El Convent del Carme de Valls celebra el seu setè centenari (1321-2021) amb una exposició i diverses activitats

El Convent del Carme de Valls celebra el seu setè centenari (1321-2021) amb una exposició i diverses activitats

> Els actes commemoratius s’inicien avui dijous amb un concert de música barroca a l’església del Carme

> L’Institut d’Estudis Vallencs i el Museu de Valls coorganitzen les activitats del setè centenari

El 18 de febrer de 1321 tenia lloc a Valls la fundació del Convent de Carme, el sisè que l’Orde mendicant dels Carmelites fundà a Catalunya i el segon més antic de la ciutat, després del convent de Sant Antoni. Set segles després, aquest convent construït als afores, ha esdevingut un dels patrimonis històrics i arquitectònics més importants de la capital de l’Alt Camp. A més a més, la seva transformació en equipament escolar ja des de finals del segle XIX l’ha fet esdevenir un dels espais referents per a diverses generacions.

Per a commemorar aquest setè centenari, l’Institut d’Estudis Vallencs i el Museu de Valls han organitzat un seguit d’actes que ajudaran a conèixer millor el ric patrimoni local. Una d’aquestes activitats és l’exposició que es podrà visitar a la Sala Sant Roc de l’IEV des del divendres 19 de febrer, i que acull alguns dels objectes recuperats del Carme menys coneguts, com són les bigues gòtiques de l’antiga església que es van aprofitar per al sostremort de l’actual, d’estil barroc, recuperades i restaurades pel Museu de Valls, i que ara ja es troben novament a la ciutat. També l’estela funerària de la Joana de Sant Martí, dama de companyia de la reina Elionor de Xipre, que va ser localitzada al claustre del convent, és altre dels elements que, entre d’altres, es podran veure a la Sala fins el 28 de març.

Els actes inclouen un cicle de conferències que s’allargarà fins el 24 de març, a càrrec de diversos especialistes que incidiran en aspectes ben diversos de la dilatada història del convent, i que tindran lloc els dimecres a les 7 de la tarda a la seu de l’Institut d’Estudis Vallencs.

La commemoració arrenca amb el concert de música barroca, a càrrec de Psallite, grup de cambra, el mateix 18 de febrer, dia de l’aniversari, a l’església del Carme, amb un programa a partir de compositors dels segles XVII i XVIII.

Programa de conferències

- Dimecres 24 de febrer (19 h)
Aproximació a la història del convent del Carme, a càrrec de Francesc Murillo.
- Dimecres 3 de març (19 h)
Les bigues de l’església del Carme i la seva restauració, a càrrec de l’Àngel Gasol i Pau Arroyo.
- Dimecres 10 març (19 h)
Valls i els seus convents. A propòsit dels 700 anys de la fundació del Convent del Carme (1321-2021), a càrrec de Mercè Gras.
- Dimecres 17 de març (19 h)
L’estela funerària de Joana de Sant Martí i altres troballes arqueològiques relacionades amb la mort, a càrrec de Francesc Murillo.
- Dimecres 24 de març (19 h)
Llegendes a l’entorn del convent i l’església del Carme, a càrrec d’Àngel Gasol.

> Descarregar programa d'activitats

VALLS · 18 DE FEBRER DE 2021