proper 4 de febrer a l'edifici de l'antiga Biblioteca Popular. A mitjan del segle XVIII, el nombre de dones que podien llegir i escriure va augmentar gràcies a l’aparició d'escoles dedicades a la formació femenina i ben aviat es van convertir en grans redactores de cartes. Les dones, encara molt recloses a casa, intercanviaven amb persones del seu entorn sentiments, opinions, preocupacions. Les cartes eren per a elles una finestra al món que les mantenia informades de temes tan importants com la salut, l’administració de la llar i de les propietats, els esdeveniments del seu entorn, l’educació dels fills i filles o els conflictes familiars. L’exposició “Correspondència femenina (1780- 1939)” pretén endinsar-se en la vida quotidiana de diverses generacions de dones a través de la correspondència femenina, una documentació de gran interès per a la història de la cultura. L'àmbit cronològic de la mostra és entre 1780 i 1939, i s'han consultat 1500 cartes per extreure'n la informació. Aquestes cartes provenen de quatre famílies, tres de la nostra comarca, les famílies Baldrich i Moragas, de Valls, i la Prats del Pont d'Armentera, i la família Castellarnau afincada a Tarragona. La mostra s'estructura en deu àmbits, que són l'amor i el matrimoni, la maternitat, la llar, el servei domèstic, l'administració dels béns i els negocis, la salut i la família, la religiositat, l'educació i les lectures, l'oci i les referències als esdeveniments històrics que viuen directa o indirectament. L'exposició ha estat comissariada per Montserrat Sanmartí i Carme Sanmartí (oriündes de Valls), Teresa Julio i Caterina Riba professores a la Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Vic, i ha estat produïda per aquesta última universitat. En motiu de la mostra, el Museu de Valls, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i la Universitat de Vic, han editat una publicació que recull la investigació de les quatres professores universitàries Es podrà veure a la Biblioteca Popular (passeig dels Caputxins) fins el dia 4 de febrer. 12 de desembre de 2017
Els 25 anys de les T de Teatre, el Teatre Nacional de Catalunya i Josep Maria Pou configuren la nova proposta 2018 > Es posen a la venda de cara als regals de Nadal i Reis Dimecres 13 de desembre a les 12 h els Teatres de Valls posen a la venda el nou abonament que estarà a la disposició del públic com a regal de Nadal i Reis. El darrer espectacle de la companyia T de Teatre que arriba als 25 anys de trajectòria, la nova producció ‘Frankenstein’ del Teatre Nacional de Catalunya liderada per Joel Joan, Àngel Llàcer i Lluís Marco, i també ‘Moby Dick’ protagonitzada per aquest gran monstre de les taules teatrals que és Josep Maria Pou. La propera temporada teatral 2018 arriba al Centre Cultural de Valls amb tres espectacles amb companyies, actors i títols mestres. El primer desembarca divendres 16 de febrer amb la mítica companyia T de Teatre, que celebra 25 anys dalt dels escenaris amb una peça escrita per Julio Manrique, Marc Artigau i Cristina Genebat amb la qual serà impossible no identificar-se. El seu títol és E.V.A. És l’Escala Visual Analògica del Dolor, una línia dividida en deu punts que serveix per mesurar el grau de dolor que experimenta un subjecte. E.V.A és, també, aquesta comèdia dramàtica on quatre històries creuades de quatre ex-companyes d’escola ens transporten al dolor, a la poètica que, a vegades, l’acompanya i a les diverses formes que adopta: el físic, el crònic, el somàtic, el neuropàtic, el dolor vital, el moral, el quotidià o el de l'ànima. Dels 25 de les T de Teatre els Teatres de Valls passaran dissabte 14 d’abril als 200 anys del clàssic de Mary Shelley, ‘Frankenstein’, un dels monstres més famosos de la història que mostra les tenebres d'una societat incapaç d'assumir la diferència. L’any 1818, Shelley va dotar d’una vida perdurable el cèlebre monstre, que amb la seva multiplicitat orgànica acabaria esdevenint un mite fonamental de la nova societat contemporània, abocada a un replantejament profund de les construccions d’identitat en el nou món marcat per la industrialització i la reorganització dels poders fàctics. Dos-cents anys després de la primera publicació de la novel·la, el Teatre Nacional de Catalunya i la directora Carme Portaceli porten a escena la història d’aquest Prometeu modern amb una dramatúrgia de Guillem Morales - el director i guionista de la premiada pel·lícula Los ojos de Julia - que indaga en els territoris més tenebrosos de la humanitat ferida del mite. El repartiment el configuren Joel Joan, Àngel Llàcer, Lluís Marco,
> L'entorn de l'església de Sant Joan i els carrers del Barri Antic tornen a acollir l'edició del Pessebre Vivent 2017 > Un total de 43 escenes donaran forma a aquest espectacle recreatiu nadalenc, la meitat de les quals són de nova creació > L'artista vallenc, Adrià Batet, ha estat el dissenyador del cartell del Pessebre El Pessebre Vivent de Valls arriba enguany a la seva setena edició i es celebrarà els dies 27, 28 i 29 de desembre com en les edicions anteriors. El Pessebre Vivent de Valls és un espectacle que a partir de les escenes bíbliques tradicionals i la historiografia local repassa alguns dels principals fets que han esdevingut a la ciutat, tret diferencial que converteix aquest pessebre vivent en una proposta original i única en el territori. El projecte compte amb una trajectòria de 24.500 visitants al llarg dels darrers anys, on s'han introduït canvis i modificacions de recorregut i escenes en cada nova edició. L'organització del Pessebre Vivent de Valls 2017, que va iniciar els treballs el passat mes de juliol, ha explicat en roda de premsa les principals característiques i novetats de l'edició d'aquest any. La regidora de Joventut i Acció Cívica, Bàrbara Flores, els responsables del Centre Cívic, conjuntament amb els coorganitzadors de l'edició d'enguany, Laura Gadea, Marta Llort i Raül Molina, han explicat que “la clau de l'èxit del Pessebre és un any més la implicació i participació de centenars de persones, empreses i entitats en el projecte”. Per aquest motiu, des de l'organització del Pessebre Vivent es vol fer un especial agraïment a les moltes persones, entitats i empreses vallenques que de manera directa, indirecta o desinteressadament, col·laboren i participen per a fer possible aquest important esdeveniment nadalenc per la ciutat. Els participants (actors, actrius, figurants i col·laboradors) superen les dues-centes persones i es manté el nombre d'empreses i comerços que hi donen suport (un centenar) i d'entitats participants (una trentena). Les persones responsables d'organitzar el Pessebre han assenyalat algunes de les tasques que ja estan en curs i que mostren la complexitat d'un esdeveniment d'aquesta magnitud que mobilitza cada any a centenars de persones pel carrers del Barri Antic. Així, des del mes de setembre s'han realitzat reunions informatives amb els participants del Pessebre, s'ha fet el repartiment d'actors, actrius i figurants entre les diferents escenes, s'han realitzat les primeres proves de vestuari i assaigs. Les diferents comissions del Pessebre continuen treballant en el disseny d’elements escenogràfics i nous vestuaris, donat els canvis d'escenes que s'han introduït aquest any

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat