L'Ajuntament de Valls inicia aquest mes la campanya de reposició de l'arbrat municipal

L'Ajuntament de Valls inicia aquest mes la campanya de reposició de l'arbrat municipal

> La campanya de reposició de l’arbrat municipal vol conscienciar sobre la necessitat de mantenir, o fins i tot incrementar, les zones verdes dins l’espai urbà en un context d’escalfament global i sequera.

240306 Medi Ambient

L’Ajuntament de Valls inicia aquest mes de març la campanya de reposició de l’arbrat públic de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es busca reposar les baixes de l’any anterior, causades per malalties, per la sequera o bé arbres que han sigut danyats pel vent o accidents. L’objectiu de la reposició d’arbrat és mantenir i ampliar amb el temps la superfície d’espais verds públics a la ciutat. Per tal de re-naturalitzar la ciutat cal tendir a construir una xarxa d’espais verds interconnectats, de manera que hi hagi una continuïtat entre els parcs de la ciutat, els carrers amb arbrat, i els espais verds naturals dels torrents i de l’entorn de la ciutat.

Del total de 7.400 arbres que hi ha a Valls, s’han produït 78 baixes al llarg de l’any. D’aquests es reposaran 52 arbres, prioritzant aquells que es troben en zones amb més afluència de gent, així com aquelles espècies menys sensibles a la sequera. També s’aprofitarà la reposició per substituir algunes espècies que no s’han adaptat bé a la ciutat, o bé que pateixen plagues difícils de controlar. Una de les noves espècies serà la perera de flor (Pyrus calleryana), que es plantarà a la Plaça dels Quarters i als Habitatges de la Colla Vella. Els arbres restants (26 exemplars) pertanyen a espècies més sensibles a la sequera. La seva reposició queda a l’espera de l’evolució meteorològica.

Els efectes de la sequera

Catalunya pateix una de les sequeres més extremes de la seva història, i Valls no n’és una excepció, ja que l’escassetat d’aigua està afectant tots els indrets del territori. Aquesta situació empitjora l’estat en què es poden trobar els arbres a dins del municipi. Per aquest motiu, en el cas d’algunes espècies que per les seves característiques són més sensibles a la falta de pluja, es contempla fer-ne la reposició més endavant, quan es comenci a revertir aquesta situació de sequera.

Els beneficis ambientals que proporcionen els arbres

El manteniment i l’increment de la superfície d’espais verds contribueix a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, ja que ens proporcionen diversos beneficis o serveis ambientals que sovint passen desapercebuts, des de millorar la qualitat de l’aire i del sòl, fins a la regulació tèrmica de l’ambient. En aquest sentit els arbres absorbeixen el diòxid de carboni produït per l’activitat humana, produeixen oxigen a través de la fotosíntesi, i redueixen la concentració de partícules en suspensió a l’aire. Al mateix temps, també contribueixen a la millora de la qualitat del sòl, evitant l’erosió. Quan aquest està sec i poc compacte, les arrels dels arbres ajuden a mantenir el sòl humit i retingut al voltant de les mateixes.

A més els arbres ens ofereixen protecció dels rajos solars en les etapes més càlides de l’any, quan el sol brilla amb més intensitat, produint espais a l’ombra, i acaben reduint l’efecte d’illa de calor de les ciutats. L’ombra també ajuda per prevenir insolacions o altres malalties relacionades amb el contacte solar directe.

Per últim, vinculat a tot l’anterior, representen un refugi per totes aquelles espècies d’animals silvestres que volen niar o alimentar-se dels seus fruits, afavorint així a mantenir la biodiversitat autòctona.

 

VALLS · 6 DE MARÇ DE 2024