L’atenció a la gent gran, infants, adolescents i suport a les famílies, prioritat de les accions de la regidoria

El 51,6% de les problemàtiques ateses són econòmiques i l’any passat es van concedir ajuts d’urgència social a 1.882 persones

Els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament de Valls van atendre l’any 2015 6.302 persones, el que representa el 25,9% de la població, segons es desprèn de la memòria d’activitats. Avui, el regidor de Benestar Socials, Jordi Cartanyà, ha presentat el balanç de les actuacions desenvolupades durant l’any passat destacant la importància dels serveis socials municipals en l’atenció directa a la infància, l’adolescència, la gent gran i el suport a les famílies, en especial per a la prevenció de situacions de risc d’exclusió i el reforç de l’estat del benestar.

En aquest sentit, Jordi Cartanyà ha subratllat que els serveis socials «són uns serveis bàsics d’atenció a la ciutadania i el nostre compromís de govern és l’aposta per les persones, com a eix central de totes les polítiques, per reforçar la cohesió de la ciutat». Pel regidor, «hem de canviar la mirada que tradicionalment s’ha tingut dels serveis socials perquè no són una eina de beneficència, sinó un servei que universalitza l’estat del benestar i garanteix la igualtat d’oportunitats i la qualitat de vida de tots».

Des del 2008, s’ha més que doblat l’activitat dels serveis socials municipals. En concret, el nombre d’expedients tramitats pels serveis socials bàsics ha augmentat un 150,2% entre els anys 2008 i 2015, un augment especialment important fins l’any 2013. A partir d’aleshores, el nombre d’expedients s’ha estabilitzat al voltant dels 2.600. Per àrees de treball, el nombre més alt d’expedients es concentra en l’atenció a la gent gran (41,8%), seguit d’infància i famílies (25%), adults (22,5%) i, finalment, el servei d’atenció a l’immigrant i els diferents tràmits d’estrangeria (10,6%).

Les principals problemàtiques ateses durant el 2015 van ser, amb diferència, les econòmiques (51,6% sobre el total d’expedients), seguit de les derivades de mancances socials (14,5%), salut i drogodependències (9,6%), laborals (7,7%) i discapacitats (5,9%). Una part important de les polítiques de prevenció de situacions de risc d’exclusió social es concentren els ajuts socials municipals d’urgència que l’any passat van ascendir als 150.000 euros, amb un total de 1.882 beneficiaris. Una part important d’aquests ajuts estan dedicats a la infància, en especial les beques per a menjadors escolars (41.810 euros amb ajudes a 110 infants) i les subvencions per llibres i material escolar (39.877 euros, 413 alumnes) o ajuts per a la realització d’activitats extraescolars (4.962 euros, 62 nens). També s’han concedit 716 ajuts per combatre la pobresa energètica (19.795€) i s’han subvencionat 303 rebuts de les escombraries i de l’impost de bens immobles per un total de 14.367 euros.

A banda dels programes de l’àrea bàsica, la regidora compta amb diversos serveis complementaris, entre ells els diferents serveis d’atenció domiciliària, els centres oberts d’intervenció socioeducativa, el servei d’informació i assessorament a la dona o el servei d’atenció a l’immigrant.

Així, entre els serveis d’atenció domiciliària, destaquen els 199 beneficiaris del programa d’ajuda a domicili, un servei directe d’atenció a les llars de persones o famílies que presenten mancances d’autonomia, en especial persones grans majors de 65 anys que suposen el 44,2% dels usuaris. També com a programa d’atenció domiciliària, un dels serveis importants és el de teleassistència, que permet a 111 persones grans estar permanent connectat amb personal dels serveis socials per donar una resposta ràpida en casos d’emergència. El SIAD, servei d’Informació i Assessorament a la Dona, ha concentrat els seus principals esforços en les accions de prevenció de la violència de gènere.

El Pla d’Inclusió i Cohesió Social de Valls marca les línies de treball transversal en xarxa, en especial en el marc de la Taula de Cohesió Social en la que hi participen 34 entitats de la ciutat. Entre els programes concrets de prevenció de l’exclusió que s’han dut a terme en el marc d’aquest pla, hi ha el programa de formació de 80 persones en tasques agrícoles en el projecte Hort de Vilaniu, el programa Envelliment Actiu amb 74 persones o els ajuts econòmics que s’han concedit a 41 joves perquè continuïn els estudis post-obligatoris i millorin així la seva formació.

Entre les noves línies de treball desenvolupades durant l’any 2015 per la regidoria hi ha el treball amb 12 entitats del tercer sector social de la ciutat per impulsar programes i accions conjuntes i el programa d’atenció a la gent gran que es duu a terme de manera coordinada amb la Llar del Jubilat i el departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de suport a diverses activitats de lleure per a la gent gran. També durant el 2015 s’ha reprès la línia de finançament per al desenvolupament, destinant 2.500 euros al Fons Català de Cooperació per a la campanya d’emergència per les inundacions que van afectar els campaments de refugiats sahrauís.

Els serveis socials de l'ajuntament de Valls van atendre més de 6.300 perosnes l'any 2015

Premsa Ajuntament de Valls

13 d’abril de 2016

Agenda

ENTRADES

entrades

CARNET JOVE VALLS

decennals 01

GEOVALLS

decennals 01

METEO

Previsió per als propers dies a Valls


veure informació detallada