Els titelles del 12è Guant acullen nou propostes artístiques

Els titelles del 12è Guant acullen nou propostes artístiques

Els titelles del 12è Guant acullen nou propostes artístiques

Valls serà l'epicentre de la dotzena edició de la proposta de teatre de titelles que ens ofereix el Guant entre divendres 4 i diumenge 6 de novembre. Les localitats d’Alcover, El Morell i La Pobla de Mafumet també acullen les companyies i activitats d’aquest projecte supralocal. A Valls el Teatre Principal en serà l’espai central.

Els italians Bambabambin Puppet Theatre, dues companyies aragoneses com els històrics Titiriteros de Binéfar i el reconegut Javier Aranda, el manxec Javier Atienza, i els cinc projectes catalans Marionetarium & Cia de marionetes Herta Frankel, Pla B, Genovesa Narratives Teatrals, els alumnes de teatre de l'Institut Narcís Oller i la Colla La Pessigolla, ambdós de Valls, configuren les nou propostes artístiques vertebrades en el marc de la dotzena edició de l’aparador titellaire del Guant, que corona la seva dotzena edició.

El director el certamen, Eudald Ferré, remarca «l’àmplia varietat de tècniques presentades en el cartell d’enguany». Titelles de guant, de tija amb càmera negra, tècniques mixtes o narració amb objectes són els diferents llenguatges programats aquest 2016.

Fent honor al nom de Guant, inclou un espectacle de titelles de guant del reconegut autor italià de teatre per a putxinel·lis, Gigio Brunello, que pujarà a l’escenari del Teatre Principal de Valls amb el títol de “Festa d’aniversari” de la companyia també italiana Bambabambin Puppet Theatre.

Una formació que surt de la seva seu estable del Parc d’Atraccions del Tibidabo de Barcelona és Marionetarium & Cia de marionetes Herta Frankel, per mostrar-nos la seva tècnica de tija amb càmera negra. Pilar Gálvez i Fernando Gómez, promotors i directors de la companyia, formaren equip de treball amb la històrica artista, ja desapareguda, Herta Frankel i Els Vienesos el 1986. Hereus d’aquest llegat artístic, conserven, exhibeixen i animen la col·lecció de marionetes més representativa dels darrers setanta anys. Amb la voluntat de fer públic l'impressionant material descobert i recuperat arriben a Valls amb l’espectacle “Pallassos de fusta”. La col·lecció de titelles de fusta dels anys 50 del segle passat surt de gira fora del seu teatre del Tibidabo. D’aquesta manera, Ferré ha volgut reconèixer el valor de companyies amb un llarg bagatge.

Uns altres històrics són els Titiriteros de Binéfar, fundats el 1975 a la localitat aragonesa del mateix nom. Des d’aleshores han actuat des del Museu Guggenheim de New York a les «fabelas» de Sao Paulo, al Brasil, des de la Quinzena Musical de San Sebastián o el Festival de Cannes, França, a les presons i centres d’atenció psiquiàtrica de Lleida, Zaragoza i Huesca. El 2009 van rebre el Premi Estatal de les Arts escèniques per a la infància i la joventut. A Valls oferiran «L’home cigonya» divendres al matí en sessió per al públic adolescent.

L’estrena absoluta de l’espectacle familiar “El Ràpid” de la Companyia B, amb seu a mig camí entre Vilabella i Barcelona, inaugurarà el festival en el Teatre Principal divendres 4 a les 18 hores, després de la residència artística realitzada durant l’octubre al mateix coliseu. Tot seguit, els alumnes de teatre de quart d'ESO de l'Institut Narcís Oller de Valls oferiran una representació de titelles “El vailet de pa”, en el tercer any en què es produeix aquesta cooperació.

Els adults també objectiu del certamen

L’aragonès Javier Aranda oferirà l’espectacle nocturn del dissabte amb el títol de «Parias». En aquest muntatge els titelles esdevenen teatre amb majúscules gràcies a l’experiència internacional acumulada pel seu manipulador que mou la maquinària dels personatges de cartró i tela des de fa més de 20 anys. Ofereix un espectacle en què la relació entre el titella i el titellaire arriben a un grau d'intimitat que estremeix. Els seus titelles són el símbol brillant de l'ésser humà. Les seves històries desperten emocions que ens fan prendre consciència que encara som vius. El mestratge d’Aranda commou i convida a la reflexió. L’espectacle és recomanat per a espectadors des dels 12 anys i es beneficia de la Promoció Jove 3x30x30, per la qual durant els darrers trenta minuts els menors de 30 anys poden adquirir les entrades al preu de 3 euros.

Taller solidari amb La Taulada

La companyia Genovesa Narratives Teatrals de Tarragona presentarà la seva proposta basada en la tècnica de la narració amb objectes. A la sala del bar del Teatre Principal tindrà lloc aquest taller de construcció de titelles adreçat a nens i nenes. Serà conduït per Joan Rioné i, per accedir-hi, cada nen o nena haurà de portar un quilo d'aliments que anirà a benefici de l'entitat solidària La Taulada.

Com a prèvia al Guant, els membres del Centre de lleure l’Espurna, El Refugi, Centre Obert, el Cau i Els Esquirols construiran titelles de tipus con i amb el tema dels pallassos del circ. S'exposaran, en col·laboració amb Comerç de Valls, als aparadors de comerços de la ciutat.

Una altra exposició, produïda per l’Institut del Teatre de Barcelona, serà “Capturar l’alè” amb fotografies del fotògraf manxec Jesús Atienza especialitzat amb titelles i cabaret. Es podrà veure de l’1 al 6 de novembre al vestíbul del Teatre Principal. Els dies 4 i 5 de novembre la companyia Genovesa Narratives Teatrals farà visites comentades a aquesta l’exposició amb micro-espectacles per als alumnes més petits de totes les escoles de Valls.

Així mateix, la mascota del Guant, encarnada en la figura del Senyor Guant, tornarà a recórrer els carrers de Valls fent una petita acció artística i fent alhora difusió del certamen i dels seus espectacles.

El Casal Cultural de La Pobla de Mafumet acollirà la companyia Bambabambin dissabte a la tarda, que també actuarà al Convent de les Arts d’Alcover diumenge al matí. Finalment, el Centre Cultural del Morell ha programat la companyia Marionetàrium diumenge a la tarda.

Les entrades per tres canals

Les entrades es venen a través del web ticketea.com les 24 hores, per telèfon a través del 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal, al carrer Jaume Huguet de Valls. Les taquilles del Principal realitzen l'horari habitual dimecres a la tarda de 18 a 21 h, i divendres al matí de 12 a 13.30 h. La venda telefònica funciona de dilluns a dijous de 9.30 a 14.30 h i de 16 a 18.30 h, i divendres de 9 a 15 h. Els mateixos dies del certamen la taquilla del Principal obrirà des d’una hora abans de l'inici de cada funció.

Més informació

http://festivalguant.cat/

27 d'octubre de 2016