Calendari d'Events

Bateig de la sala de la Biblioteca Popular amb el nom de Maria Felipa Español Coll

iconfinder calendar 115762Diumenge, 23. Octubre 2022, 17:30
iconfinder calendar 115762

Maria Felipa Español Coll (Valls, 1910 – Barcelona, 1995). Advocada laboralista, vallenca de naixement i resident a Barcelona fins a la seva mort, tingué una activa faceta durant la Guerra Civil.

Maria Felipa Español, formada acadèmicament pel pare, estudia a l’Escola de Bibliotecàries, carrera que acaba el 1936; just quan s’inicia la guerra, està treballant en el trasllat de la Biblioteca de Catalunya a la seu actual. Un cop decretat el Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat, que en tenia les competències, es creen dues subcentrals al front d’Aragó: Sarinyena i Alcanyís. M. Felipa s’hi presenta voluntària i és destinada a Sarinyena, enclavament clau del front, on ha d’organitzar la biblioteca de l’hospital de Sarinyena i dels hospitals militars de la zona d’Osca, el funcionament del servei de préstec per a les línies de foc del front nord i la sala de lectura dins la ciutat per a ús dels militars. Pel seu arriscat i compromès treball va ser destacada amb el grau de tinent. Un cop cau el front d’Aragó, Español passarà, amb altres companyes bibliotecàries, a treballar en el bibliobús, portant llibres als diversos punts de destacaments i hospitals militars, i passant per Valls, fins al gener del 1939. Un període curt però molt intens i apassionant a favor de la cultura i contra la ignorància i l’analfabetisme.

Hi intervenen: Aïda Sánchez (historiadora), Jordi París (director del Museu de Valls) i Montserrat Jausàs (neboda de Maria Felipa Español Coll).

 

Amb la participació del nan de Maria Felipa Español Coll, confeccionat per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 i portat per l’alumnat de l’escola Eugeni d’Ors de Valls.

 

Biblioteca Popular
Passeig dels Caputxins
Valls