Les colles de Catalunya es retroben a Valls per donar la benvinguda al Museu Casteller, aquest diumenge 22 d'octubre

Les colles de Catalunya es retroben a Valls per donar la benvinguda al Museu Casteller, aquest diumenge 22 d'octubre

L’acte d’inauguració ─que se celebrarà a la plaça del Blat aquest diumenge 22 d'octubre a les 19h─ comptarà amb la màxima representació institucional del país encapçalada pel president de la Generalitat de Catalunya i la presidenta del Parlament.

Unaseixantenade colles castelleres ja han confirmat que prendran part en lafesta inauguralpopular i festiva del nou equipament.

Prop de150 membres de la Muixeranga d’Algemesí, antecedents dels castells i també Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, enlairaran les seves figures a les places del Blat i del museu.

L’actriu i directora de cinema Leticia Dolera presentarà l’acte al que també s’hi sumarà el reconegut pastisser Christian Escribà que ha preparat una sorpresa final junt amb els obradors vallencs Cal Cesc i Dolça Fantasia.

L’espectacle de dansa vertical «Fargar» de la companyia Berta Baliu sobre la façana de la Casa de la Vila homenatjarà a la cultura dels castells al seu Km0.

>Tac-12 i la Xarxa +, en una coproducció conjunta, retransmetran en directe l’acte d’inauguració del Museu Casteller per a tot Catalunya.

Tot a punt per a la festa inaugural de Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya que serà el colofó d’una jornada històrica que aquest diumenge dia 22 d’octubre tindrà Valls com gran epicentre casteller. Una seixantena de colles de tot el país han confirmat ja a hores d’ara la seva participació a l’acte a Valls, Km0 casteller, en una celebració que comptarà a la vegada amb la màxima representació institucional de Catalunya. Així, hi prendran part el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, junt amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, en representació de totes les administracions i entitats que impulsen el Museu Casteller.

L’acte a la plaça del Blat serà conduït per Leticia Dolera, actriu, guionista i directora de cinema i televisió, coneguda pels seus papers a sèries televisives com «Al salir de clase», «Hospital Central» o «Los Serrano» i pel·lícules com «Rec3» o «Kamikaze». És també la creadora i protagonista de la sèrie «Vida perfecta» que es va estrenar al festival de Cannes on va rebre, l’any 2019, el premi a la Millor Sèrie, a més d’altres guardons de tant prestigi com els Premis Feroz, Fotogramas o Ondas. La festa però tindrà altres noms propis, entre ells el de Christian Escribà , quarta generació d’una històrica nissaga de mestres pastissers i xocolaters i que ha fet de la pastisseria un art amb les seves espectaculars i dolces creacions. Escribà s’ha volgut sumar a la inauguració del Museu Casteller amb una sorpresa al final de l’acte fent pinya amb dos obradors vallencs com Cal Cesc i Dolça Fantasia.

 231019MuseuGenrica

Km0 muixeranguer i casteller

Els quilòmetres zero casteller i muixeranguer confluiran a Valls amb la participació de 150 membres de la Muixeranga d’Algemesí que enlairaran les seves figures per a la inauguració del Museu Casteller. La Muixeranga, considerada l’antecedent immediat dels castells i pervivència de l’antic ball de valencians, és un dels elements patrimonials més coneguts i el més representatiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, celebracions proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Les primeres constatacions documentals situen la Muixeranga el 1723 a Algemesí, km0 d’aquesta tradició que viatja així al Km0 casteller per donar la benvinguda al nou museu.

També mirant amunt, l’espectacle d’alçada «Fargar» de la Cia. Berta Baliu es convertirà en tota una al·legoria a la cultura popular del món casteller a partir del moviment i el cos sobre la façana de la Casa de la Vila de Valls. El muntatge ha estat ideat per la igualadina Berta Baliu, escenògrafa, ballarina especialitzada en dansa aèria i vertical a Argentina, que en aquesta ocasió ha adaptat a més l’espectacle original per incorporar simbòlicament a totes les colles assistents a l’acte a Valls, en una sorpresa que s’enlairarà cap el cel de la plaça del Blat. 

De fet, els grans protagonistes de la inauguració serà tot el món casteller i totes les colles del país, convidades a la celebració. Els castellers i castelleres es concentraran, abans de la festa d’inauguració, al Pati amb l’acte previ de desenfaixada del Casteller, la històrica peça esculpida el 1951 per Josep Busquets Òdena. L’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2023, la internacional pallassa vallenca Pepa Plana que continua expandint el fet casteller pels escenaris saludant al final dels seus espectacles amb el toc de castells i el gest de l’aleta, serà l’encarregada de la desenfaixada. Tot seguit, els representants de les colles castelleres vingudes d’arreu recorreran el trajecte entre el Pati i la plaça del Blat pel carrer de la Cort, en una cercavila encapçalada pels Gegants de Valls al so dels grallers Blu’s, a més de So Nat i Bufalodre.

Serà ja a la plaça del Blat on es concentrarà una bona part dels actes amb la recepció a totes les colles, els parlaments institucionals i l’espectacle de dansa vertical «Fargar». La Muixeranga d’Algemesí agafarà el relleu dels actes inaugurals del Museu Casteller aixecant les seves construccions, primer a la plaça del Blat i després al mateix museu. Les celebracions populars de la inauguració del Museu Casteller acabaran ja a la plaça amb un refrigeri cortesia d’Estrella Damm.

La inauguració del Museu Casteller es retransmetrà en directe per a tot Catalunya per Tac-12 i la plataforma la Xarxa +, en una coproducció conjunta de la Xarxa de Televisions Locals i la televisió pública del Camp de Tarragona.

 

 

ACTES DE CLOENDA DE LA FIRA DE SANTA ÚRSULA I 

INAUGURACIÓ DEL MUSEU CASTELLER DE CATALUNYA

18.00h. El Pati / Desenfaixada d’El Casteller, a càrrec de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2023, Pepa Plana. Acte simbòlic de tancament de la Fira de Santa Úrsula amb la presència de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls, la internacional pallassa vallenca Pepa Plana, que continua expandint el fet casteller pels escenaris saludant al final dels seus espectacles amb el toc de castells i el gest de l’aleta. L’acte comtparà amb l’alcaldessa de Valls i els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls.

18.30h. Des del Pati / Cercavila de les colles castelleres fins a la plaça del Blat. Inici de la cercavila de colles castelleres vingudes d’arreu, que enfilen el carrer de la Cort, encapçalades pels Gegants de Valls al so dels grallers Blu’s, a més de So Nat i Bufalodre, els quals també posaran música a la cercavila, tancada per la Muixeranga d’Algemesí amb els seus dolçainers.

19.00h. Plaça del Blat / Inauguració de Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya. Preparem-nos per viure intensament un esdeveniment casteller singular amb la participació de les colles, l’actuació de la Muixeranga d’Algemesí i la presentació de l’espectacle de dansa vertical «Fargar», tota una al·legoria del món casteller. Al so dels tocs musicals castellers de Blu’s, So Nat i Bufalodre.

A continuació. Plaça del Museu Casteller / Anada a la plaça del Museu Casteller encapçalada pels gegants de la ciutat i la Muixeranga d’Algemesí que, com a representant dels antecessors dels castells, aixecarà les seves construccions al cor del nou equipament, on es descobrirà la placa commemorativa. Es clourà l’acte amb un petit refrigeri, cortesia d’Estrella Damm.

 

 

Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya

Tot i que la inauguració del 22 d’octubre amb la invitació a totes les colles s’ha volgut fer coincidir amb la Fira de Santa Úrsula pel seu simbolisme casteller, el Museu va obrir portes al públic el passat 8 de setembre. Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya s’ha aixecat amb l’impuls de l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El projecte ha permès crear un centre museístic i d’experiències singular i innovador al cor del Centre Històric i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. Al nou Museu Casteller el visitant pot sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d’història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

VALLS · 18 D’OCTUBRE DE 2023