Calendari d'Events

Diada castellera de Santa Úrsula

iconfinder calendar 115762Diumenge, 23. Octubre 2022, 08:00
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

Matinades castelleres

8.00 h. Des de la plaça del Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella

La ciutat es desperta al so de gralles i timbals per anunciar als quatre vents que avui és la diada castellera de Santa Úrsula, la mare de totes les diades. Amb el neguit recorrent tot el cos, castellers i població en general s’esborronen ben d’hora al so de l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i dels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que s’acosten a diverses llars de castellers.

Durant les matinades, a la Casa de la Ciutat, recepció institucional a les dues colles dels Xiquets de Valls per lalcaldessa, D0lors Farré.

En acabar les matinades, a la plaça de la Font de la Manxa, visita al Monument als Xiquets de Valls, obra de Josep Busquets i Òdena (Fontscaldes, 1914 – Barcelona, 1998). Al ritme de cada agrupació, en finalitzar els seus recorreguts i visites a cases de castellers, els grallers i timbalers interpreten el toc del castell als peus de la imponent escultura piramidal de prop de 12 m d’alçada.

Saborosos esmorzars de forquilla i ganivet

Durant tot el matí. Establiments dhostaleria

Repic manual de les campanes que anuncia l’Ofici

10.30 h. Des del campanar de Sant Joan

Repic manual de les campanes de Sant Joan que anuncia el solemne Ofici i l’entrada a l’Ofici en honor de santa Úrsula, copatrona de la ciutat de Valls.

Cerimonial anada a Ofici

10.45 h. Des de la plaça del Blat

Amb els quatre gegants de la ciutat, la corporació municipal i la bandera de la ciutat, portada per la guàrdia urbana vestida de gala, amb l’acompanyament dels grallers Bufalodre. Encara amb certa quietud en places i carrers, el seguici ursuler continua la seqüència ritual de la jornada.

Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Call, Escrivania, Simó i plaça de lEsglésia, fins a larxiprestal de Sant Joan.

Entrada a Ofici

10.55 h. Plaça de l’Església

La corporació municipal fa l’entrada al temple vallenc amablement saludada pels gegants. El moment incorpora en aquesta edició un esclat pirotècnic per anunciar arreu de la ciutat la celebració copatrona vallenca.

Solemne Ofici en honor de Santa Úrsula

11.00 h. Església de Sant Joan

Celebració de la litúrgia en honor de la copatrona de Valls, amb l’exposició del magnífic reliquiari gòtic. Per acabar l’Ofici, cant dels goigs de Santa Úrsula, creats el 1907 a partir d'un text del segle XIX, els quals seran acompanyats per l’orgue de Valls.

Anada a plaça de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls

11.30 h. Des dels locals de les colles dels Xiquets de Valls

Encapçalats per la canalla i els màxims responsables de les colles vallenques, avancen els Xiquets de Valls al so dels grallers i els timbalers.

Itineraris:

Colla Joves: Gassó, les Monges, el Pati, Cort i plaça del Blat.

Colla Vella: Portal Nou, Tomàs Caylà, Carnisseria, Sant Antoni, Bosc, el Pati, Cort i plaça del Blat.

Entrada a plaça

11.50 h. Pel carrer de la Cort cap a la plaça del Blat

Les dues colles dels Xiquets de Valls, amb els seus grups de grallers i timbalers, entren a plaça enmig de l’acollida del públic vingut d’arreu.

Entrada de la canalla a la casa de la vila

Tot seguit de l’entrada. Ajuntament

L’Ajuntament de Valls acull cada una de les colles dels Xiquets de Valls i rep la seva canalla per la portalada principal de la casa de la vila.

Sorteig de lordre dactuació dels Xiquets de Valls

A continuació. Planta noble de lAjuntament

La mà innocent de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2022, la dibuixant Pilarín Bayés, llançarà a l’aire la moneda que decidirà qui surt primer a la gran diada.

Balladetes de la sortida dOfici dels gegants i de la mulassa

Seguidament. Plaça del Blat

Al so de les gralles de grup Bufalodre.

Interpretació de lHimne Nacional de Catalunya, Els segadors

12.15 h. Plaça del Blat

A càrrec dels grallers Bufalodre.

Diada castellera de Santa Úrsula

Tot seguit. Plaça del Blat

Punt final de la temporada castellera tradicional amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El sistema de rondes anomenades vallenques permet que qui surti primer no perdi el privilegi de definir l’esdevenir de la diada. Aquest fet marca amb caire únic la mare de totes les diades, i permet moments antològics com la cursa del 2019 per posar l’aleta al mític 3 de 9. Santa Úrsula a Valls és una manera única d’entendre el fet casteller, i es viu com enlloc més de la geografia a peu de plaça, al km 0 del món casteller.

Pilars al balcó

Tot seguit. Plaça del Blat

Salutació a la casa de la vila per part dels Xiquets de Valls portant els pilars al balcó, uns pilars de 5 que, un cop coronats, caminaran fins a tocar de la façana per tal que, enxaneta i aixecador, siguin recollits des del balcó principal de l’ajuntament per acomiadar la diada juntament amb l’alcaldessa de la ciutat.

Toc de vermut

En acabar. Des de la plaça del Blat i fins als locals dels Xiquets de Valls

Sortida de plaça i cercaviles de retorn, les quals comencen amb la tradicional tonada del toc de vermut.