La Fira de Santa Úrsula de Valls s'aturarà dissabte a la tarda durant la manifestació en defensa de drets i llibertats

La Fira de Santa Úrsula de Valls s'aturarà dissabte a la tarda durant la manifestació en defensa de drets i llibertats

La Fira de Santa Úrsula de Valls s'aturarà dissabte a la tarda durant la manifestació en defensa de drets i llibertats

> De 17 a 19h Valls no realitzarà actes de Santa Úrsula

> El correbous es trasllada al matí de dissabte i el correfoc se suspen

> L’actuació castellera de diumenge tindrà un caràcter reivindicatiu i es dedicarà als empresonats Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Les entitats i l’Ajuntament de Valls aturaran l’activitat de la Fira de Santa Úrsula aquest dissabte dia 21 entre les 17 i les 19 h com a suport a la manifestació en defensa dels drets i les llibertats, convocada a Barcelona per la Taula per la Democràcia, plataforma que integra 90 entitats, sindicats, federacions i agrupacions dels àmbits econòmic, social, polític i cultural. Les activitats del matí i el concert de la nit es desenvoluparan segons l’horari previst. Les incloses en el tram horari de la manifestació modifiquen l’horari.

En aquest sentit els actes al voltant del correbous, organitzats per l’Associació El Bou de Valls, s’han avançat cap a l’horari matinal, concretament a les 12 h des de la plaça de la Zeta i adaptant l’itinerari inicialment previst al següent: carrer Sant Antoni, carrer Major, plaça del Blat, carrer la Cort, el Pati, plaça dels Alls i plaça de la Zeta. Així mateix, el dinar s’avança a les 14.15 h.

Els estands de la FiraCastells, que aquest divendres han aixecat el teló al Pati, romandran dissabte dia 21 tancats entre les 17 i les 19 h, però obriran a partir d’aquesta hora i no hauran de tancar a les 20 h sinó que podran perllongar l’activitat fins que ho considerin oportú. Els actes infantils del Fòrum familiar en la mateixa plaça del Pati també retardaran l’obertura a les 19 h. Així mateix, el contacontes amb la narradora i periodista de televisió Eli Carnicé, previst al vestíbul del Teatre Principal, s’endarrereix mitja hora i començarà a les 19 h.

La Unió Anelles de la Flama, entitat gestora del correfoc i la representació del ball parlat dels Diables de Valls, suspèn aquestes dues activitats per la incompatibilitat logística d'alguns actes arran de la convocatòria de mobilitzacions.

Diada castellera dedicada

Les dues colles dels Xiquets de Valls i l’Ajuntament de la ciutat han acordat dedicar l’actuació castellera de Santa Úrsula del diumenge 22 a les 13 h als empresonats Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana.

Programa final de dissabte dia 21 d’octubre

El programa de dissabte 21 d’octubre queda així:

Durant tota la jornada en horari comercial. Establiments adherits. Concurs d’aparadors castellers. Organitza: Comerç de Valls

8.45 h. Convent del Carme, plaça del Carme. Show cooking amb arròs i espineta de corball, i esmorzar popular de forquilla. Acció inaugural del 7è Simposi Casteller de Catalunya, a càrrec de Ramon Martí del Restaurant El Llagut, de Tarragona. El quilòmetre zero casteller dóna la benvinguda a la cuina quilòmetre zero, una proposta gastronòmica amb tècniques de cocció innovadores tot respectant els sabors tradicionals i emprant productes locals. Enguany un quart d’hora abans perquè ja sabeu que l’arròs no admet trucs ni demores.

10 a 21 h. Plaça interior de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya. Portes obertes.

10 a 14 h. El Pati. 7a FiraCastells. Obertura dels estands en la seva segona jornada.

10 h. Estand Cims. Taller d'assaig casteller: aprenem a fer castells. Taller guiat on expliquem com és un castell i donem visualització dels seus valors.

10 a 14 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

10 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta, plaça del Carme. 7 è Simposi Casteller. Obertura institucional.

10.15 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta. 7è Simposi Casteller. Debat L’evolució del món casteller a partir de les noves dinàmiques d’assaig implementades per les diferents entitats castelleres. En aquest cas l’anàlisi de l’escenari actual es realitzarà des del món del periodisme casteller. Participen:

Josep Almirall i David Prats, del programa radiofònic «3 Rondes» de Catalunya Informació
Joan Beumala, cronista del diari “El Punt Avui”
Pau Camprovin, Castellers de Sants

Aquesta taula serà moderada per la periodista vallenca arrelada a Vilafranca del Penedès, Cristina París.

El Simposi Casteller de Catalunya està adherit al programa “Etnologia en xarxa” de la Xarxa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, organitzat en diferents seus a Catalunya.

10.30 h. Davant Masip Estudi de Fotografia, carrer de la Cort, 17. 50è aniversari Masip Estudi de Fotografia. Animació infantil amb esmorzar per als nens i nenes. Organitza: Masip Estudi de Fotografia

10.30 h. Estand El Crack Casteller. Concursa amb una ràpida partida i demostra qui és el crack. Activitat amb premi pel guanyador.

10.30 h. Arcs del celler del Paborde, ca Magrané. A la descoberta del Call de Valls. Ruta teatralitzada amb l'actriu i cantant tortosina Pilar Cugat. Els assistents a la xerrada del dia 19 d'octubre rebran un passi gratuït per assistir a la visita teatralitzada del Call de Valls. Coorganitzen: Regidoria de Comerç i Turisme i Campus Extens de la URV

11 a 22 h. Passeig Tarradellas, Fornàs. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme

11 a 14 h. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera:
dissabte o diumenge sencer: 3 €

* Circuit d’agilitat Txequi **
* Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
* Taller de polseres castelleres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
* Taller de polseres castelleres de la Colla Joves Xiquets de Valls **
* Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Tallers creatius sobre elements castellers **

11 h. Estand ADIFOLK / Folk al Biaix. Enregistrament del programa radiofònic Fes ta festa.

11 h. Estand Cims. Taller d'assaig casteller: aprenem a fer castells.

11 h. Estand Racó de les fades. Taller de manualitats.

11 h. Estand Revista Castells. L’oca castellera: guanya premis mentre progresses fins fer l’aleta.

11h. Sala de Plens de l’Ajuntament de Valls. Recepció de l’alcalde a les úrsules amb motiu de la seva onomàstica.

11.30 h. Estand El Crack Casteller. Concursa amb una ràpida partida i demostra qui és el crack. Premi pel guanyador.

11.30 h. Estand Fet amb amor: Construïm castells amb taps de suro.

11.30 h. Estand Mans de Glòria. Taller de collarets i polseres.

12 h. Des del campanar de Sant Joan. Repic general de campanes anunciant la vigília de la festivitat de la patrona.

12 h. Des de la plaça del Blat. Cercavila de la vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la Ciutat i els grallers Bufalodre. Itinerari: Plaça del Blat, carrer de la Cort, Pati (gir a la dreta), Jaume Mercadé, Germans Sant Gabriel, Avenir, Vallvera, Passeig de l'Estació, Anselm Clavé, plaça dels Quarters, Teatre, Jaume Huguet, Pati, la Cort i plaça Blat.

12 h. Des de la plaça de la Zeta. Correbous. Itinerari: carrer Sant Antoni, carrer Major, plaça del Blat, carrer la Cort, el Pati, plaça dels Alls i plaça de la Zeta. Organitza: Associació El Bou

12 h. Estand Xarxa TV locals / TAC12. Tallers de televisió castellera.

12.15 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta. 7è Simposi Casteller. Debat: Els drets derivats de les actuacions castelleres. Possiblement és el tema de l’any pel ressò mediàtic que ha tingut. Posem sobre la taula si els castells generen algun tipus de dret, i intentem copsar diverses opinions jurídiques i del món visual.

Participen:
- Jordi Bacaria Martrus, President de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona
- Francesc Domènech, periodista vallenc llargament vinculat al món de la televisió i coconductor del programa «Des de la Plaça del Blat» de Ràdio Valls/Hit103
- Alfonso González Bondia, professor titular de l'Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals al Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili
- Elena Griñó Pujol, tècnica del registre de la Propietat Intel·lectual de Catalunya
- Miquel Àngel Vallès i Blistin, advocat, assessor de la Coordinadora de Colles Castelleres

Moderarà el debat el corresponsal de Rac 1 a Tarragona i periodista col·laborador de “La Vanguàrdia”, Esteve Giralt.

12.30 h. Davant Masip Estudi de Fotografia, carrer de la Cort, 17. 50è aniversari Masip Estudi de Fotografia. Vermut musical. Organitza: Masip Estudi de Fotografia.

12.30 h. Estand El Crack Casteller. Concursa amb una ràpida partida i demostra qui és el crack. Premi pel guanyador.

12.30 h. Estand Mans de Glòria. Taller de collarets i polseres.

12.30 h. Davant Estand Hit Ràdio. El vermut casteller i musical Miró. Tast popular del Vermut Casteller. Vermuts Miró es va fundar a la ciutat de Reus el 1957 especialitzant-se en la fabricació de productes envasats i, sobretot, en l’elaboració del tradicional Vermut de Reus, estès arreu. Des de 2015 manté un lligam destacat amb el món casteller, a travé de l’acord amb la Coordinadora de Colles Castelleres.

13 h. Estand CIMS. Taller d'assaig casteller: aprenem a fer castells.

13 h. Estand Revista Castells. El savi casteller. Endevina què és què en els castells.

13.30 h. Estand El Crack Casteller. Concursa amb una ràpida partida i demostra qui és el crack. Premi pel guanyador.

13.30 h. Estand Mans de Glòria. Taller de collarets i polseres.

14 h. Claustre convent del Carme, escola Enxaneta. 7è Simposi Casteller. Vermut tertúlia a 24 hores de la diada de Santa Úrsula: Viurem una nova diada de màxims a la plaça del Blat? Santa Úrsula compta amb dos nous caps de colla en les dues entitats vallenques: Albert Martínez –Vella– Francesc Ramon –Joves–, moderats pel director de la Revista Castells, Santi Terraza.

14.15 h. Plaça de la Zeta. Dinar popular del correbous. Organitza: Associació El Bou.

19 h. sense hora de finalització. El Pati. 7a FiraCastells. Obertura dels estands.

19 h. sense hora de finalització. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les activitats marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.
Preus de la polsera:
dissabte o diumenge sencer: 3 €

* Circuit d’agilitat Txequi **
* Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
* Taller de polseres castelleres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
* Taller de polseres castelleres de la Colla Joves Xiquets de Valls **
* Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Tallers creatius sobre elements castellers **

19 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

19 h. Vestíbul del Teatre Principal. Espectacle familiar de contacontes casteller amb la narradora i periodista Eli Carnicé.

19 h. Estand Baròmetre Casteller Estrella Damm. Tutorial sobre l'app i les millors diades de la història.

19 h. Estand Davallada. Pinta els ninos de goma.

19 h. Estand Figura’t. Coneixes la cultura popular catalana?

19 h. Estand La Botiga Castellera. Taller de tapes castelleres: participa i tasta-les, a càrrec del xef Oriol Carbonell.

19 h. Estand Revista Castells. El savi casteller. Endevina què és què en els castells.

23.30 h. Plaça de l’Oli. Revetlla de l’acordió: Joan Garriga & Galàctic Mariatxis. Cada vigília de Santa Úrsula una formació instrumental pren el protagonisme de la nit. Hi han passat gralles i fanfarres. Enguany és el torn de l’acordió amb Joan Garriga, ex Dusminguet i líder de la Troba Kung-Fú: “És un instrument pensat per cantar cançons, agafar repertori i transmetre’l a la teva manera. És tavernícola, i és bonic veure’l així”, assegura. L’acordió, un instrument pensat per fer cantar i ballar.

  20 d'octubre de 2017