La URV inicia la diagnosi social i estudi de les dones del Barri Antic

La URV inicia la diagnosi social i estudi de les dones del Barri Antic

La URV inicia la diagnosi social i estudi de les dones del Barri Antic

La Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili realitzarà en els proper mesos una Diagnosi Social del Barri Antic que inclourà, a més, un estudi de la situació social de les dones. L’Oficina Tècnica del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social (PLICS) ha iniciat els treballs per actualitzar els estudis socials de la població del Barri Antic, en especial sobre les condicions de vida dels veïns i a la vegada quines actuacions cal dur a terme per donar resposta a les necessitats que plantegen els mateixos veïns. A més, la diagnosi incorporarà la perspectiva de gènere, aportant indicadors que permetin conèixer la situació social de les dones i les actuacions transversals de gènere que es poden impulsar.

L'elaboració d'aquest estudi, que s'emmarca en les accions de dinamització social de la Llei de Barris, ajudarà a detectar i establir les prioritats i accions a desenvolupar en el futur. En aquest sentit, ara que el programa de la Llei de Barris al Barri Antic acaba aquest any 2016, la diagnosi determinarà en quins punts caldrà incidir en les polítiques de dinamització social del centre històric i quines són les necessitats que plantegen els mateixos veïns. L’estudi anirà a càrrec de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili que realitzarà més de 300 enquestes personals a les llars de les persones residents, en base a una selecció mostral aleatòria de residents del Barri Antic majors de 16 anys.

La diagnosi abordarà aspectes tan diversos com l’habitatge, els serveis de salut, la situació econòmica familiar, la vida associativa, la cultura o la participació, entre d’altres. Es preveu que el treball mostral es pugui iniciar el proper mes d’octubre i que a principis del 2017 es compti amb la nova diagnosi social. La Junta de Govern ha aprovat la contractació de la Fundació Universitat Rovira i Virgili per a la realització d’aquest estudi per un import de 10.873 euros, amb finançament a través dels programes de dinamització social de la Llei de Barris. El Pla Local d’Inclusió Social planteja que l’estudi que ara es realitzarà al Barri Antic es pugui estendre en el futur a la resta de Valls, amb l’objectiu de conèixer al detall la situació social general de la ciutat.

La Càtedra d’Inclusió Social de la URV, creada l’any 2011, és la primera càtedra d'aquestes característiques de les universitats catalanes, és un instrument d'innovació social que aprofundeix en les relacions entre universitat i societat i té una orientació eminentment pràctica, generant coneixement específic sobre els processos d'inclusió / exclusió social que afecten persones i col·lectius socials. El seu equip de treball està encapçalat per Àngel Belzunegui Eraso, director de la diagnosi, professor titular del Departament d’Història de la Universitat Rovira i Virgili (URV), doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i postgrau en demografia per la mateixa universitat, des del 2011 és director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. L’equip també està format Francesc Valls Fonayet, Doctor Europeu en Sociologia per la Universitat Rovira i Virgili (URV), i des de 2011, tècnic de recerca de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV.

29 de setembre de 2016