L'Ajuntament avança en l'actuació de la muralla de Sant Francesc

L'Ajuntament avança en l'actuació de la muralla de Sant Francesc

L'Ajuntament avança en l'actuació de la muralla de Sant Francesc

> Entre finals de 2016 i principis de 2017, l'Ajuntament tindrà ja el 70% de la propietat de la primera illa d'immobles

L’Ajuntament de Valls continua avançant en l’adquisició de les illes d’immobles situades entre la muralla de Sant Francesc amb el carrer de Sant Francesc. Els processos d’expropiacions, els quals s’estan tancant amb acords d’avinença amb les propietats, abracen les finques situades en aquesta espina de cases que hi ha entre les places de Sant Francesc i del Carme i que es va construir en el passat sobre les antigues muralles medievals de la ciutat.

Aquest any 2016 l’Ajuntament acabarà invertint 490.000 euros i, per a l’any vinent, ha previst per a la mateixa actuació 290.000 euros més, el que representarà una inversió global en els dos exercicis de 780.000 euros. A aquesta xifra s’hi podrien afegir 150.000 euros inclosos també en el pressupost per al 2017 per a compra d’immobles al Barri Antic, a més de finançament extern en altres línies de subvencions, tal i com ha anunciat l’alcalde de Valls, Albert Batet, en la visita que ha realitzat a la zona de la muralla de Sant Francesc acompanyat per la regidora d’Actuacions Públiques, Urbanisme, Patrimoni i Barri Antic, Judit Fàbregas.

A hores d’ara, l’Ajuntament té la propietat o està en tràmit de tenir-la ja que ha assolit mutus acords amb els propietaris en un total de 19 finques de tot l’àmbit. L’adquisició d’immobles que fins ara ha realitzat l’Ajuntament es concentra en la seva major part a l’illa de cases situades en el tram comprès entre la plaça de Sant Francesc i el carrer de Sant Sebastià. En aquest tram, s’espera que a finals del 2016 o principis de 2017 l’Ajuntament de Valls sigui ja propietari de 14 finques, el 70% del total. Nou d’aquestes 14 finques s’estan adquirint en els últims mesos després que s’estiguin completant els processos legals d’expropiació, en una tramitació  que, a la vegada, s’està assolint amb acord amb els propietaris respectius dels immobles. L’actuació també inclou l’illa de cases situada entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça del Carme, en el que l’Ajuntament ja es propietari del 25%.

L’objectiu de l’adquisició d’aquests immobles, tal i com estableix el Pla de Millora Urbana del Barri Antic, és esponjar les cases situades entre les vies de la muralla i el carrer de Sant Francesc. D’aquesta manera, es crearia un nou espai lliure que permetria una millor accessibilitat en aquesta zona del Barri Antic i, també, a equipaments i serveis com el Pius Hospital, l’escola Enxaneta o la llar d’infants els Tabalets. A més, un dels grans objectius previstos amb aquesta actuació en el Pla de Millora Urbana del Barri Antic és posar al descobert, amb l’enderroc dels immobles, les restes de l’antiga muralla medieval en aquesta zona del centre històric i iniciar, en fases posteriors, la seva recuperació patrimonial.