De «La boda de Luís Alonso» a «la boda» de l’Adagi

De «La boda de Luís Alonso» a «la boda» de l’Adagi

> Ballarins i ballarines vallencs que desenvolupen la carrera professional arreu del món protagonitzen per les Decennals la proposta coreogràfica de l’escola Adagi

> Mónica Cervantes és la coreògrafa de l’obra de dansa contemporània, una proposta escènica que s’endinsa en la humanitat de la persona

> S’estrena al Teatre Principal el dijous 3 de febrer, després de reunir els artistes al Nadal per treballar l’obra en conjunt

Les properes Festes Decennals 2021 + 1 comptaran amb l’estrena de “La Boda”, l’espectacle coreogràfic de l’Escola de Dansa Adagi de Valls que pujarà al Teatre Principal. Aquesta peça de dansa contemporània s’inspira en la sarsuela “La Boda de Luis Alonso”, i converteix la clàssica picaresca d’amor en un espectacle en què els ballarins son autèntics canals d’expressió d’emocions com l’amor, la incertesa, els dubtes, el neguit, l’alegria, la convivència o la por.

“La Boda” de l’Adagi de Valls serà interpretada per exalumnes que actualment es troben desenvolupant la seva carrera professional a diferents centres de formació d’Europa i els Estats Units, vallencs i vallenques que son avui significatius representants de les arts escèniques arreu del món. A ells s’hi sumaran alumnes de l’actual cos de ballarins del centre, en la primera proposta de dansa que s’anuncia per la celebració de les Decennals 2021+1, seleccionada pel grup d'arts escèniques de la comissió artística. En total, uns 16 ballarins i ballarines d’entre 15 i 21 anys.

La situació sanitària ha obligat a adaptar el treball de les peces en funció de les possibilitats de mobilitat dels intèrprets. La varietat de composicions per a duets, solistes i grups més grans, ha permès que s’avanci en moltes d’elles per tal de poder anar matisant el treball coreogràfic fins que a finals d’any es puguin reunir la totalitat d’artistes per al treball conjunt. Poc temps després s’estrenarà al Teatre Principal, el dijous 3 de febrer, amb motiu de les Festes Decennals 2021+1.

L’obra parteix d’una primera proposta coreogràfica més senzilla presentada al Teatre Fortuny de Reus l’any 2019. Davant l’èxit i les bones crítiques rebudes, Roser Carbonell, directora de l’Adagi, va apostar per fer un treball d’ampliació coreogràfica que permetés oferir a la ciutat de Valls, en la celebració de les Decennals 2021+1, una experiència cultural innovadora i significativa, tant pel que fa al contingut coreogràfic com pel que representa la comunió d’intèrprets novells i joves promeses.

La boda de Luis Alonso

La producció original data del 1897 i es tracta d’una sarsuela dirigida per Ataulfo Argenta, amb Jerónimo Giménez com a compositor musical i lletra de Javier de Burgos. És una de les obres més representades d’aquest gènere. L’acció transcorre a la ciutat de Cádiz, just en el moment en què comença a celebrar-se la boda del mestre de ball més famós de la ciutat, Luis Alonso, amb una dona molt més jove que ell. L’ex parella de la núvia, els gastarà una broma pesada que provocarà el retard de la cerimònia i que, fins i tot, comprometrà la nit de nuvis dels dos cònjugues.

La boda de l’Adagi de Valls

L’escola Adagi ha adaptat aquesta obra per a dansa contemporània de la mà de Mònica Cervantes, professora de dansa clàssica i contemporània, qui ha treballat en diverses companyies a Espanya i als Estats Units i ha estat guanyadora de diversos premis internacionals com a coreògrafa i intèrpret, entre els quals destaquen “Llardó” en el Festival de Dansa de València i “3 Arts” als Estats Units.

Un música que tothom reconeix fàcilment es fusiona amb un tipus de dansa sovint poc explorat pel gran públic. Aquest joc entre allò conegut i l’ingredient més innovador, la dansa contemporània, esdevé una experiència llampant, una interessant exploració de la dinàmica corporal i les seves contextures, en un ambient veritablement de festa, ple de colors. Aquesta variació cromàtica és l’aportació de la manifesta integració d’alumnes de diferents edats i recorreguts, on la experiència i la espontaneïtat dels més joves suma al treball avantguardista d’aquells que ara es troben immersos en el desenvolupament de la seva carrera professional arreu del món.

Al capdavant de la trama, Carlota Batalla Carbonell assumirà el paper de la núvia. La ballarina vallenca acaba de ser admesa a la Jove Companyia de Dansa de l’Institut del Teatre (IT Dansa) i compaginarà, en els propers mesos, els assajos per a “La Boda” amb la seva dedicació als projectes professionals d’aquesta institució.

La dansa contemporània

La dansa contemporània va sorgir de forma reaccionària enfront d’altres formes de dansa més tradicionals, fugint dels estàndards i les regles acadèmiques pròpies del període d’entreguerres. A Catalunya pren especial rellevància a mitjans del segle XX. Tot i que rep influències de la dansa moderna i recull una significativa base clàssica, la contemporània es fonamenta en la idea d’una dinàmica del cos provinent de l’energia de la persona, tan rica i diversa que es capaç de superar la clàssica posició vertical, executant el moviment en diferents posicions i nivells. 

Malgrat hagi nascut en el si de la dansa clàssica, la contemporània s’inspira en tot allò que impliqui moviment, tant en un sentit literal com a un nivell introspectiu, i això la fa especialment oberta a un vocabulari i llibertat més amplis que altres formes coreogràfiques. Per tot plegat, és habitual que la dansa contemporània, a més de rebre influències d’altres disciplines, escèniques o no,, interacciona amb tot tipus d’espectacles visuals i/o de carrer.

Des del punt de vista de l’espectador, gaudir de la dansa contemporània requereix, senzillament, d’una disposició oberta i sensible a l’entorn i a les sensacions humanes. Tothom pot veure-la, entenent-la i emocionant-se amb ella, doncs és, segurament, una de les propostes escèniques que ancora, de forma més consistent, la seva essència en la humanitat de la persona en totes les seves vessants.

 

VALLS · 15 DE SETEMBRE DEL 2021