El Museu de Valls dedica una exposició retrospectiva a l'obra de Marcel Pey

El Museu de Valls dedica una exposició retrospectiva a l'obra de Marcel Pey

El Museu de Valls dedica una exposició retrospectiva a l'obra de Marcel Pey

El Museu de Valls presenta l'exposició M. Pey Remastered, una mostra que servirà per donar el tret de sortida a la temporada expositiva de l'edifici del Passeig dels Caputxins. En aquesta mostra retrospectiva, que ocuparà el conjunt de les dues plantes de l'edifici, l'espectador trobarà continguts tan diversos com una selecció de films experimentals que es projectaran aleatòriament, una col·lecció de llibres d’artista, collages, sèries de polaroids i materials gràfic, obres plàstiques, fotografies de gran format, instal·lacions... Totes obres representatives de la producció plàstica de Marcel Pey des de l'any 1972 fins al 2014.

L'exposició coincideix en el temps amb una altra mostra, inaugurada el passat dia 23 de setembre, dedicada al 120è aniversari de Robert Gerhard i ubicada en dos espais: la Biblioteca Popular i el Pati de Sant Roc, amb coproducció de l'Institut d'Estudis Vallencs i el propi Museu de Valls.

Vinculació de l'artista amb Valls

Marcel Pey (Cardona 1948) viu i treballa a Tarragona des dels anys seixanta, amb relacions professionals i familiars a Valls, on hi va viure des del 1973 al 1978. La seva obra forma part del fons del Museu de Valls i s’exposa periòdicament. Aquesta relació i connexions constants de l'autor amb la ciutat han fet que el Museu li dediqui una exposició individual i retrospectiva, amb la voluntat de relatar els diferents àmbits de treball i les etapes i sèries més significatives de l'artista.

L'obra creativa de Marcel Pey

En la trajectòria creativa de Pey trobem treballs de cinema, poesia, llibres d’artista i obra plàstica basada en recursos fotogràfics. Ha explorat els espais intersticials entre aquests llenguatges per cercar formes actuals i adequades a l’expressió d’una temàtica urbana on conflueixen la violència, el poder, el sexe, l'opulència i les realitats imaginàries. Referint-se al seu treball, malgrat utilitzar fotogrames de films o fotografies i treballar amb tècniques com l’ampliadora, les màquines polaroid, el paper fotogràfic, l’ordinador, ell considera les obres com a “quadres” ja que el seu concepte és el d'una comunicació feta dins de paràmetres semblants als de la pintura; amb el procés semàntic, la síntesi d’imatges i la configuració de metàfores visuals pròpies de les arts plàstiques.

Marcel Pey produeix material fotogràfic i escull meticulosament imatges dels mitjans de comunicació de masses: publicitat, cinema, televisió, magazins... Treballa amb icones que posseeixen una alta qualitat visual. Per això la temàtica dura i agressiva que planteja queda alterada per l'esteticisme i la plasticitat dels elements, de manera que imatges, composició i obra es converteixen en una proposta intel·lectual i sofisticada. Una obra que encaixa bé entre els corrents d’inspiració conceptual en els quals són freqüents les tècniques de suport fotogràfic i la manipulació d’imatges transferides de la cultura audiovisual.

Etapes i llenguatges de l'artista

Durant la dècada dels setanta treballa principalment en cinema experimental amb llargmetratges influïts per l’estètica underground amb continguts narcisistes i autodestructius i entre els que estaquen Overlkill o L’ull cibernètic. També en els mateixos anys setanta inicia la producció de llibres d’artista que continua durant els vuitanta i fins a meitat dels noranta. Blind Machine (1973), Red Movie (1976), Speed of death (1995) o Blakc Japan (1998) en són alguns exemples. En el camp de la poesia té una interessant producció de textos i poemes recollits en volums com el llibre Vae Victis (Empúries 1992) o Falling down (Arrels 1998). A partir dels primers anys 80 Marcel Pey comença a produir obra plàstica sobre diferents suports fotogràfics, després a partir d'imatges apropiades d’altres mitjans i més tard amb les ampliacions fotogràfiques. La incorporació de l’ordinador i les seves possibilitats de captura i manipulació d’imatges marquen petites variacions en les obres del tombant de segle. Cal remarcar el format d’instal·lació que predomina sobre la presentació de l’obra en les darreres exposicions o intervencions.

La seva obra s'ha exposat en ciutats del territori català com Barcelona, Granollers, Lleida o Tarragona i en d'altres fora de casa nostra com Londres, Gènova o Budapest.

Inauguració i horaris d'obertura

L'exposició obre portes al públic el divendres 30 de setembre a les 20h del vespre i estarà oberta als visitants fins el proper 13 de novembre. L'horari de visita és, com ja és habitual, de dimarts a dissabte d'11h a 14h i de 17h a 20h i els diumenges i festius de d'11h a 14h. L'entrada és gratuïta.

El Museu de Valls dedica una exposició retrospectiva a l'obra de Marcel Pey