Benestar Social augmenta en un 80% l'atenció a la gent gran i la tramitació d'ajuts de dependència

Benestar Social augmenta en un 80% l'atenció a la gent gran i la tramitació d'ajuts de dependència

Benestar Social augmenta en un 80% l'atenció a la gent gran i la tramitació d'ajuts de dependència

> Des de l’Ajuntament es prioritzen la prevenció i pal·liació de casos de pobresa energètica i habitacional, amb més ajudes i assegurant que no es produeixin talls de subministrament o desnonaments

> El 48,5% dels ajuts de benestar social es van concedir a infància per ajuts a l’escolarització

> El 35,6% de les problemàtiques ateses el 2016 per la regidoria de Benestar Social van ser econòmiques

Els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament de Valls van atendre l’any 2016 3.108 persones, segons es desprèn de la memòria d’activitats. El regidor de Benestar Socials, Jordi Cartanyà, ha presentat el balanç de les actuacions desenvolupades durant l’any passat destacant la importància dels serveis socials municipals en l’atenció directa a la infància, l’adolescència, la gent gran i el suport a les famílies, en especial per a la prevenció de situacions de risc d’exclusió i el reforç de l’estat del benestar.

Durant el 2016 s’ha reforçat encara més la regidoria de Benestar Social, en especial l’atenció a la gent gran. D’aquesta manera, a més de l’augment pressupostari dels serveis de teleassistència en un 27,4% i el reforç en treballadors d’aquest departament, l’activació de la Llei de la Dependència des de mitjans de 2015, ha implicat un augment de les atencions a l’àrea de gent gran i l’increment del nombre de tramitacions en un 77%, amb més de 340 noves incorporacions de casos de dependència i la resolució positiva de 347 expedients.

D’altra banda, la regidoria ha ampliat els esforços en la prevenció i pal·liació de casos de pobresa energètica i problemàtiques d’habitatges. L’objectiu, a través de l’ampliació d’ajuts i noves línies engegades, és el de garantir que no es produeixin talls de subministrament per impagament de rebuts o desnonaments a famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. En total, els ajuts de subministrament concedits ha estat de 38.000 euros concedits a 281 famílies.

D’altra banda, per primer cop, durant el 2016 es va obrir convocatòria de subvencions a entitats del tercer sector social per activitats desenvolupades, una xifra que se suma als convenis anuals que l’Ajuntament fa temps que manté amb Càritas Arxiprestal i un de nou amb Creu Roja per reforçar l’alimentació de famílies i persones amb problemes socials o econòmics. A més, el 2016 s’ha reprès definitivament el suport als programes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Així, s’ha encetat una nova línia destinada a participar en projectes de cooperació a l’estranger en regions d’on provenen els principals fluxos migratoris a Valls. Pel 2016, l’Ajuntament va col·laborar amb un programa adreçat a a dones per crear comissions de paritat i igualtat d’oportunitats a la regió de Tànger.

Disminució dels expedients actius

El nombre d’expedients tramitats pels serveis socials bàsics de l’Ajuntament s’ha reduït en un 18,3%. Això ha estat gràcies a nous protocols d’atenció i la millora de l’eficiència del serveis de Benestar Social, així com per la progressiva sortida de la crisi i la millora de les condicions econòmiques de les famílies. En aquest sentit, el nombre d’expedients actius d’atenció social bàsica es va tancar el 2016 en 2.115, el que representa situar-se als mateixos nivells de l’any 2011.

Les principals problemàtiques ateses durant el 2016 van ser les econòmiques (35,6% sobre el total d’expedients), seguit de les derivades de mancances socials (24,1%), salut i drogodependències (11,6%), laborals (9,1%) i discapacitats (7%). Una part important de les polítiques de prevenció de situacions de risc d’exclusió social es concentren els ajuts socials municipals d’urgència que l’any passat van ascendir als 190.000 euros, amb un total de 1.475 actuacions a famílies. Una part important d’aquests ajuts, un 48,5% del total, estan dedicats a la infància, en especial les beques per a menjadors escolars (42.652 euros amb ajudes a 216 infants) i les subvencions per llibres i material escolar (40.931 euros, 397 alumnes) o ajuts per a la realització d’activitats extraescolars (8.525 euros, 76 nens).

A banda dels programes de l’àrea bàsica, la regidora compta amb diversos serveis complementaris, entre ells els diferents d’atenció domiciliària, els centres oberts d’intervenció socioeducativa i el servei d’atenció a l’immigrant.

El Pla d’Inclusió i Cohesió Social de Valls marca les línies de treball transversal en xarxa, en especial en el marc de la Taula de Cohesió Social. Entre els programes concrets de prevenció de l’exclusió que s’han dut a terme en el marc d’aquest pla se n’han beneficiat 340 persones en total: 87 persones en formació tasques agrícoles del projecte Hort de Vilaniu, 143 del programa Envelliment Actiu o els ajuts econòmics que s’han concedit a 62 joves perquè continuïn els estudis post-obligatoris i millorin així la seva formació.

Descarregar memòria Serveis Socials

Veure vídeo TAC12

170528serveissocials tac12

 

24 de maig de 2017