La Regidoria d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Valls ha engegat aquesta mateixa setmana una campanya per fomentar l’ús de la llengua catalana entre la població, tant catalanoparlant com no catalanoparlant. La campanya té com objectiu animar a la ciutadania a parlar en català sempre, perquè s’adoni que el català és una llengua vàlida en tots els registres, des del més formal fins al més informal, en qualsevol context i en qualsevol situació de la vida quotidiana i que no cal renunciar a parlar-hi tan fàcilment, si no volem que s’extingeixi.
Aquesta campanya, amb el títol «Fes servir la llengua. És molt millor, parla en català», és una crida a la ciutadania a parlar en català cada dia, a casa, al carrer, a l’escola, a la feina... perquè és la llengua pròpia de Catalunya, que la majoria de persones coneix i entén. Els cartells es distribuiran pels centres educatius de secundària, entre altres punts de concurrència de persones (centre cívic, biblioteca, Patronat d’Esports, clubs esportius...), amb l’objectiu de que siguin un reclam per cridar l’atenció de joves i adolescents a fi de sacsejar-los.
També s’han encarregat el disseny d’unes xapes amb el lema «Jo també estimo el país, parla’m en català», adreçades a persones no catalanoparlants que volen aprendre la llengua catalana, però que tenen dificultats per fer-ho perquè els seus interlocutors acostumen a dirigir-se a ells en castellà.
Origen de la campanya
La Plataforma per la Llengua va publicar l’any 2019 l’estudi sociolingüístic als patis d’escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya, que evidenciava que només el 19% dels estudiants de Secundària i estudis postobligatoris parlen en català a l’hora de l’esbarjo. Arran d’aquest estudi, des de l’Ajuntament de Valls es va encarregar una diagnosi per conèixer en quin estat de salut es troba el català entre els joves dels tres instituts públics de la ciutat (instituts Jaume Huguet, Narcís Oller i Serra de Miramar). Aquest estudi va certificar que a Valls els valors de coneixement i ús del català són superiors a la mitjana de Catalunya i a la del Camp de Tarragona. A més, a Valls, a diferència d’altres territoris del país, la vinculació entre llengua i classe social no és gaire forta, però tot i així, el percentatge d’estudiants que parla només en català quan surt de les aules és del 40%.
Es pot concloure, doncs, que el català està en una situació de minorització respecte del castellà, llengua molt arrelada socialment. Per tant, des de les administracions cal vetllar per protegir les llengües minoritzades per fomentar el seu ús i evitar que acabin desapareixent.
VALLS · 5 D’OCTUBRE DE 2023