Les Decennals 2021+1 superen totes les expectatives i converteixen Valls en el gran epicentre de la represa a Catalunya

Les Decennals 2021+1 superen totes les expectatives i converteixen Valls en el gran epicentre de la represa a Catalunya

>Les lluminàries decoratives del Centre Històric, les lluminàries musicals del Fornàs i el mapping a l’església de Sant Joan, han esdevingut els grans reclams de les festes.

>Les Decennals han batut rècords d'assistència i participació amb una gran afluència de públic als carrers en la multitud d’actes gratuïts de la programació.

>Èxit de públic als Concerts a la Vela Principal (99,3% d’ocupació) i també als espectacles escènics al Principal (79,3%) i Centre Cultural (71,3%).

220207Decennals

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 de Valls han fet història i han esdevingut tot un símbol de represa a Catalunya. Les Decennals han superat totes les expectatives, han batut rècords d'assistència i participació i han convertit Valls, tot i la situació de pandèmia, en el gran epicentre de cultura del país. Les singulars festes vallenques, amb un programa amb més de 520 actes, no han estat només les Decennals més participatives i concorregudes de la història, sinó que, en el camí per superar les restriccions de la pandèmia, Valls ha reivindicat i liderat la represa de l'activitat amb el primer gran festival de festa i cultura del 2022 a Catalunya. 

D'aquesta manera, durant els 10 dies i les 10 nits de les Decennals que han transcorregut entre el 28 de gener i el 6 de febrer, Valls ha acollit els primers seguicis en itinerància a Catalunya que se celebren gairebé amb plena normalitat i el primer gran cicle de concerts en format de festival de 2022. Per les Decennals del 2021+1 també s’ha celebrat la primera trobada del món casteller i la primera diada castellera de la temporada, així com el primer gran piromusical de l’any i la primera de les grans processons catalanes. 

A la vegada, a més de la gran participació dels vallencs i vallenques, les Decennals han atret milers de visitants i han estat també motor de represa de l'activitat econòmica, en especial de sectors com el turístic, restauració, hoteler i comercial. Prova de la gran afluència ha estat el consum de dades dels diferents punts de wifi pública municipal de la ciutat -més del doble de l'habitual (+ 133%) o el nombre d'usuaris únics que s'hi han connectat, un 66% més. Paral·lelament l'empresa Telefònica, que ha reforçat de manera extraordinària els seus serveis durant les Decennals, va enregistrar increments del 200% de dades d'internet mòbil i un 80% més de trucades de veu. 

A l'oficina de turisme, fins aquest dissabte, havien atès personalment ja a més de 5.000 persones, sobretot de Barcelona ciutat i demarcació (60%), però també del conjunt de Catalunya, del País Valencià, Aragó, Madrid, País Basc, Navarra i, fins i tot, de l'estranger com el Regne Unit o la República Txeca. 

Les Festes de la Llum, el gran reclam per tota la ciutat

Les Decennals, conegudes tradicionalment també com les Festes de la Llum, han convertit Valls en un autèntic passeig de llum, en el que ha estat sens dubte el gran reclam de les celebracions, que més visitants ha atret i més expectació ha generat. Valls ha commemorat així els cent anys de les primeres Decennals amb ornamentacions elèctriques, en concret amb muntatges situats en diversos punts i en espais al carrer, oberts i amplis que han permès distribuir el públic per tota la ciutat i minimitzar les aglomeracions. Així, a les ornamentacions tradicionals de Mariano Light al centre històric, s'hi ha afegit com a novetat aquestes Decennals les impactants lluminàries musicals al passeig Tarradellas de l'eixample del Fornàs, també a càrrec de l'empresa centenària italiana d'arquitectures de llum. L'organització calcula que més de 8.000 persones van assistir a l'obertura del conjunt d'instal·lacions lumíniques només el primer dia inaugural de les festes, però també molt de públic les ha pogut gaudir, amb 50 passis de les lluminàries musicals, durant totes les festes. 

Com a novetat també en l'àmbit de la llum, en la segona part de les Decennals ha destacat el mapping a càrrec de la prestigiosa firma catalana nueveojos que s'ha pogut veure a l'aparcament del Centre Històric sobre la façana lateral de l'església arxiprestal de Sant Joan i el campanar de Valls, amb 30 passis. L'exposició dedicada a la llum 2021+1 Lumens ha estat també tot un èxit de les festes amb gairebé 6.000 visitants als dos espais de la mostra: 2.680 al Museu de Valls i 3.260 a l'antiga església de Sant Francesc, futur equipament públic cultural que en aquestes Decennals s'ha redescobert després de 50 anys tancat. 

220207Decennals1

La llum també ha estat la protagonista de l'espectacular piromusical de cloenda a càrrec de la Pirotècnica Ricardo Caballer, que va omplir el passeig Tarradellas amb 14.600 espectadors, a més dels centenars que el van seguir des de balcons, finestres i terrats.El tancament de les ornamentacions lluminoses, ahir a la nit amb l’actor vallenc Ricard Farré i part del seguici cerimonial com a protagonista, es va convertir en tota una festa popular improvisada que posa de relleu com aquestes Decennals han estat, més que mai, les festes de la llum.

Les comissions organitzatives han estat una peça clau de l’engranatge de les Decennals.  La Comissió Xiquets de Valls amb l’organització de la Trobada de Colles Castelleres i la Diada Castellera de la Candela, així com la 10a Fira Castells i el 10è Simposi Casteller de Catalunya, que ha comptat amb l’assistència de 23 colles i 244 persones inscrites. La Comissió de Cultura Popular amb l’organització del Seguici Cerimonial de Valls al complet, ha comptat amb un ampli protagonisme, amb la recuperació del ritual de la vigília, el ball de cavallets que s’ha estrenat per Decennals i la Mostra un Tomb de Festa, una proposta única, que ha reunit a Valls algunes de les festes patrimonials més destacades dels Països Catalans l’últim cap de setmana i que ha comptat amb una gran afluència de públic. També la Comissió d’Espectacles Familiars amb la programació d’una trentena de propostes familiars de teatre, circ, titelles i tallers, entre d’altres i la Comissió Escoles, que han traslladat l’esperit de les Festes als més petits i han creat els dotze nans nous inspirats en personatges vallencs, en què hi han participat tots els centres educatius de la ciutat. Les activitats de caràcter familiars i per als més petits han estat de les més seguides amb gairebé 11.800 participants, entre ells 5.800 que van poder gaudir de la pista de gel del Vilar, en una iniciativa sorgida de la Comissió d’Esports. Les comissions d’Actes Religiosos, Cultura, Literària i l’Audiovisual - de nova creació aquestes Decennals- també han configurat la programació amb més de 520 actes de les Decennals, mentre que la Comissió de Voluntariat, amb més de 160 voluntaris i voluntàries que han pogut viure les festes des de dins, han estat també claus.

Els indicadors obtinguts en els espais expositius també reflecteixen aquest elevat nombre de visitants. Així, a més de l’èxit de la mostra 2021+1 Lumens, l’exposició Grup d’artistes de Nadal de Valls a la capella del Roser ha estat la més visitada. S’han recollit dades d’un total de 6.840 visitants, la meitat d’origen vallenc, i la resta provinents de 23 poblacions, entre les que destaca l’afluència de visitants del Camp de Tarragona però també del conjunt de Catalunya. Una altra de les mostres amb més afluència ha estat a l’Institut d’Estudis Vallencs, on l’exposició dedicada a Jaume Solé i el Retaule dels castells ha comptat amb 2.020 visitants, la meitat de Valls, i l’altra amb 36 poblacions de tot Catalunya.

Des d’inicis de novembre fins avui, hi han hagut 41.671 interaccions de la comunitat digital amb l’Instagram de les Decennals, amb comentaris, likes i missatges. A Instagram durant l'últim mes hi hagut un creixement de quasi el 400% d'usuaris, la interacció ha pujat un 330% i hi ha hagut un augment del 70% de seguidors. Pel que fa a Twitter, des de l’últim mes hi ha hagut 457.000 impressions (augment del 508%), 136.000 visites al perfil (augment del 571%), 2.507 mencions (augment del 770%) i 1.815 nous seguidors (han pujat 445 seguidors l'últim mes).

La web de les Decennals ha multiplicat les visites durant les festes amb una mitjana d’11.300 usuaris únics diaris, amb puntes el darrer dissabte de les festes de 15.253 usuaris i més de 62.000 pàgines vistes en un sol dia. El programa d’actes online d’aquella jornada del dissabte 5 de febrer va ser consultat més 33.600 cops, però la resta de dies de les Decennals les consultes també han estat molt altes, amb una mitjana de més de 15.000 lectures.

Altres xifres de les Decennals 2021+1

  • Entrades venudes: 42.472Abonaments venuts: 3.200

  • Dades provisionals de recaptació per venda d’entrades: 543.000€, el que representa un 5’1% més del previst inicialment

  • Percentatge ocupació espectacles amb entrades:
    • Concerts Joves Vela Principal-Estrella Damm: 99,30 %

    • Espectacles Centre Cultural: 71,30 %

    • Espectacles Teatre Principal: 79,25 %

  • Espectacles amb entrades exhaurides: 18. Rosario, Oques Grasses, La Oreja de Van Gogh + Rozalén, La Pegatina + Macaco, Beret, 10 de les Decennals, Mar Ulldemolins (3 funcions), Ricard Farré (3 funcions), Cristina Murillo (2 funcions), Banda Neon (2 sessions), Di-versiones (2 sessions).

  • Total d’activitats programades: 525 

  • Nombre d’espais: 40

  • Trobada de Colles Castellers: 3.290 castellers de 28 colles

  • Premsa acreditada (redactors i mitjans gràfics): 149

220207Decennals2

VALLS · 7 DE FEBRER 2022