Calendari d'Events

II Jornades Valls per la Llengua

iconfinder calendar 115762Divendres, 25. Novembre 2022, 19:30
A Dissabte, 26. Novembre 2022
iconfinder calendar 115762

Divendres 25 de novembre a les 19:30 h

Dissabte 26 de novembre de 10:30 a 13:00 h

 

Divendres s’enceten a l’IEV les II Jornades Valls per la Llengua

El programa inclou xerrades de Carme Junyent, Iñaki Arruti i Jordi de Bofarull, i un debat amb representants d’entitats vallenques  

L’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) acollirà aquest divendres i dissabte les II Jornades Valls per la Llengua, una activitat que s’està convertint en la cita anual de l’agenda lingüística de la ciutat. Un any després de constituir-se, la plataforma Valls per la Llengua, l’espai de cooperació que aplega 69 entitats de la ciutat per promoure l’ús social del català (impulsada per la Comissió de Llengua de l’IEV), té a punt un programa que combina la divulgació sociolingüística amb la presentació d’experiències per augmentar l’ús del català en les relacions interpersonals.

Així, les jornades s’obren aquest divendres, 25 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, amb la ponència “El català i el futur de la diversitat lingüística”, a càrrec de la lingüista Carme Junyent, professora de la UB i coneguda pel gran públic per la seva participació en diversos mitjans de comunicació catalans.

L’endemà dissabte les Jornades es dediquen a la presentació d’experiències de promoció de la llengua en la interacció oral, que és la línia d’actuació en què de moment s’ha centrat Valls per la Llengua. En primer lloc es presentarà l’experiència de l’Euskaraldia, que fa anys que es du a terme amb èxit a tot el País Basc. En parlarà Iñaki Arruti, un dels seus impulsors. Posteriorment el vallenc Jordi de Bofarull presentarà els resultats del Convit, la campanya que aquesta primavera ha fet Valls per la Llengua, consistent a fomentar l’hàbit de mantenir-se en català a les converses a través d’una formació en assertivitat lingüística i una aplicació pràctica durant 21 dies en forma de repte.

Després d’una pausa cafè, a dos quarts de dotze començarà la taula rodona “Com podem incrementar l’ús social del català a les entitats?”. Hi participaran representants de l’AFA Enxaneta (Núria López), el CB Valls (Jaume Pros), la Colla Joves Xiquets de Valls (Sílvia Icart) i la Colla Vella Xiquets de Valls (Genís Vives), moderats per Valls per la Llengua.

Unes jornades per avaluar i projectar

Segons els organitzadors, “la situació del català és molt complexa i delicada, i convé que tots ens impliquem individualment i col·lectivament per revertir la situació”. Precisament apunten que “un dels fenòmens que més van en contra del català és l’abandonament que en fan molts catalanoparlants, un 80% segons les enquestes, que es passen al castellà quan parlen amb persones que ja entenen el català i que fins i tot el parlen”.

Per això Valls per la Llengua va dedicar la campanya d’enguany a aquest tema, amb el Convit, “una acció que en aquestes jornades volem avaluar, també a la llum d’altres experiències, com l’Euskaraldia, i de l’opinió tant d’experts com Carme Junyent com de representants de les entitats de Valls: això ens servirà, sens dubte, per projectar i afinar la campanya del 2023”.

Lloc: Sala d’Actes de l’IEV.

Organitza: Institut d'Estudis Vallencs

 

Sala d'actes de l'IEV
Carrer Jaume Huguet, 1
Valls