Valls prepara un Sant Jordi a tot motor

Valls prepara un Sant Jordi a tot motor

>El Pati i els carrers adjacents retrobaran la plena activitat amb les tradicionals parades de llibres i roses

>Dues sessions de contacontes i un espectacle, les propostes per al públic familiar

>La ballada de sardanes, la despertada dels dracs i el concurs de relats breus entre els actes tradicionals que marcaran l’agenda de la jornada

>Consulteu el programa

220411SantJordi2

El programa de la festivitat de Sant Jordi a Valls inclourà tres presentacions de llibres, tres propostes que aproparan la narració als més petits (dues sessions de contacontes i un espectacle familiar), altres activitats literàries amb una trajectòria consolidada dins la festivitat, els actes tradicionals amb les parades de llibres i roses, i la despertada dels dracs de la ciutat. En el programa hi prenen part els col·lectius de llibreters, floristes, el teixit associatiu vallenc i diverses regidories de l’Ajuntament.  

Presentacions de llibres

Les presentacions de llibres seran “Pells” amb l’autora Ester Enrich, que anirà a càrrec de la comunicadora Mònica Socias –dimarts 19, 19.30 h, IEV–; “Dels calçots al 3d10. La meva Catalunya”, de l’autor italià Bartolomeo Smaldone, poeta que visita el nostre país molt sovint, s’apassiona pels castells i és un enamorat de la Colla Vella –dimecres 20, 19 h, Colla Vella–; i “L’ànima i la flor, vivències poètiques”, poesia de Mercè Mestre i Mercè Bessó –divendres 22, 19 h, IEV–.

 Contacontes per a les famílies

Els contacontes es desenvoluparan en tres espais i se centraran en la temàtica de la celebració explicada des de molts punts de vista. Així la sala d’actes de la Biblioteca Carles Cardó acollirà “Contes de dracs i cavallers” a càrrec de Jeep Gasulla –dijous 21, 17.30 h–; la plaça Pilar Prim “Una altra història de Sant Jordi”, espectacle familiar amb la companyia Els Picarols, organitzat pel Centre Cívic –divendres 22, 17 h–; i el Pati, “Sant Jordi a la cova del Drac», amb la companyia Vivim del cuentu, organitzat per la Regidoria d’Educació i Política Lingüística –el mateix divendres a les 18.15 h–.

Actes amb trajectòria

La Biblioteca Carles Cardó mostrarà durant tota la setmana de Sant Jordi l’exposició de les novetats literàries locals, la mostra anual que agrupa les noves publicacions de temàtica o autoria local, editades des del darrer Sant Jordi. També arriba a la vuitena edició la Trobada de Lectura en Veu Alta, organitzada per Òmnium Alt Camp, divendres 22,de 10 a 13.30 h, a la plaça Sant Jordi.  Es tracta d’una activitat conjunta amb els centres escolars de Valls en què l’alumnat escull un text en català i el llegeix públicament i en veu alta davant de les seves companyes i companys. Hi participen l’Escola Eugeni d'Ors, Escola Enxaneta, Escola Baltasar Segú, Escola Mare de Déu de la Candela, Escola Vedruna, Col·legi Claret i IES Narcís Oller.

Així mateix, la mateixa diada de Sant Jordi, a les 12 h del migdia, els jardins de la Biblioteca Popular aplegaran un altre dels clàssics en la festivitat vallenca: l’acte d'entrega de premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi, durant el qual hi haurà la interpretació de fragments literaris, lectura dels relats guanyadors i actuacions musicals. Compta amb l’organització de Valls Jove, i hi col·laboren les llibreries de Valls Adserà, Ditec, Roca i Tram; JCA Cinemes i l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard.

 

Actes tradicionals

Les parades de llibres i roses seran les més sol·licitades de la festa de Sant Jordi, en la primera edició ja sense cap mena de restriccions a la via pública després del període pandèmic. L’epicentre serà altre cop el Pati però també se’n podran trobar en altres indrets. Alguna, com la d’Òmnium Cultural, estarà dinamitzada amb el joc del Paraulògic, el joc lingüístic més famós del moment que servirà per esbrinar totes les paraules del dia.

Els dracs, gran i petit, de Valls estrenaran lloc d’exposició, que serà la plaça de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya, on desembocaran a les 9 h del matí. La despertada serà, però, a les 6 de la tarda al Pati, amb el tradicional despertar musical, al ritme dels sonadors vallencs de la mitja cobla La Titaranya i amb les veus dels cantaires de la Coral Infantil Cors Alegres. Després els dracs i la mitja cobla iniciaran una cercavila pel Centre Històric que tindrà el seu punt i final a la plaça del Blat. 

 220411CARTELL santjordi

Més novetats

Divendres 22 a les 18 h Òmnium Alt Camp ha organitzat a  la Biblioteca Popular, l’activitat “A tota veu”, la lectura pública de poesia en parelles de persones on una d’elles té com a llengua pròpia el català i l’altra una llengua diferent, de manera que conjuntament llegeixen en públic poemes en la llengua original i la seva traducció al català. 

La mateixa vigília també servirà per recordar-nos que estem vivint l’Any Francesc Català Roca, en el centenari del seu naixement. Així a les 20 h el Museu de Valls inaugurarà l’exposició «Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps». Una selecció del fons de la nissaga de fotògrafs vallencs Català, format en el seu conjunt per més de tres-centes imatges es mostra en aquesta exposició. La col·lecció fotogràfica del museu vallenc es va iniciar l'any 2000 amb l'adquisició de fotografies de Pere Català Pic. Des d'aleshores ha anat creixent amb la incorporació de fotografies dels germans Francesc i Pere Català, i dels seus contemporanis: Xavier Miserachs, Joan Fontcuberta, Toni Catanyà, entre molts d’altres.

 

VALLS · 11 D'ABRIL DEL 2022