Nandu Jubany i Carles Gaig, xefs de la Jornada Gastronòmica del Calçot

Nandu Jubany i Carles Gaig, xefs de la Jornada Gastronòmica del Calçot

Nandu Jubany i Carles Gaig, xefs de la Jornada Gastronòmica del Calçot

> Ada Parellada, del restaurant Semproniana, serà nomenada “Amiga de l'Autèntica Calçotada de Valls” i també serà l'encarregada d'arrencar simbòlicament el primer calçot de la temporada

> L'acte central de la jornada serà un showcooking a base de calçots amb la participació de Nandu Jubany, Carles Gaig i els xefs vallencs Àngel Solé i Joan Castells

L'Ajuntament de Valls, en col·laboració amb l'Associació de Restauradors de la ciutat, l'IGP Calçot de Valls i  la DO Tarragona, i amb suport de Cafès Lider, Caprabo i l'empresa Bra, organitza una tercera edició de la Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls el proper dissabte 19 de novembre. El Pati de Valls acollirà aquesta 3a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls en la qual participaran dos xefs amb estrella Michelin: Nandu Jubany, xef dels restaurants Can Jubany, Mas d’Osor, Serrat del Figaró i Foc Sentosa a Singapur, entre d'altres, i Carles Gaig, del restaurant la Fonda Gaig, a Barcelona. Ambdós xefs protagonitzaran l'acte central de la diada amb un showcooking de cuina del calçot i compartint fogons amb els cuiners vallencs Àngel Solé del restaurant Ca l'Àngel i el Petit Cup, i Joan Castells, xef del restaurant Portal 22.

La tercera Jornada Gastronòmica del Calçot es desenvoluparà principalment al Pati de Valls amb la presència d'una important representació dels restauradors de Valls i de cellers adherits a la DO Tarragona. A les 12.00 hores, s'oferirà una demostració de cuina del calçot al centre del Pati. Prèviament, a les 11.30 hores, s'obrirà el Mercat de Tastets de Cuina del Calçot preparats per a l'ocasió per 12 establiments de restauració de Valls i de la Comarca de l'Alt Camp. El públic assistent podrà degustar les diferents especialitats a base de calçot per 2 euros la tapa o ració. Al mercat també hi seran presents els vins de la DO Tarragona que oferiran degustacions per 1 euro, amb opció a copa de vidre serigrafiada per 1 euro.

Els restauradors presents al Pati seran Ca l'Àngel, Casa Fèlix, Luga, Planeta Kasteller, K de Valls, Masia del Pla, el Tast, Portal 22, Marma, Julià Mallol, Cafè del Teatre i Cal Ganxo. Per part dels cellers de la DO Tarragona, participaran Adernats (Nulles) Mas Vicenç (Cabra del Camp), Mas Bella (Masmolets, Valls) i Estol Verd (Rodonyà). A més a més, hi participaran els estands del Magatzem del Vermut i de Cafès Líder.
Amiga de l'Autèntica Calçotada

No obstant, la jornada gastronòmica començarà amb dos actes de caire més  institucional. A les 10 del matí, es procedirà a l'”Arrencada del primer calçot” per marcar simbòlicament l'inici de la temporada de calçotades. L'arrencada es farà en un camp de conreu d'un productor adherit a l'IGP Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d'aquest producte típic vallenc. Posteriorment, a les 11.00 hores la Sala de Plens de l'Ajuntament acollirà un acte institucional en el qual s'atorgarà la distinció vitalícia d'“Amiga de l'Autèntica Calçotada” a Ada Parellada. Aquest acte també servirà per declarar oberta la temporada 2016-2017 de calçotades.

Ada Parellada és la tercera persona que rebrà la distinció d'”Amiga de l'Autèntica Calçotada”, després que l'any passat fos nomenada Roser Torras de GSR Produccions de Gastronomia i directora de San Sebastián Gastronomika. L'any 2014 Robert Fernández, exjugador del FC Barcelona i actual Secretari Tècnic de l'equip de futbol, fou el primer distingit amb aquest títol honorífic i vitalici. Aquesta distinció va ser creada l'any 2014 per premiar la trajectòria d'institucions, entitats o persones que es distingeixen pel seu compromís amb el país, per la defensa dels productes de la terra, per l'amor per la gastronomia i per la recerca de l'excel·lència en aquest camp; i a l'hora defensen l'origen vallenc i la qualitat de l'autèntica calçotada de Valls.

Ada Parellada i Garrell (Granollers, 1967) és una cuinera catalana que dirigeix el restaurant barceloní Semproniana. El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en el món de la restauració. Els seus orígens familiars sempre han estat lligats a la restauració; el seu germà Ramon Parellada és propietari de la Fonda Europa de Granollers —on ella hi va passar molts moments de la seva infància— i del restaurant Senyor Parellada de Barcelona, la seva germana Teresa Parellada de Can Ribas (Bigues i Riells) i el seu cosí Paco Solé Parellada el 7 Portes de Barcelona.

Ada Parellada va obrir el restaurant Semproniana a l'Antiga Esquerra de l'Eixample quan tenia 25 anys i actualment en dirigeix dos més, ambdós a Barcelona: el Petra (a El Born) i el Pla dels Àngels (al Raval). A més a més, imparteix tallers de cuina i és molt activa als mitjans de comunicació en la difusió de bons hàbits alimentaris. Ha publicat diversos llibres de receptes i també és autora de la novel·la Sal de vainilla (2012).

Presentació a Barcelona

Com l'any passat, l’Espai Xef Caprabo de l’Illa Diagonal de Barcelona ha estat l'escenari triat per a la presentació de la Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls. L'acte celebrat el dimecres 9 de novembre ha comptat amb la presència del Responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, el Regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris, i el President de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira.

Els autèntics protagonistes de la presentació ha estat el xef Àngel Solé, responsable dels restaurants Ca l'Àngel de Valls i El Petit Cup d'Alió, i l'enòloga de la DO Tarragona, Elisa Ribé. L'experta en vins i el cuiner vallenc ha presentat un menú de dos plats i postres a base de calçot de l'IGP Calçot de Valls maridats amb vins de la DO Tarragona. El xef ha presentat un primer plat a base de crema de calçot acompanyada del vi Essència d'Adernats (Nulles); un segon plat consistent en pop amb calçot i salsa de calçot, maridat amb un vi Cartoixà Bella Blanc del Celler Mas Bella (Masmolets, Valls), i un cruixent de cansalada amb parmentier de calçot i all i oli de salsa de calçot, acompanyat del vi TxamTxam, un 100% syrah del Celler Estol Verd (Rodonyà); i unes postres on es combinava el bombó de calçot de la Pastisseria Valls “Ca les Taronges” amb un Vi del Vent del Celler Mas Vicenç (Cabra del Camp). La degustació de plats derivats del calçot de Valls i vins de la DO Tarragona va concloure amb el cafè de la calçotada, Cafès Líder, patrocinador de la jornada.

Xef Caprabo és un espai gastronòmic que ha creat Caprabo per aportar un valor afegit als seus clients a través de la creació i la difusió de continguts relacionats amb el món de la cuina i la gastronomia. El nou Espai Xef Caprabo, ubicat al supermercat del Centre Comercial L’Illa Diagonal de Barcelona, consta d’una cuina vibrant i acollidora en la que s’organitzen tallers pràctics per aprendre a cuinar en els seus múltiples formats, tenint en compte tant la cuina tradicional de qualitat com les noves tendències de mercat.

Organitzadors

La Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls, és una iniciativa fruit de la col·laboració de l'Ajuntament de Valls amb l'IGP Calçot de Valls, la DO de Tarragona, l'Associació de Restauradors de Valls i la Cooperativa Agrícola de Valls,  amb la participació directa de 12 restauradors i 4 cellers de Valls i de la comarca de l'Alt Camp, amb l'objectiu de donar a conèixer el Calçot de Valls i la gastronomia i cuina feta a partir d'aquest producte de la terra. Aquesta edició compta, a més a més, amb el patrocini de Cafès Líder-El Cafè de la Calçotada, i amb la col·laboració del Grup GSR, BRA, Caprabo i Creativerent. La Jornada Gastronòmica forma part dels esdeveniments recollits al web www.somgastronomia.cat ja que l'Ajuntament de Valls és entitat adherida a “Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016”, projecte liderat per l'Agència Catalana de Turisme.

 

PROGRAMA

 

III JORNADA GASTRONÒMICA DEL CALÇOT DE VALLS

Dissabte, 19 de novembre de 2016

10.00 h.
Arrencada del primer calçot de la temporada.

En un camp d'un productor de la IGP Calçot de Valls, a pocs Km del centre de la ciutat.

11.00 h.
Sala de Plens Ajuntament de Valls.
Nomenament Amiga de l'Autèntica Calçotada de Valls.

Ada Parellada, del restaurant Semproniana, serà nomenada Amiga de l'Autèntica Calçotada de Valls.

Hi haurà parlaments de l'Alcalde, el regidor de Comerç i Turisme, l'Ada Parellada i d'un representant de l'Associació de Restauradors de Valls.

A partir de les 11.30 h. Plaça del Pati.
Mercat de tastets de Cuina de Calçot i Vins DO Tarragona.

12 establiments i restaurants de Valls i l'Alt Camp presenten tastets i racions elaborats amb calçot de Valls. (a 2 euros per tast o ració).

4 cellers de la DO Tarragona presenten els seus vins per combinar amb tastets i racions. (a 1 euro la consumició i copa opcional a 1 euro).

12.00 h. Plaça del Pati.
Showcooking amb 4 xefs de gran prestigi.

Noves creacions culinàries amb maridatge amb vins de la DO Tarragona:

Nandu Jubany
Nandu Jubany neix a Monistrol de Calders el 19 de gener de 1971. Als 18 anys ingressa com a cap de cuina a l’Urbisol, el restaurant familiar, i posteriorment treballa a d’altres establiments de prestigi com el Cabo Mayor de Madrid o la Fonda Sala d’Olost del Lluçanès. La tardor de 1995 Nandu Jubany i la seva dona, Anna Orte, obren les portes de Can Jubany, i tres anys després, el 1998, el restaurant i el seu xef reben l’estrella Michelin. El 2001, amb Can Jubany plenament consolidat, comença una etapa d’expansió del projecte culinari Jubany, que es concreta amb l’obertura d’un segon establiment: Mas d’Osor, de Viladra. El juliol de 2005 obre El Serrat del Figaró, a Taradell, on també s’ubica I+D Gastronomia. El 2006, inaugura l‘Hotel Mas Albereda de Sant Julià de Vilatorta, un petit gran hotel de 21 habitacions fruit de la reconstrucció d’una masia catalana del segle XVI; i es responsabilitza del restaurant Zona Diesel de Vic.  L’hivern de 2011 s’uneix a Carles Gaig, per dur la gestió dels restaurants Orígens, Arrels i Sol i neu de l’Sport Hotel Hermitage & Spa d'Andorra. El 2013 s'incorpora com a assessor gastronòmic de Majestic Hotel Group, propietat de la família Soldevila-Casals i amb qui reobre, el febrer de 2014, el restaurant Petit Comitè de Nandu Jubany, a Barcelona. L'any 2016 inaugura dos nous restaurants: Can Carlitos, a Formentera, i el Foc Sentosa, a Singapur.

Més info: http://www.canjubany.com/ca/nandujubany

Carles Gaig
Carles Gaig va néixer al barri d'Horta, envoltat de fogons a una família dedicada des de 1869 a la cuina a l'anomenada Taverna d'en Gaig. Sempre va ajudar a la seva família però no va ser fins a als anys 70 quan va agafar les regnes del restaurant. El seu interès per unir la tradició i la innovació li fan renovar en 1989 el tradicional restaurant i es convertirà en el Restaurant Gaig i que obtindrà una estrella Michelin al 1993. Al 2004, Carles, la seva dona Fina Navarro i tot el seu equip tanquen portes del mític restaurant d'Horta i es traslladen al cor de Barcelona, al barri de l'Eixample, al Hotel Cram amb el nou nom de Gaig. Al març del 2008, el matrimoni obre un nou establiment al carrer Còrsega de Barcelona, també al barri de l'Eixample, la Fonda Gaig, Des de 2010 la inquietud de Carles Gaig l'ha portat a desembarcar a la T-1 amb Porta Gaig amb la seva cuina de sempre adaptada a les necessitats de temps del viatger. Des del 2011, junt amb Nandu Jubany duu la gestió dels restaurants Orígens, Arrels i Sol i neu de l’Sport Hotel Hermitage & Spa d'Andorra.

Més info: http://www.restaurantgaig.com/ca/historia

Àngel Solé
De família vinculada a la cuina, l’Àngel no només és considerat un dels millors cuiners del calçot, sinó que, des de la creativitat personal i el seu treball conjunt amb grans xefs nacionals i internacionals, ha propulsat aquesta ceba meravellosa a l’alta cuina d’avantguarda. L'Àngel i al seva família regenten dos restaurants: Ca l'Àngel a Valls i El petit Cup a l'Alió. En ambdós casos la tradició i la innovació es donen la mà per servir menús diaris, esmorzars de forquilla i ganivet, menús personalitzats i esdeveniments gastronòmics.

Més info: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/calangelrestaurant/

    Joan Castells
El xef Joan Castells el fet gastronòmic com a cultura. Noves i velles apostes gastronòmiques, mixtures de cuines del món, recerca constant, maridatges, etc. tot configura un nou fenomen que es reinventa dia a dia. Aquest és el sentit del projecte del Portal 22, un lloc acollidor, tranquil i agradable ubicat al barri antic de Valls i regentat pels germans Castells on hi podem menjar cuina d’alta qualitat a preu moderat en forma de tapetes imaginatives..

    Més info: http://portal22.cat/

14.00 hores
Sorteig de 4 lots de productes.
Gentilesa dels patrocinadors i col·laboradors de la jornada.

- Cistella Caprabo.
- Lot de productes Cafès Líder.
- Bateria de Cuina BRA.
- Lots de Vins DO Tarragona.

15.30 hores
Tancament del Mercat de Tastets.
Fi de la 3a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls.