Cases singulars

Cases singulars

Ca Claravalls

Cases singulars

Està ubicat al carrer Anselm Clavé (al costat de la plaça del Quarter) i és obra atribuïda a l'arquitecte Cèsar Martinell. Construït el 1916 és de clara influència gaudiniana i combina el maó, la ceràmica vidriada i el ferro de forja.

 

Ca la Massona

Dues cases reben aquest nom perquè pertanyien a la mateixa família. Una està situada al passeig dels Caputxins construida l'any 1914 seguint les models modernistes de l'època, i l'altra al Pati on les seves línies harmòniques i classicitzants l'inclouen dins el corrent noucentista, tot i que combinen elements clàssics (columnes, capitells i barbacanes) amb elements modernistes (forja i esgrafiats a l'interior).

 

Casa Mercadé

Cases singulars

Situada al carrer Major, és obra de l'arquitecte Josep M. Vives i té regust noucentista. En aquesta casa van néixer Jaume Mercadé, orfebre i pintor, i Pau Mercadé, joier, dibuixant i pintor. Des del 1912 hi hagué una botiga de ceràmiques. A la part baixa de la façana hi destaca la decoració elaborada amb rajoles de ceràmica.

 

Ca Moragas

Es troba als Boscos de Valls, indret fora del nucli urbà que a partir de mitjan segle XIX es convertí en lloc d'estiueig de les famílies benestants vallenques. Aquest edifici data d'inicis del segle XVIII i és d'estil neoclàssic.

 

Bosc de Peixets

Situada als Boscos de Valls, aquesta edificació s'inclou dins l'estil historicista i està formada per un bloc principal i altres dependències annexes. Les línies són senzilles i compta amb diversos elements clàssics, així com amb un jardí geomètric amb un estany i exuberant vegetació.

 

"Casa de les punxes"

Darrere de l'estació del ferrocarril està situada aquesta construcció que havia pertangut, en el seu origen, a l'empresa Galimany. L'edifici, que data de començaments de segle XX, és força singular i té reminiscències de castell bretó. Constitueix una distingida combinació d'elements historicistes (la torre quadrada amb merlets i la torre circular amb coronament cònic) i elements modernistes (les motllures de les finestres, la forja, la ceràmica vidriada i el coronament sinuós de l'edifici).

 

Ca Sagarra

Ubicada a la plaça del Blat. Aquesta casa data del 1692 i es va construir amb motiu del casament i establiment a Valls de Joan Sagarra Colom (que durant la Guerra de Successió va allotjar militars i polítics de la causa de l'arxiduc). La planta baixa porticada harmonitza amb el conjunt de la plaça. Actualment acull l'Escola Oficial d'Idiomes.

 

Casa Vives

Situada al carrer dels Metges aquesta casa és un compendi de modernisme. Obra de l'arquitecte vallenc Josep M. Vives Castellet, fou construïda per a ell mateix i la seva família, remodelant una antiga construcció. La façana mostra una gran portalada d'arc de mig punt amb dos blasons laterals, una finestra amb tres arcs que descansen sobre columnetes de capitells vegetals i diversos medallons i garlandes. L'interior és ple de bellíssims detalls i filigranes.

 

Parc Barrau

Aquest edifici va ser edificat a principis de segle per a Antoni Massó i posteriorment va passar a la família Barrau. Actualment és propietat municipal. El jardí és públic i l'edifici s'ha restaurat i actualment acull l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard. La decoració externa de la casa utilitza elements del llenguatge clàssic, per bé que de forma eclèctica. Hi ha motius ornamentals de ceràmica i de ferro.