La nova regulació de les zones blaves entrarà en vigor a partir de gener de 2017

La nova regulació de les zones blaves entrarà en vigor a partir de gener de 2017

La nova regulació de les zones blaves de la ciutat aprovades en el darrer ple de l’Ajuntament entraran en vigor a partir de principis de gener de 2017. Amb aquestes modificacions es pretén actualitzar el servei a les demandes actuals i dotar al ciutadà de més eines per poder-ne fer ús, amb l'objectiu de promoure la mobilitat sostenible, l'ús del transport públic i la rotació de vehicles aparcats en les zones comercials. Per a principis d’any s’efectuarà l’actualització de tarifes de les zones blaves que no es revisaven des de l’any 2012, així com la creació d’una nova tarifa tova de fins a un màxim d’un euro al dia que serà d’aplicació a prop de les estacions de tren i autobús de la ciutat per afavorir el transport públic interurbà.

Aplicació mòbil. S’implementarà com a novetat una APP de pagament de les zones blaves a través del mòbil. Amb aquesta aplicació, l’usuari podrà realitzar el pagament del tiquet des del mòbil i també recarregar per ampliar el temps d’estacionament sense haver de desplaçar-se fins al cotxe. S’ofereix així una nova tecnologia, gratuïta per al ciutadà, que farà més còmode l’ús de les zones blaves. La mesura s’implementarà després de les reunions mantingudes amb els representants de Comerç de Valls, que veuen aquesta mesura com una bona eina per als seus clients i usuaris en general.

Tarifa tova «Aparca i desplaça’t». Per afavorir el transport interurbà, els usuaris que hagin de desplaçar-se fora de Valls en tren o autobús podran aparcar en les immediacions de les estacions fent ús de la nova tarifa tova d’1 euros al dia (o 0,50 cèntims per mig dia). En concret, sota la tarifa denominada «Aparca i desplaça’t» es crearan 4 places noves a l’estació de trens i es reconvertiran a tarifa tova 8 places que ara són zona blava a l’estació d’autobusos. Amb aquesta tarifa a preu reduït, s’afavoreix i es promociona el transport interurbà fent més fàcil als usuaris accedir als serveis de ferrocarril i autobús.

Actualització de tarifes. La revisió de les tarifes suposara un increment mitjà del 4,8%. En l’actualitat, el preu del bitllet mitjà és de 0,89 cèntims d’euro i amb l’actualització que serà vigent a partir de gener de 2017 passarà a 0,93€, 4 cèntims més que en l’actualitat. Les tarifes no es revisaven des de l’any 2012 i, per tant, s’actualitzen, tot i que mantenint Valls com una de les ciutats amb zones blaves més barates. Així, ciutats similars en dimensions, mantenen la primera hora més cara. En concret, si la primera hora a Valls passarà a ser d’1 euro, a Igualada se situa en 1,36€, el Vendrell en 1,26% o Vilafranca del Penedès i Cambrils en 1,10€, mentre que ciutats més grans com Reus encara estan molt per sobre amb 1,55€.

1.064 places gratuïtes en aparcaments. Es mantenen les 1.064 places actuals en els diferents aparcaments de superfície gratuïts. D’aquesta manera, es garanteix el funcionament actual dels serveis d’estacionament que combina una àmplia oferta en aparcaments gratuïts amb les 961 places de zones blaves destinades a afavorir la rotació de vehicles i, per tant, l’accessibilitat a les zones del centre de Valls i més comercials de la ciutat. A més, cal destacar que l’actualització de tarifes permetrà, a banda del finançament del servei propi de les zones blaves, fer front a actuacions de manteniment i noves inversions en els aparcaments gratuïts de Valls.

Aparcament C/Esperanto per llarga estada. L'aparcament situat al carrer Esperanto passa a incorporar-se com a zona blava de tarifa 1, és a dir, la tarifa unificada per aparcaments de gran superfície de pagament que permet l’estacionament fins a 4 hores. Amb aquest canvi es pretén augmentar l’ocupació d’aquest aparcament en una de les zones on existeix una major demanda d’estacionament.

Ampliació zona blava en un tram del carrer Bisbe Palau. Només s’amplien les zones blaves de la ciutat en un tram del carrer Bisbe Palau, en concret, 27 places que se situaran en el tram d’aquest carrer comprès entre els carrers Vallvera i Colom. El carrer Bisbe Palau es troba situat proper a un entorn comercial i de serveis que requereix garantir la rotació de vehicles.

Ampliació en mitja hora de l’horari de les zones blaves. A partir del gener, la zona blava estarà en servei a partir de les 16.30h per garantir rotació de vehicles en zones comercials on molts serveis i activitats estan obertes abans de les 17h.

Gratuïtat per a vehicles elèctrics. Les zones blaves seran gratuïtes per als vehicles 100% elèctrics, una mesura que vol contribuir a afavorir la renovació per cotxes més sostenibles.

Major agilitat en la gestió de les zones blaves. Amb la modificació de l’ordenança aprovada pel plenari, es guanyarà en agilitat a l’hora d’establir les vies públiques d’estacionament regulat de zones blaves i el tipus tarifari que s’hi aplica, ja que es podrà aprovar per Junta de Govern. Així es podrà agilitzar els canvis de carrers o zones d’aparcament per adaptar-los de manera ràpida a les demandes d’estacionament que puguin sorgir.

27 d'octubre de 2016