Valls obre les Festes de Nadal amb un programa marcat pels actes tradicionals i populars però també amb importants novetats

Valls obre les Festes de Nadal amb un programa marcat pels actes tradicionals i populars però també amb importants novetats

> Arrenquen ja les festes amb un primer cap de setmana intens amb l’encesa de l’enllumenat i un village nadalenc al Pati que acollirà tallers infantils, música en directe i un trenet

> Les Festes de Nadal i Reis també comptaran amb elements tradicionals com el Pessebre Monumental, el Mercat de Nadal, els Pastorets, el Tió, el Fumera, l’Home dels Nassos, el Parc de Nadal, la Fàbrica de les Il·lusions i l’arribada dels Reis entre d’altres

>Consulteu el programa

Aquest divendres 24 de novembre, amb l’encesa de l’enllumenat ornamental, arrenquen ja les festes de Nadal a Valls amb un programa que fins al dia de Reis combinarà els actes tradicionals amb importants novetats. D’aquesta manera, el cicle tradicional per aquestes dates que compta amb esdeveniments com el Mercat de Nadal, la representació dels Pastorets, els concerts corals de Nadales, el Tió, el Fumera, l’Home dels Nassos, el Cant de la Sibil·la, la Cavalcada dels Reis d’Orient i també activitats infantils i familiars tant populars com el Parc de Nadal o la Fàbrica de les Il·lusions, s’hi sumen nous atractius.

Les novetats arriben ja aquest primer cap de setmana de les festes amb activitats per a tota la família. Així, El Pati serà l’epicentre de les activitats d’obertura del Nadal a Valls, amb l’encesa de l’enllumenat que tindrà com a primers protagonistes l’espectacle «La màgia de Giocattolo» als Nans de la Ciutat i al Fumera i després el primer dels concerts de nadales de les festes, a càrrec de la cubana Yamilé Wilson, una de les veus més sorprenents i recordades del concurs televisiu de talents La Voz.

El Pati acollirà també en aquest primer cap de setmana prenadalenc una de les grans novetats d’aquestes festes a Valls, el «Village de Noël» amb un trenet de Nadal i diferents racons ambientats. Amb tallers de manualitats on els infants podran fer els seus propis ninots de neu, rens o arbres nadalencs, el village també comptarà amb música en directe, com els concerts de Christmas Band o del DJ Nacho Lascasas. A més, el dissabte a la tarda (17.30h) els arcs del Celler del Paborde acolliran els «Contes desexplicats» a càrrec de Vivim del Cuentu, en una activitat organitzada pel Pla Educatiu d’Entorn de Valls.

231122Nadal

Aquesta serà la benvinguda a uns dies ben especials de Nadal que compta amb un programa divers, ple de tradicions i actes gràcies a la participació de nombroses entitats i associacions de la ciutat. Entre els actes dedicats als més menuts, destacar que la plaça Pilar Prim, davant la Biblioteca Carles Cardó, acollirà el tió a càrrec de la Colla Gegantera la Pessigolla, en un dels actes més concorreguts. Una de les grans cites de les festes serà de nou el Parc de Nadal que, els dies 2, 3 i 4 de geners’instal·larà a la Sala Kursaal amb noves activitats i tallers dics en un espai ampli on els infants de la ciutat podran fer volar la seva imaginació. També amb el nou any, la Fàbrica de les Il·lusions obrirà les seves portes a la seu històrica de la Cooperativa Agrícola, de nou plena de màgia amb un espectacle participatiu i familiar de llum, música i colors. Els secretaris i secretàries dels Reis hi estaran preparant les joguines que repartiran la matinada del 5 de gener, recollint les cartes i ordenant-les per tenir-ho tot a punt. 

Les festes del Nadal a Valls comptaran també amb El Ballet Clàssic que portarà al Centre Cultural l’espectacle de dansa El Trencanous el proper 15 de desembre. Una producció clàssica amb elements escenogràfics d’increïble realisme i vestuari enlluernador en un muntatge amb un elenc d’artistes internacionals de nou nacionalitats.

 

Tradicions arrelades

La ciutat s’omplirà de tradicions nadalenques, amb tot d’altres cites en el calendari que ja han esdevingut clàssiques. Així, l’església arxiprestal de Sant Joan tornarà a acollir, la Nit de Nadal, la representació i ritual del Cant de la Sibil·la, que pregonarà l’adveniment de Jesucrist i la fi del món. L’interior de la nau de l’església arxiprestal de Sant Joan estarà decorada des d’aquest mateix matí amb neules, una expressió de cultura popular d’arreu dels Països Catalans. I durant el matí tindrà lloc la desenramada de la creu de la imatge de Sant Joan de l’altar major. Les flors enramades durant la vigília de Sant Joan es dipositen ara en la representació del Naixement ubicada al temple. 

Entre les cites tradicionals d’aquests dies serà el Mercat de Nadal que inclou la Fira d’aviram viu -l’única del Camp de Tarragona d’aquesta tipologia –, al centre històric de Valls, els dies 16 i 17 de desembre, en una jornada en la que destaca també el Mercat d’Art Jove. El Fumera, un altre dels personatges del Nadal a la ciutat, també serà protagonista amb cercaviles pels barris i carrers de Valls durant les festes. I, a partir de Sant Esteve, arriben al Teatre Principal els populars Pastorets que alçaran el teló amb la primera de les sessions programades per les festes. La tradició pessebrista també destaca durant les celebracions, amb el pessebre monumental que es podrà visitar a l’oficina de turisme, mentre que el pessebre municipal estrenarà emplaçament enguany, en concretat, a l’espai històric dels arcs medievals de la plaça Pere Català Roca, ubicada a l’entorn del Museu Casteller.

La Nit de Reis i la Cavalcada clouran les festes. Al matí del dia 5 de gener, tindrà lloc la recepció dels Reis d’Orient per part de l’alcaldessa que, en nom de la ciutat, els dona la benvinguda a Valls i els fa entrega del pa i la sal en senyal d’hospitalitat, també s’obrirà el campament reial a l’exterior de la Sala Kursaal, l'última oportunitat per dipositar les cartes a la Bústia dels Reis. Ja al vespre, a la plaça de l’Estació acollirà l’inici de la cavalcada que recorrerà tota la ciutat per acabar al Pati on l’alcaldessa, Dolors Farré, lliurarà als Reis les claus de la ciutat que obre totes les llars vallenques. 

La programació de Nadal compta amb la participació de nombroses entitats, col·lectius i agents culturals de Valls: Amics de la Música de Valls, Antic Cafè, Ardit Produccions, Associació Afuma, Associació Cultural l’Espardenya de Valls, Associació Cultural Verge de la Candela, Associació de l’Orgue de Valls, Associació per la Cavalcada de Reis, Associació Porta Oberta, Associació Suitecor, Bar El Bruch, Biblioteca Carles Cardó, Cambra de Comerç i Indústria, Campaners de Valls, Cau, Centre Cívic de Valls, Club Twirling Valls, Colla Gegantera La Pessigolla, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Comerç de Valls, Comissió Ciutadana per la Restauració del Campanar de Valls, Consorci per la Normalització Lingüística, Cooperativa Agrícola, Coral Infantil Cors Alegres, Creu Roja, El Safareig, El Vallenc, EMM Robert Gerhard, Fent Pinya, Gasco Joguines, Grup de Nadal d’artistes Vallencs, Grup del Teatre Principal, Grup Loren, Incògnit, Institut d’Estudis Vallencs, JCA Cinemes Valls, Joventuts Musicals de l’Alt Camp, La Providència, La Pèrgola, Lluïsa Vives Joguets, Munta-t’ho bé, Museu de Valls, Món Casteller, Parròquia de Sant Joan Baptista, Pla Educatiu d’Entorn, Protecció Civil de Valls, Unió Anelles de la Flama, Valls Centre Històric i Valls Jove.

 

Servei de canguratge

D’altra banda, amb el lema «aquest Nadal et regalem temps per tu», la regidoria d’Igualtat i Feminisme ofereix un ventall d’activitats durant els dissabtes de desembre, per facilitar que les famílies disposin de temps per deixar els fills i filles fent activitats i així poder efectuar la compra i organitzar-se en aquests dies de festa, compres i preparatius. El servei de canguratge amb monitoratge, inflables, pintacares, jocs gegants, manualitats i molt més s’iniciarà el dia 2 de desembre fins el 23 de desembre de 10.30h a 13.30h. Els dissabtes 2, 9 i 23 i desembre a la plaça del Titit i el dia 16 al Museu Casteller amb motiu del Mercat d’Art Jove.

 

 

VALLS · 22 DE NOVEMBRE DE 2023