El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan

El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan

El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan

> La Festa Major dedica el cartell als balladors que enguany compleixen 25 anys de la seva recuperació.

 

El ball de bastons és el protagonista del cartell de la Festa Major de Sant Joan que ha estat plasmat a través de les figures dels seus integrants.  La dissenyadora d'aquest és Itziar Solla Garmendia, creadora basca de l’estudi de disseny gràfic i digital Gecko.cat. La imatge s’ha presentat avui en roda de premsa per part del regidor de cultura Marc Ayala, la cap del ball de bastons, Rosa Batet, i la mateixa dissenyadora.

 

Les diferents comissions de la Festa Major de Sant Joan ja fa alguns mesos que treballen en la programació. El tret de sortida visible l’ha donat, però, la presentació de la imatge gràfica 2017, dedicada enguany al ball de bastons que compleix 25 anys de la seva recuperació.

A diferència de les darreres edicions, el cartell no està protagonitzat per imatges de la celebració ni per elements materials com fou l’estampat de la moixiganga de l’any passat, sinó que pren més força que mai el valor de les persones. Així, l’autora de la imatge ha destacat que: «Una festa major no s’entén sense la participació directa de les persones, que mouen les figures de la imatgeria i del bestiari o que fan possible que es trenin cintes, s’executin escenes plàstiques o, com en aquest cas, es piquin bastons».

Per això, Solla s’ha inspirat en els moviments dels balladors vallencs durant les  evolucions que realitzen els dies de la Festa Major de Sant Joan. Ha explicat que «dues persones, una noia i un noi, ballen i piquen els seus bastons, copsant els detalls més significatius del grup com els mateixos estris, els colors de la indumentària, el corbatí vermell, el faldellí blau candeler, els picarols o les filigranes de les armilles i també als mateixos camalls, que han estat les parts que m’ha exigit més dedicació».

Per la seva banda, el regidor de cultura, Marc Ayala, ha destacat «el caire rotatiu dels protagonistes de la imatge gràfica de la Festa Major de Sant Joan, de manera que tothom es pugui sentir identificat amb la celebració». Ayala també ha fet èmfasi en «la cooperació institucional que mantenim amb les entitats i altres agents cívics de la ciutat, indispensables motors de la festa». També ha apuntat que «Valls ha apostat per la cultura i pel patrimoni immaterial propi com a marca distintiva de la ciutat, conscients que fins i tot durant la crisi hi hem d’esmerçar recursos ja que el foment d’aquests valors cohesiona la nostra població».

 

Una llarga història

Es té constància de la participació del ball de bastons en el cicle festiu anual de Valls des de l’any 1712, quan aquest element va sortir en una processó de pregàries. Fou destacat per notables escriptors del segle XIX com el vallenc Narcís Oller, a la seva novel·la «Vilaniu», o l’alcoverenc Josep Aladern, àlies de Cosme Vidal, en les seves guardonades «Costums típicas de la ciutat de Valls». Per tant, ha estat un dels grups amb més continuïtat en la festa. El seu vestuari va quedar documentat fotogràficament en els anys 30 del segle XX pel prestigiós creador vallenc Pere Català Pic, fet que va facilitar-ne la recuperació amb força exactitud  quan posteriorment es perdé.

 

Va ser recuperat l’any 1992, ara fa 25 anys. Fou apadrinat pels balls de bastons  de l'Arboç i de l'Esbart de Santa Tecla de Tarragona.  Es dóna la circumstància que avui els tres grups pertanyen a seguicis populars que surten dins festes declarades «patrimonials d’interès nacional» per part de la Generalitat de Catalunya.  L’Associació cultural Verge de la Candela n’és l’entitat que el treu cada any al carrer.

 

La música que acompanya el ball de bastons és la de la gralla, sempre compassada amb els cops dels bastons, generalment fets d’alzina, i durant dècades provinents de les rodes de carro. Els balladors vesteixen pantalons, espardenyes i camisa blancs; faixa, corbatí i mocador del cap vermells; armilla i camalls amb picarols, ambdós elements estampats amb motius florals; i faldellí blau cel com el color identitari de la Mare de Déu de la Candela.

 

L'autora

Itziar Solla Garmendia és una dissenyadora gràfica que va estudiar a ESDI, l'Escola Superior de disseny de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Va néixer a Getxo (Algorta), a Euskadi, però tota la seva vida ha viscut entre Barcelona, Salou i Tarragona. Ha treballat a diferents empreses de Valls, Tarragona i Barcelona, i des de l'any 2003 ho fa com a freelance/autònoma. El 2015 va ser seleccionada per realitzar la imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula de Valls, i també guanyà el concurs de la imatge gràfica de les Festes de Santa Tecla de Tarragona del mateix any, en aquest cas amb una temàtica dedicada al bestiari fantàstic i concretada en el drac, així com la del Concurs de Castells de l’any 2016.