L’Ajuntament de Valls rep el premi «Humana Circular Catalunya 2023» en reconeixement dels bons resultats de la recollida de roba i calçat

L’Ajuntament de Valls rep el premi «Humana Circular Catalunya 2023» en reconeixement dels bons resultats de la recollida de roba i calçat

El passat dia 18 d’octubre l’Ajuntament de Valls va rebre el premi «Humana Circular Catalunya 2023», entregat per la Fundació Humana Pueblo para Pueblo a un total de 25 municipis catalans que destaquen pels seus bons resultats en la recollida de residus tèxtils. El regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural, Andreu Gassó, va recollir el reconeixement de mans de Rubén Fernández, promotor nacional d’Humana, en un acte celebrat a Lleida, coincidint amb la celebració de la Fira Municipalia d’equipaments i serveis municipals.

231025premihumana

Els resultats de la recollida a Catalunya i a Valls

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya cada persona genera en un any 22 Kg de residus tèxtils. D’aquests, només 2,3 Kg, l’11%, es recullen selectivament. Les dades de recollida a Valls estimades per al 2023 indiquen que s’arribarà a recollir 4,4 Kg per habitant, de manera que s’haurà recollit de forma selectiva el 19% dels residus tèxtils. 

No obstant, tot i els bons resultats, encara s’està lluny d’assolir els objectius establerts per la normativa. L’any 2025 s’hauria d’arribar a recollir el 55% del residu tèxtil, és a dir, 13 Kg per cada habitant. Per aquest motiu és imprescindible comptar amb la implicació de tota la població.

 

Què s’ha de llençar al contenidor d’Humana?

En aquests contenidors s’hi ha de dipositar la roba, calçat i complements (bosses, cinturons, mocadors, bufandes, barrets...). Cal tenir en compte que no només s’hi ha de dipositar la roba i calçat en bon estat, sinó que també aquella que ja sigui vella o que estigui danyada. El motiu és que la roba recollida no només es reutilitza, sinó que també es pot reciclar.

La roba i calçat que es diposita als contenidors específics és portada a una planta de selecció a l’Ametlla del Vallès on es classifica en funció de les possibilitats de reutilització. Aquella que es troba en bon estat (el 60%) es reutilitza a través d’una xarxa de botigues que ven la roba a un preu molt reduït. Els beneficis obtinguts són destinats a projectes de cooperació. La roba que es troba en pitjor estat (el 40%) no pot ser reutilitzada, però sí que es pot reciclar. Amb ella es poden fabricar, per exemple, noves fibres tèxtils, draps per a la indústria o per a pintors, feltre, materials aïllants, etc.

 

On es pot llençar la roba i calçat?

Actualment a Valls es disposa d’una xarxa de 41 contenidors de recollida de roba i calçat de la Fundació Humana i 3 contenidors més de la fundació Roba Amiga. La ubicació dels contenidors a Valls es pot consultar al web www.valls.cat/recollidaroba.

Qui és Humana, pueblo para pueblo ? 

És una organització sense ànim de lucre que treballa per la protecció del medi ambient a través de la reutilització de tèxtil amb 5.000 contenidors per a la recollida de roba usada que estan a disposició dels ciutadans gràcies als acords de col·laboració establerts amb 1.500 ajuntaments, entitats i empreses privades. A més, compta amb 49 botigues de venda de roba de segona mà, de les quals 21 estan a Barcelona i la seva àrea metropolitana, 26 a Madrid, 1 a Sevilla i 1 a Granada.

 

L’impacte de la roba que no separem

Segons dades europees, un 42% de la roba que llancem només ens l’hem posada unes 7 o 8 vegades. En conseqüència, sol ser roba en bon estat i que pot ser reutilitzada per altres persones. La resta de roba, la que no es troba en bon estat, també pot ser reciclada per fabricar-ne draps, feltres... En canvi, si llancem aquesta roba al contenidor de resta (el de color gris), la roba acaba sent incinerada i genera contaminació atmosfèrica.

 

VALLS · 25 D'OCTUBRE DE 2023