La Capella del Roser

La Capella del Roser

DECLARADA D'INTERÈS HISTÒRIC I ARTÍSTIC

La importància de la capella es deu a les magnífiques rajoles vidriades del s.XVII que allotja a l'Interior, les quals representen passatges de la batalla de Lepant.

La Capella del Roser

 

Al bell mig del carrer de la Cort trobem la Capella del Roser. La capella, primerament anomenada de Santa Anna i adossada a l'hospital del mateix nom, ja existia al segle XIII, però l'estructura actual de la capella, tal com la coneixem, és obra del segle XVIII.

Les rajoles que trobem a la capella són de ceràmica catalana vidriada i policromada de la primera meitat de XVII i són úniques en la temàtica. Situades a banda i banda de la capella, es creu que són obra de Llorenç Passoles.

El quadre que es troba en entrar a l'esquerra representa el Papa Pius V en el moment de lliurar el penó de la Lliga santa contra els infidels, un lliga creada per diverses potències davant l'expansió dels turcs cap a la Mediterrànea occidental. El cap de l'expedició es veu acompanyat de cardenals i de cavallers.

El quadre de la paret oposada reflecteix la disposició de les naus en el primer moment d'entrar en combat. A la part baixa, la flota dirigida per Joan d'Àustria, sota el comandament de Lluís Requesens, a la part superior, formant un arc, els vaixells turcs; a la cantonada esquerra, la Mare de Déu del Roser, la qual, segons la tradició, va protegir l'estol cristià. Aquest plafó és ple de detalls, els quals és interessant veure un per un.

La batalla de Lepant tingué lloc el 7 d'octubre de 1571 i acabà amb la victòria de la lliga, cosa que justificaria que es dediqués la capella a l'advocació de la Mare de Déu del Roser. El fresc del retaule és d'Antoni Català Gomis i la imatge de la Mare de Déu del Roser és una escultura de Modest Gené.
 

Detall01    Detall02

La Capella del Roser                   Detall4