El Florido Pensil - Nenes estrena les butaques del Centre Cultural dissabte

El Florido Pensil - Nenes estrena les butaques del Centre Cultural dissabte

El Florido Pensil - Nenes estrena les butaques del Centre Cultural dissabte

Després de 25 anys d’ús, el proper dissabte 15 d’octubre a les 21 h el Centre Cultural de Valls viurà l’estrena de les seves noves butaques amb l’espectacle El Florido Pensil - Nenes, protagonitzat per Lloll Bertran, Mireia Portas, Victòria Pagès, Roser Batalla i Isabel Rocatti. 24 hores abans el Teatre Principal haurà fet la prèvia del cap de setmana amb el creatiu concert preparat pel poeta i Premi Nacional de Cultura Enric Casasses i el grup musical Don Simon & Telefunken, amb la marca del «Territori creatiu vallenc» dalt de l’escena.

L'abonament de tardor als Teatres de Valls arrencarà dissabte 15 d'octubre i abastarà fins al dia 1 de desembre. L'obrirà l’espectacle El Florido Pensil - Nenes. Aquest gran èxit editorial d’Andrés Sopeña, va ser publicat l’any 1994, i va tenir tan bona acollida que l’adaptació teatral es va portar pels escenaris teatrals de tot l’Estat espanyol. Després de la pel·lícula de l'any 2002, ja només quedava fer l’adaptació per a nenes, estrenada al Poliorama de Barcelona el passat 11 de febrer.

L'espectacle presenta un mosaic de records de cinc noies sotmeses a l'absurda i il·lògica brutalitat del sistema educatiu que dominà l'Espanya de la postguerra i que determinava que només existien dos tipus de dones: les decents i les altres. L'escola, el cinema de barri, la ràdio familiar, l'església... són els escenaris d'aquesta memòria construïda amb records entranyables i divertits, però alhora corrosius. Els espectadors viatjaran a l'Espanya de Franco i comprovaran com s'empresonà ideològicament i moralment la dona. Les protagonistes d'aquesta nova versió són Lloll Bertran, Mireia Portas, Victòria Pagès, Roser Batalla i Isabel Rocatti.

A aquest primer muntatge, en el mateix Centre Cultural seguiran els espectacles Caiguts del Cel, amb Emma Vilarasau, i L'Avar, amb Joan Pera, que són els tres espectacles protagonistes de l’abonament dins aquesta temporada de tardor dels Teatres de Valls. Fins a aquest mateix dissabte 15, es podran aconseguir els abonaments, que han tingut una extraordinària acollida.

Casasses & Don Simon i Telefunken

La prèvia del dissabte estarà protagonitzada pel concert perfomance del poeta Enric Casasses i pel grup local Don Simon i Telefunken. Casasses és el poeta d'obra inclassificable i genuïna, trobador contemporani, narrador i dramaturg. Traductor eventual i recuperador de textos oblidats. Fill intel·lectual de la Barcelona dels últims anys del franquisme, on té una activa presència en el marc de la contracultura, Enric Casasses publica els seus dos primers llibres de poesia, La bragueta encallada (1972) i La cosa aquella (1982), en edicions alternatives. L'any 1991 es publica a l'editorial Empúries una segona edició de La cosa aquella que coincideix amb l'inici del seu reconeixement entre lectors i crítica. Fins avui, té més de 25 llibres de poemes i obté diversos premis per: No hi érem (Premi de la Crítica el 1993), Calç (Premi Carles Riba 1996) o Plaça Raspall (Premi Joan Alcover el 1998), per exemple. La seva poesia beu de diverses fonts i segueix corrents diferents. Sempre amb el tret propi de l'oralitat, Enric Casasses és un gran coneixedor de les més variades tradicions: de la poesia trobadoresca a la poesia surrealista i el moviment dadà, del Renaixement i el Barroc a la cultura underground i la psicodèlia. Els seus versos han estat definits per ell mateix amb fórmules tals com "poema d'alta velocitat de 9072 versos inèpics" –Uh (1997 i 2007), "poemes en prosa amb estirabot" –Canaris fosforescents (2001)–, "poemes lliures" –D'equivocar-se així (1997)– o "poema pseudonarratiu en prosa retallada" –Que dormim? (2002). Traductor de Conan Doyle, Nerval, Blake i Max Jacob entre molts d'altres, prologuista de diverses obres literàries, dramaturg eventual –publica la peça de teatre Do'm el 2003–, és l'instigador de les publicacions recents de llibres d'escriptors relegats a l'oblit, com ara Juli Vallmitjana o Eduard Girbal Jaume –amb la connivència d'Edicions del 1984. Publica també l'edició de Perles de Verdaguer (a quatre mans amb Agnès Prats el 2007) i col·labora amb tres produccions discogràfiques, de les quals la més (re)coneguda és la que fa amb Pascal Comelade l'any 2006, La manera més salvatge.

Antologat, traduït, incansable recitador, articulista tenaç, Enric Casasses és el fundador d'una certa manera de fer poesia a la literatura catalana i d'entendre la literatura. Al text "El neguit", del llibre El poble del costat hi diu: "Tradueixo l'aire, interpreto el foc, llegeixo l'aigua i escric damunt la terra". L'any 2012 és reconegut amb el Premi Nacional de Cultura de Literatura.

Casasses actua dissabte al costat de la peculiar banda amb segell vallenc, Don Simon i Telefunken. Està formada per experimentats músics que acostumen a tocar amb grans mites de la música com Pascal Comelade, Pau Riba o Albert Pla. Alhora han participat en festivals clau com el «Sonar Kids», en el qual precisament van definir el seu estil com “vanguarderia”: una divertida barreja dels sons més estranys de la música electrònica amb les melodies alegres dels programes de dibuixos animats dels matins dels dissabtes. Bugui-bugui, sons de robots, calypso, rock’n’roll, mambo… tot és possible al món de Don Simon i Telefunken. Prudi a les cordes i Iván Telefunken a les tecles interactuaran amb Casasses a l’escenari del Principal a partir de les 21 h d’aquest divendres 14 d’octubre.

Abonaments, entrades i promoció jove

La venda de les entrades es desenvolupa en horari especial ampliat, de dilluns a dissabte, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, fins al dissabte 15 d'octubre. Els espectadors encara poden trobar fins a aquest dia l’abonament del Centre Cultural. Les localitats soltes també es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com així com al telefon 902 044 226.

Els dos espectacles d’aquest cap de setmana són dins la Promoció Jove: 3 x 30 x 30. Per 3 €, els espectadors de fins a 30 anys, podran obtenir una entrada durant els darrers 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle.

11 d'octubre de 2016