Programa de la Fira de Santa Úrsula 2019

Programa de la Fira de Santa Úrsula 2019

==

ACTUALITZACIÓ: CANVIS EN EL PROGRAMA

 

>> SANTA ÚRSULA ADOPTA UN CAIRE DE REIVINDICACIÓ A VALLS

> Els assaigs, la diada i altres actes castellers es mantenen i volen ser altaveu contra la sentència i en defensa d’empresonats i exiliats

> Ajustos horaris en el programa facilitaran la possibilitat d’assistir a la manifestació unitària a Barcelona el dissabte

La diada de Santa Úrsula del proper diumenge 27 d’octubre es vestirà de reivindicació. L’acord l’han pres aquest dilluns les dues colles dels Xiquets de Valls i l’Ajuntament de la ciutat. En aquest sentit, les agrupacions vallenques usaran l’altaveu que suposa Santa Úrsula per fer arribar més lluny la reivindicació contra la sentència del procés i també contra els empresonaments de la darrera setmana. Així la diada començarà a les 12.15h amb dos pilars de cinc de reivindicació, que precediran l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”.

Per tant, els assaigs programats per les dues colles vallenques al llarg dels dies de la Fira de Santa Úrsula es mantenen segons el calendari anunciat i inclòs en la graella informativa. També es desenvoluparan en la mateixa línia la resta d’activitats, majoritàriament castelleres, com la 9a FiraCastells –d’acord també amb els paradistes vinguts de diferents localitats i els promotors, la Revista Castells–, el 9è Simposi Casteller, les presentacions de llibres castellers i la trobada de col•leccionistes castellers.

Ajustos horaris
El debat entre els caps de colla vallencs, inicialment previst a la plaça del Museu Casteller de Catalunya el dissabte a partir de les 18h, retorna a l’espai i horari habituals d’altres anys, és a dir, el claustre del convent del Carme, entre les 13.15 i les 13.45h. D’aquesta manera, colles i Ajuntament volen facilitar l’assistència a la manifestació unitària convocada a Barcelona dissabte a la tarda. A la vegada i amb la mateixa finalitat, la programació de concerts al Pati el dissabte a la tarda s’endarrerirà una hora.

Sense parlaments
Els actes en què havien d’intervenir amb discursos institucionals tant l’Ajuntament de Valls com els presidents de les colles es mantenen però no comptaran amb parlaments. Seran els casos de les inauguracions oficials divendres de la FiraCastells i de l’exposició que el Museu de Valls dedica a obres de Dalí, Picasso i Miró, però també de Togores, Pruna, Domingo, Planells o Cristòfol, entre 1917 i 1936. Enlloc d’inauguracions oficials, es procedirà a l’obertura directa de les activitats.

Altres entitats com el Centre de Lectura o la Colla Pessigolla han comunicat a l’Ajuntament que mantindran els actes programats però algunes hi incorporaran també el vessant reivindicatiu, que perfilaran en reunions de treball els propers dies. En canvi, l’associació el Bou ha decidit suspendre el Correbous “per així donar la possibilitat de seguir mantenint actives les mobilitzacions al carrer”. Aquest col•lectiu tampoc no participarà en la cercavila del divendres. Altres entitats han de decidir en els propers dies sobre possibles canvis en els actes que organitzen. En el cas de modificacions en el programa, s’informarà puntualment dels canvis.

 

ALTRES AJUSTAMENTS HORARIS PER DISSABTE 26

> El correfoc de la Unió Anelles de la Flama es postposa fins a la Candela

Els ajustos horaris en el programa del dissabte 26 dins la Fira de Santa Úrsula de Valls corresponents a les hores en què es desenvoluparà la manifestació unitària a Barcelona han fet que el concert dels grallers So Nat passi a la nit, mentre que el correfoc coordinat per la Unió Anelles de la Flama es reprogramarà amb motiu de la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela de l’any vinent.

D’aquesta manera, el concert revetlla de la nit del dissabte comptarà amb dues formacions: Miquel del Roig i els grallers So Nat, formació experimentada en el repertori de versions. Així mateix, la Unió Anelles de la Flama manté totes les participacions en la celebració de Santa Úrsula: cercavila infantil del divendres, sortida dels gegants el migdia del dissabte, anada a ofici dels gegants el diumenge i balladetes de gegants i mulassa també el diumenge. En alguns d’aquests actes es podran veure aspectes de reivindicació de la llibertat dels presos i del retorn dels exiliats, com el color groc que lluiran els rams de la gegantona i la geganta dissabte 26 i diumenge 27.

==

> La diada castellera s’avança i començarà a les 12.15h amb el cant dels Segadors

> Es commemora el bicentenari dels primers castells de vuit vallencs i el cinquantenari dels primers folres de l’era moderna i també del monument als Xiquets de Valls

> El 9è Simposi Casteller de Catalunya debat sobre el periodisme casteller i compara els castells sense folre i els que duen folre i manilles

> La FiraCastells renova catorze de la vintena d’estands i activitats

> Miquel del Roig protagonitza el principal concert musical de la Fira

> “Del Picasso clàssic al Dalí surrealista” serà l’exposició més destacada

Enguany Santa Úrsula renova catorze de la vintena d’estands i activitats de la FiraCastells, estrena la primera trobada de col·leccionisme casteller, i programa artistes plàstics destacats com Picasso i Dalí, el cantant ebrenc Miquel del Roig i el periodista de TVE Javier Solano, un clàssic al San Fermín de Pamplona. La cita, que tindrà lloc entre dilluns 21 i diumenge 27 d’octubre, jornada en què les dues colles dels Xiquets de Valls rivalitzaran amb les seves construccions màximes.

>> Descarregar Programa Fira de Santa Úrsula 2019

Tot plegat servirà per commemorar una Santa Úrsula farcida d’efemèrides, ja que se celebra el bicentenari dels primers castells de vuit vallencs –des de 1819– i el cinquantenari dels primers folres de l’era moderna així com del monument als Xiquets de Valls a la plaça de la Font de la Manxa, davant el qual les dues colles locals aixecaran uns pilars d’homenatge la tarda del divendres 25 d’octubre.

FiraCastells renovada i més compromesa

La mare de totes les diades castelleres, Santa Úrsula, arribarà diumenge 27 d’octubre precedida d’una setmana molt transversal que aborda les torres humanes des de perspectives ben diverses. La novena edició tant del Simposi Casteller de Catalunya com de la FiraCastells seran dos dels fils conductors. Així la FiraCastells ha renovat catorze de la vintena d’activitats i estands. Enguany s’incidirà més en aspectes solidaris, com el Gaia Bloc, iniciativa que parla de les alçades a partir d’un rocòdrom rodó concebut en una escola de Rocklands, poblat de Sudàfrica i lloc d’escalada internacional, amb nombroses granges gestionades per l’home blanc i on la comunitat negra treballa en desigualtat. L’empresa catalana Murs Txequi vol dotar els joves d’aquella localitat de recursos i eines perquè siguin ells mateixos els que construeixin infraestructures que desenvolupin negocis al voltant de l’escalada per evitar que els estrangers s’aprofitin d’aquesta dinàmica.

Les nenes, nens i famílies que passin per la FiraCastells al Pati descobriran, aprendran i experimentaran a través del joc i la creativitat. Els quatre elements centrals del projecte lúdic, pedagògic i festiu seran la participació, el joc, compartir les experiències i gaudir-ne. Enguany també es veuran altres noves propostes com la creació de la “Llibreta castellera”, una idea de l’empresa Papuxa; la presència d’Òmnium Cultural amb tota la seva vinculació entre el color groc i el món casteller; el foment del reciclatge i la reutilització en activitats com els Cartrotells que estaran als estands de les dues colles vallenques o també en la proposta de l’empresa Fet amb amor; a més, els hàbits saludables adquireixen importància en l’univers casteller i en les mateixes actuacions a plaça, a través l’activitat del Pilar saludable de fruites.

Periodisme i tècnica castellera en el Simposi

La dificultat dels castells amb folres i manilles envers la de les construccions netes, així com els models periodístics en el món casteller, protagonitzaran el 9è Simposi Casteller de Catalunya en la jornada matinal del dissabte 26 de d’octubre en l’edifici cultural del convent del Carme de Valls.

La comissió organitzadora ha plantejat dos temes d’anàlisi. El primer abordarà els diferents models periodístics en el món casteller. No es realitzarà des d’una mirada estrictament castellera sinó que es traçaran comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d’important ressò mediàtic. Els ponents seran el veterà periodista de TVE Javier Solano, especialista en San Fermín de Pamplona; el pioner de les retransmisions televisives a TV3 Agustí Forné; el degà dels cronistes castellers Eloi Miralles; la periodista de Catalunya Ràdio Coia Ballesté, i el també periodista d’El Punt Avui Joan Beumala. La taula serà conduïda per Quim Pons.

L’altra temàtica tractarà la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen sense folre. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers dels Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i les dues colles vallenques sinó també d’especialistes científics com els doctors Jordi Porta i Jaume Rosset. Moderarà el debat el periodista Pep Ribes.

El Simposi començarà amb la tradicional cita de maridatge enogastronòmic dedicada als esmorzars de forquilla que comptarà amb la Colla del Bou de Reus per preparar l’àpat propi de la Festa Major de Reus: el bou i arròs, plat recuperat gràcies a la recepta de la cuinera Mariona Quadrada. Una altra novetat d’aquest Simposi serà la celebració simultània de la primera Trobada de col·leccionistes castellers en el mateix claustre del Convent del Carme. Fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, pins, pòsters, mocadors, adhesius, escuts, camises… constitueixen col·leccions espectaculars d’un valor incalculable.

Durant la setmana també es presentaran dues novetats editorials castelleres. “Breu Història dels Castells i la Muixeranga als Països Catalans”, de Jordi Bertran, gestor cultural a Valls i professor a la Universitat Rovira i Virgili, és el primer volum de la nova col·lecció divÈrsia.cat · Biblioteca bàsica dels Països Catalans dirigida per Josep-Lluís Carod-Rovira i publicada per Pagès Editors (Portal 22, dimecres 23). “Lideratge i valors castellers. 8è Simposi Casteller” és el núm. 30 de la col·lecció L’Aixecador de Cossetània Edicions. L’obra ofereix reflexions sobre el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers, emeses per ponents procedents no sols de Catalunya sinó també d’altres territoris (IEV, dijous 24).

Concerts i activitats familiars

Sense cap mena de dubte el concert més destacat de Santa Úrsula arribarà la nit del dissabte 26 a la plaça de l’Oli amb la participació del cantant Miquel del Roig. Cada dissabte de Santa Úrsula és musicalment ben diferent. Enguany és el torn d’aquest artista de l’Ametlla de Mar que triomfa versionant cançons d’èxit i entremig cola peces pròpies, en festivals, concerts i festes populars. Una nit per xalar de valent amb un dels bons exponents d’una escena ebrenca efervescent que es projecta arreu del país, com bé ha demostrat el seu pas per exemple pel Canet Rock 2019.

La Fira de Santa Úrsula també farà pujar a l’escenari formacions emergents com el pop rock de Petites Grans Coses (divendres 25), la veu i la guitarra elèctrica de Frankie Boronat dels reusencs Plombiers, la cançó d’autor de la jove barcelonina Lia Sampai, i l’electrogralla de Roger Andorra (tots tres dissabte 26).

En l’àmbit familiar els contes de castanyera de Jeep Gasulla (Biblioteca Carles Cardó, dijous 24); la màgia del veterà mag català Hausson (Centre de Lectura, dijous 24); la 20a Mostra de Bestiari escolar i infantil, pionera en presentar la versió casolana del bestiari patrimonial (divendres 25) amb una de les sortides a la plaça del Quarter per les obres del passeig dels Caputxins; la Mostra de jocs tradicionals en un muntatge de carrer a la plaça dels Alls (matins del dissabte 26 i diumenge 27), la cercavila dels gegants de la ciutat, el 7è correbous i el correfoc (dissabte 26); i la nova jornada gegantera titulada “Les Corts”, organitzada per la Colla Gegantera La Pessigolla en què la protagonista serà la geganta reina Elionor, senyora de Valls (diumenge 27), seran algunes de les propostes. En la Mostra de Bestiari escolar i infantil participen per primer cop els diables fets amb carcassa de cavallet, de la Colla Joves Xiquets de Valls amb els corresponents grallers i timbalers.

Exposició d’alt voltatge

Una de les activitats d’alt voltatge cultural serà l'exposició “Realisme (s) a Catalunya, 1917-1936. Del Picasso clàssic al Dalí surrealista” divendres 25 al Museu de Valls. La ciutat es vesteix de llarg per acollir una exposició de primer nivell, que mostra fins a quin punt el context europeu d’entre guerres va marcar als artistes catalans i la seva obra. Presenta pintures dels mateixos Picasso i Dalí, junt amb altres peces d’artistes com Joaquim Sunyer, Alfred Sisquella, Josep de Togores, Ángeles Santos o Joan Miró. Es tracta d’una iniciativa dels Museus de Sitges, el Museu de Valls i el Museu de la Garrotxa (Olot), impulsada a través de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.