El Museu Casteller de Catalunya convida totes les colles per Santa Úrsula a Valls

El Museu Casteller de Catalunya convida totes les colles per Santa Úrsula a Valls

>El diumenge 22 d’octubre a la tarda, com a cloenda de la Fira, se celebrarà la inauguració del nou museu en un acte popular i obert a tot el món casteller

>La Muixeranga d’Algemesí, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i antecedent dels castells, aixecarà les seves construccions a les places del Blat i del museu

>L’espectacle de dansa vertical «Fargar» de la companyia Berta Baliu sobre la façana de la Casa de la Vila homenatjarà a la cultura dels castells al seu Km0

>Tac-12 i la Xarxa +, en una coproducció conjunta, retransmetran en directe l’acte d’inauguració del Museu Casteller per a tot Catalunya

Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya celebrarà l’acte d’inauguració oficial coincidint amb la Fira de Santa Úrsula a Valls. El nou museu, que des del passat mes de setembre ja ha obert al públic, convida a Valls a tot el món casteller i a totes les colles del país en un acte popular i obert que tindrà lloc la tarda i vespre del diumenge 22 d’octubre, poques hores després de la diada de Santa Úrsula al Km0 casteller i com a cloenda extraordinària de les celebracions de la tradicional fira vallenca.

230210MuseuCasteller 

La celebració inaugural comptarà amb la Muixeranga d’Algemesí, declarada com els castells Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, que enlairarà a les places del Blat i del Museu Casteller les seves construccions, considerades antecedents immediats dels castells. També mirant amunt, l’espectacle d’alçada «Fargar» de la Cia. Berta Baliu es convertirà en tota una al·legoria, a través d’aquest muntatge de dansa vertical, de la tradició castellera just al cel de la plaça del Blat i Km0 casteller.

Els protagonistes principals de la inauguració seran però el món casteller i totes les colles del país, convidades a la celebració. Els representants de les 103 colles es concentraran en primer lloc al Pati amb l’acte previ de desenfaixada del Casteller, la històrica peça esculpida el 1951 per Josep Busquets Òdena. L’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2023, la internacional pallassa vallenca Pepa Plana que continua expandint el fet casteller pels escenaris saludant al final dels seus espectacles amb el toc de castells i el gest de l’aleta, serà l’encarregada de la desenfaixada. Tot seguit, els representants de les colles castelleres vingudes d’arreu recorreran el trajecte entre el Pati i la plaça del Blat pel carrer de la Cort, en una cercavila encapçalada pels Gegants de Valls al so dels grallers Blu’s, a més de So Nat i Bufalodre, els quals també posaran la música a la cercavila que tancarà la Muixeranga d’Algemesí amb els seus dolçainers. 

Serà ja a la plaça del Blat on es concentrarà una bona part dels actes amb la recepció a totes les colles castelleres, amb l’espectacle de dansa vertical «Fargar» ideat per la companyia de Berta Baliu com un dels moments més emocionants de la jornada, tot un muntatge que homenatjarà la cultura dels castells. Aquest projecte, que es presenta en estrena just aquest mes d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, viatjarà al Km0 casteller, en una al·legoria a la cultura popular del món casteller a partir del moviment i el cos sobre la façana de la Casa de la Vila de Valls. El muntatge ha estat ideat per la igualadina Berta Baliu, escenògrafa, ballarina especialitzada en dansa aèria i vertical a Argentina, que en aquesta ocasió ha adaptat a més l’espectacle original per incorporar simbòlicament a totes les colles assistents a l’acte a Valls, en una sorpresa que s’enlairarà cap el cel de la plaça del Blat.

La Muixeranga d’Algemesí agafarà el relleu dels actes inaugurals del Museu Casteller aixecant les seves construccions, primer a la plaça del Blat i després al mateix museu. La Muixeranga, considerada l’antecedent immediat dels castells i pervivència de l’antic ball de valencians, és un dels elements patrimonials més coneguts i el més representatiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, celebracions proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Les primeres constatacions documentals situen la Muixeranga el 1723 a Algemesí, km0 d’aquesta tradició que viatja així al Km0 casteller per donar la benvinguda al nou museu. Les celebracions populars de la inauguració del Museu Casteller acabaran ja a la plaça amb un refrigeri cortesia d’Estrella Damm.

La inauguració del Museu Casteller es retransmetrà en directe per a tot Catalunya per Tac-12 i la plataforma la Xarxa +, en una coproducció conjunta de la Xarxa de Televisions Locals i la televisió pública del Camp de Tarragona.

 

ACTES DE CLOENDA DE LA FIRA DE SANTA ÚRSULA 

INAUGURACIÓ DEL MUSEU CASTELLER DE CATALUNYA

18.00h. El Pati / Desenfaixada d’El Casteller, a càrrec de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2023, Pepa Plana. Acte simbòlic de tancament de la Fira de Santa Úrsula amb la presència de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls, la internacional pallassa vallenca Pepa Plana, que continua expandint el fet casteller pels escenaris saludant al final dels seus espectacles amb el toc de castells i el gest de l’aleta. L’acte comtparà amb l’alcaldessa de Valls i els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls.

18.30h. Des del Pati / Cercavila de les colles castelleres fins a la plaça del Blat. Inici de la cercavila de colles castelleres vingudes d’arreu, que enfilen el carrer de la Cort, encapçalades pels Gegants de Valls al so dels grallers Blu’s, a més de So Nat i Bufalodre, els quals també posaran música a la cercavila, tancada per la Muixeranga d’Algemesí amb els seus dolçainers.

19.00h. Plaça del Blat / Inauguració de Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya. Preparem-nos per viure intensament un esdeveniment casteller singular amb la participació de les colles, l’actuació de la Muixeranga d’Algemesí i la presentació de l’espectacle de dansa vertical «Fargar», tota una al·legoria del món casteller. Al so dels tocs musicals castellers de Blu’s, So Nat i Bufalodre.

A continuació. Plaça del Museu Casteller / Anada a la plaça del Museu Casteller encapçalada pels gegants de la ciutat i la Muixeranga d’Algemesí que, com a representant dels antecessors dels castells, aixecarà les seves construccions al cor del nou equipament, on es descobrirà la placa commemorativa. Es clourà l’acte amb un petit refrigeri, cortesia d’Estrella Damm.

 

Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya

Tot i que la inauguració del 22 d’octubre amb la invitació a totes les colles s’ha volgut fer coincidir amb la Fira de Santa Úrsula pel seu simbolisme casteller, el Museu va obrir portes al públic el passat 8 de setembre. Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya s’ha aixecat amb l’impuls de l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El projecte ha permès crear un centre museístic i d’experiències singular i innovador al cor del Centre Històric i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. Al nou Museu Casteller el visitant pot sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d’història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

 

VALLS · 2 D'OCTUBRE DE 2023