Calendari d'Events

Festa Major de Sant Joan - La nit de Sant Joan i les Completes

iconfinder calendar 115762Dijous, 23. Juny 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

Des de primera hora fins a l’anada a Completes. Casa de la Ciutat, pl. Blat. L’àliga al balcó.

Durant tota la jornada. Pastisseries i forns. Les coques de Sant Joan, que van mantenir la tradició fins en els moments més crítics de la pandèmia, desprenen aromes de sucre, fruita confitada i artesania gastronòmica des de bon matí.

Durant tot el dia. Diversos indrets. Construcció de foguerades per les associacions locals per ser cremades en la Nit de Sant Joan, un emblema més que mostra que la celebració reviu amb la seva plenitud.

10 h. Església Sant Joan. Enramada de la creu de Sant Joan Baptista. Tot l’any el patró, situat al retaule de l’altar major, duu una creu. Avui marca la tradició que es vesteixi amb flor de color vermell. Així es mantindrà fins a la vigília de Nadal, quan les flors queden a disposició dels devots.

10 h. Pl. Zeta. Plantada del fogueró. Els foguerons tornen al carrer. Si teniu trastos per cremar, podeu portar-los-hi. La Turba reivindica el fogueró tradicional, però amb molta crítica. Organitza: CP La Turba

12 h. Campanar de Sant Joan Baptista. Repic manual de les campanes. La vigília de Festa Major al migdia és un dels moments característics de la celebració. Els instruments sonors del cim de Sant Joan han estat sempre la seva banda sonora. Organitza: Campaners. Col·labora: Parròquia de Sant Joan Baptista

12 h. Des de pl. Blat. Sortida dels gegants de la Ciutat, convidant a la festa. Itinerari: pl. Blat, Cort, Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, ctra. Montblanc, Ametllers, Sor Filomena Ferrer, Garrofers, UAF, ctra. Montblanc, Abat Llort, Sant Benet, raval de la Farigola, costa de l'Església, pl. Blat.

12:30 h. Pl. Oli. Concert vermut sota el tendal. L’hora, l’espai i els ritmes d’arrel són en una amable sincronia. Enguany sonen les mitges cobles Tocats del Grall i Set Vetes, la cobla Punt de Malura i la del ball de vells, els músics del ball de bastons, els ministrers Bufalodre, i els grallers de l’Espardenya i els de la Colla Vella. Coopereu amb la neteja de la plaça retirant els residus de les taules i dipositant-los als contenidors.

16 h. Diversos indrets a consultar al web d’Òmnium Alt Camp. Visita a les fogueres participants al concurs en la seva ubicació corresponent. Organitza: Òmnium Alt Camp

16 h. Monument als Xiquets de Valls. Foc del Canigó. La Flama del Canigó arriba a la seu d'Òmnium Alt Camp i l'entitat la vetlla al peu del monument als Xiquets de Valls, des d'on els pobles de la comarca la poden recollir. Organitza: Òmnium Alt Camp.

18 h. Pl. Oli. Cafè concert sota el tendal. Els instruments d’inxa i percussió prenen aquesta plaça porxada del Centre Històric. Hi participen Xeremiers de Son Roca (Mallorca), els grallers els Cofins, la Capona, So Nat, els ministrers Solstici i la Fanfara de Torredembarra. Coopereu amb la neteja retirant els residus de les taules i dipositant-los als contenidors.

19 h. Pl. Carme. Concentració per rebre el foc del Canigó. S’hi troben el Llucifer, la diablessa, la mulassa, la mulassa petita, les colles geganteres el Calçot i la Pessigolla, les entitats i barris que munten foguerades, els sonadors i la Fanfara de Torredembarra. Coorganitzen: Federació d’Associacions de Veïns, Òmnium Cultural, UAF i Ajuntament.

19 h. Des del monument als Xiquets de Valls. Entrada a la ciutat del foc de la flama del Canigó, portada per esportistes voluntaris. Itinerari: Font de la Manxa, Jaume Huguet, Muralla del castell, pl. Sant Francesc, ctra. de Barcelona, Muralla de Sant Francesc i pl. Carme. Coopera: Patronat Municipal d’Esports.

19:10 h. Pl. Carme. Lliurament pels corredors del foc del Canigó a la diablessa, encenedora del ball de diables, qui en fa entrega a Llucifer.

A continuació. Des de pl. Carme a pl. Blat. Trasllat del foc del Canigó, amb el Llucifer i la diablessa, la mulassa, la mulassa petita, les colles geganteres el Calçot i la Pessigolla, els representants dels barris i entitats fogueraires, i els músics. Itinerari: c. Carme, Carnisseria, Major i pl. Blat.

19:30 h. Pl. Blat. L’encesa de la graella de Valls per Llucifer amb el foc del Canigó i proclama de la diada. El foc nacional roman encès durant les actuacions de Completes.

Seguidament. Pl. Blat. Veredicte del concurs de fogueres i encesa conjunta dels representants de les entitats i barris que portaran el foc cap a les seves seus per encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan.

20 h. El Pati. El Concert de Festa Major: Orquestra Rosaleda. La seva trajectòria de més de 75 anys actuant per tot Catalunya i l’estranger l’avala com una formació de prestigi dins l’actual panorama musical. Ofereix un viatge a través dels ritmes sonors. Amb la intenció d’arribar a tots els públics, interpreta diversos estils i gèneres per recordar la música d’ahir i d’avui, els grans clàssics del teatre musical, sense oblidar tampoc els pentagrames de casa nostra.

20:50 h. Des de pl. Blat. L’Anada a Completes, anunciada pels avisos pirotècnics. Primera sortida del seguici cerimonial de la ciutat de Valls al complet, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, els sonadors, que obren pas a la bandera de la ciutat, i la corporació municipal amb les xarpes de setí carmesí i borles daurades, escortades per la policia local de gala i seguides dels ministrers. El ball de cavallets participa per primer cop en el seguici de Sant Joan i el ball de pastorets s’incorpora a l’adult. Els artificis dels grups de foc estan proveïts per la Pirotècnia Catalana. Itinerari: Pl. Blat, c. Major, Jueus, Escrivania i l’Església.

20:50 h aproximadament. TAC12. Retransmissió de la Nit de Completes.

21 h. Pl. Zeta. Sopar de revetlla per agafar forces per a la nit més curta de l'any. Informació a les xarxes socials del Casal. Organitza: CP La Turba.

21:15 h. Campanar de Sant Joan Baptista. Repic manual de les campanes que anuncia les Completes i l'Entrada a les Completes en honor al patró de Valls. Organitza: Campaners. Col·labora: Parròquia de Sant Joan Baptista.

21:40 h. Pl. Església. Entrada de Completes. El seguici cerimonial i els pilars de les colles dels Xiquets de Valls, el ritual repic general extraordinari de les campanes des de Sant Joan, i les volcanades pirotècniques aviades per la coetera valenciana Teresa Rey, d’Espectacles Rey de Llanera de Ranes, a la Costera, gesten una escena màgica. Teresa Rey va ser la primera dona encarregada dels focs de les Completes de la Nit de Sant Joan de 2019, així com la primera que a Catalunya va dirigir un Piromusical, concretament el de la Festa Major vallenca de l’any passat. Porta de l’església. Rebuda de la senyera de la ciutat i la corporació per l’arxiprest Joan Àguila, que entren a l’església precedits de l’àliga i els ministrers Bufalodre. Durant les Completes la bèstia roman vora l’altar major, als peus del dosser custodi de la relíquia patronal i al costat de la bandera de la Ciutat.

21:45 h. Església de Sant Joan. Completes en honor a Sant Joan. Amb aquesta cerimònia ens endinsem en la nit de la vespra santjoanera. La Completes vallenques són la síntesi de cerimonials religiosos i cívics. Al voltant del nucli central religiós es van incorporar elements del patrimoni immaterial: la moixiganga com a preàmbul, i el toc de castells i el ball de l’àliga com a cloenda.

Entrada de la relíquia de Sant Joan. Inici amb la sortida del reliquiari d’orfebreria barroca des de l’espai del retaule major, on tradicionalment s’havia guardat amb tres panys, en el lateral de l’Evangeli. L’arxiprest amb el reliquiari alçat recorre el corredor de l’Evangeli fins al creuer.

Simultàniament. Creuer de l’església. Escenificació del quadre «Quan el baixen de la creu» per la moixiganga, al so del Toc d’ofertori dels grallers So Nat.

La relíquia passarà pel mig del quadre moixiganguer i seguirà fins a l’altar major, on és exposada en el dosser de costum.

Inici del Cant de les Completes amb l’Himne en honor a Sant Joan Baptista.

Acabat el cant. Goigs al gloriós Sant Joan Baptista per seguir amb la interpretació del Toc de castells amb l’orgue de la Ciutat, melodia que sona per primer cop en unes Completes normalitzades postpandèmia. Va a càrrec de Josep Mateu, seguint la partitura rescatada pel vallenc Joan Dasca dins l’obra “Els castells dels Xiquets del Valls”, de Francesc Blasi i Vallespinosa.

Tot seguit. Convit de l’arxiprest a l’àliga perquè balli aixecant la relíquia del patró.

Davant l’altar major. El ball de l’àliga en honor a Sant Joan Baptista, al so dels ministrers Bufalodre.

Acabat el ball. Trasllat de l’àliga, l’arxiprest, la senyera, la corporació i els ministrers fins a la porta del temple.

22:15 h. Des de Sant Joan a pl. Blat. Espectacular sortida de Completes. La plaça queda a les fosques per viure i veure ballar tot alhora el seguici cerimonial al complet, els pilars dels Xiquets de Valls, el repic de les campanes, la cascada de llum, els atàvics incendis i els vibrants focs d’artifici dirigits per Teresa Rey, de Llanera de Ranes, País Valencià.

A continuació. Pl. Blat. Balladetes nocturnes de Completes amb la imatgeria del seguici cerimonial. Grallers, mitges cobles, cobles i ministrers se situen a la balconada central de Ca Segarra.

23 h. Pl. Blat. Castells nocturns a l’antiga: colles Joves Xiquets de Valls i Vella dels Xiquets de Valls. Tal com s’aixecaven castells abans dels anys 30 del segle XX, l’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla al seu ritme completa tres castells, un espadat i el pilar de cinc al balcó de la Casa de la Ciutat.

23 h. El Vallenc. Retransmissió castellera en streaming.

23 h. TAC12. Retransmissió castellera.

24:15 h, acabats els Xiquets de Valls. Pl. Oli. Concert: Susannes. La cantautora vallenca presenta el seu tercer disc "Transhumància". Una proposta musical per apropar la terra a les persones que no hi tenen accés o no s’ho han plantejat. Un univers sonor capaç de transportar-nos als indrets on ella ha crescut, que han estat la seva inspiració i que formen part de la seva trajectòria vital.

24:15 h. El Pati. Revetlla de ballables. Orquestra Rosaleda. Les parelles omplen la plaça i ballen les cançons del repertori de la Rosaleda, que recorre ballables tan populars com el pasdoble, les ranxeres, els boleros o el txa-txa-txà, entre molts altres que fan gaudir a tots els assistents.
Venda anticipada de taules i cadires les 24 h a Codetickets Valls i taquilles centrals del Teatre Principal. Preus: taula i 4 cadires amb carnet Amics dels Teatres: anticipat, 19 €; el mateix 23, 22 €. Preus generals taula i 4 cadires: anticipat, 24 €; el mateix 23, 26 €.

24:15 h. Aparcament Hort del Carme. Segon concert de solsticidi: Lucrecia + Sara Roy + Tesa + Dj Natàlia Exstasy.

Lucrecia y su Orquesta. La cantant cubana arrelada a Catalunya trava llaços amb els pobles llatins amb un concert amb colors i ritmes caribenys.

Sara Roy. Una de les grans revelacions de 2022 amb dos premis Enderrock per votació popular: Artista Revelació  i Millor Cançó d'Autor per "Tot és més fàcil" feat Miki Núñez. 
 
Tesa. La rapera d'Almussafes fa espetegar el “Rap d'arrel”, l’explosiva barreja de rap, hip hop, electrònica, ritmes tradicionals i altres influències urbanes, amb tres constants fonamentals: arrels, feminisme i festa.

Dj Natàlia Exstasy. La dj vallenca ens condueix fins a la sortida del sol.

Espai amb servei de Punt Lila.