Valls viu la Candela amb els actes tradicionals

Valls viu la Candela amb els actes tradicionals

Valls viu la Candela amb els actes tradicionals

> Les Candeles recordaran que som a quatre anys de les properes Festes Decennals 2021

> L’Orquestra Barroca Catalana i el Grup Loren abocaran els seus sons la tarda del dia 2

El proper cap de setmana s’inicien els actes al voltant de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela que es celebra el 2 de febrer. La 11a Nit de Castells, els tocs de campanes, la novena, la recepció a les Candeles, els actes devocionals de la jornada central, el concert de l’Orquestra Barroca Catalana i el ball amb la formació del Grup Loren seran els protagonistes de la celebració.

El proper dissabte 28 de gener el primer repic de campanes des del campanar de l’església de Sant Joan donarà el tret de sortida a la celebració. Enguany el convidat per predicar la novena, que es farà cada dia a les 19.30h fins al diumenge 5 de febrer, serà el mossèn Manuel Borges Anguera, rector de la vila d’Arbeca, a les Garrigues. Durant aquesta es podran escoltar dues de les composicions més tradicionals de la festa, el cant del Virolai i els Goigs a la Mare de Déu.

El mateix dissabte, coincidint amb les Decennals de 1801, la 11a Nit de Castells aplegarà a la ciutat el conjunt de les colles castelleres del país. La gala, que presidirà el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, tindrà lloc al Centre Cultural i comptarà amb la direcció artística de Joan Font, de la companyia Comediants.

Recepció a les Candeles

La recepció a les Candeles, que l'Ajuntament de Valls realitza des de les darreres Festes Decennals de 2011, tindrà lloc dimarts 31 de gener a les 19 h al saló de plens de l'Ajuntament. Les Candeles homenatjades seran les encarregades de recordar a la ciutadania que som a quatre anys de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021 i ho faran desplegant una banderola que posteriorment s'instal·larà a l’exterior de la plaça del Blat.

La diada festiva arribarà el proper dijous 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta comptarà amb la representació de la moixiganga a l’interior de Sant Joan, la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser.

Des de 1348, la ciutat de Valls expressa aquesta devoció per la Mare de Déu de la Candela arran de la superació d’una epidèmia de pesta. Complint amb la tradició del país, la jornada també serveix per cloure el cicle nadalenc en ser el darrer dia per visitar els pessebres que a Valls adquireixen especial protagonisme amb el que instal·la l'Associació de Veïns Pisos Clols a la històrica capella del Roser, del carrer de la Cort.

Tarda de música

Com a novetat d' enguany, un concert de l’Orquestra Barroca Catalana, presentat per l’associació Amics de la Música de Valls (Teatre Principal) i un ball de tarda amb el vallenc Grup Loren (sala Kursaal) posaran l’accent musical a la jornada festiva dedicada a la Candela.

> Detall horari dels actes

Del dissabte 28 de gener al diumenge 5 de febrer

19 h. Des del campanar de l’església de Sant Joan. Toc de novena.

19.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Inici de la novena de la Mare de Déu de la Candela, predicada per mossèn Manuel Borges Anguera, rector d’Arbeca. Diàriament la novena s’inicia amb el cant del Virolai i es clou amb els Goigs a la Mare de Déu.

Dissabte 28 de gener

21 h. Centre Cultural. 11a Nit de Castells, retransmesa en directe per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, amb la direcció artística de Joan Font, de la companyia Comediants.

Dimarts 31 de gener

11 h. Església de Sant Joan. Visita a la Mare de Déu de la Candela de les persones acollides a les residències. Organitza: Parròquia de Sant Joan

19 h. Saló de plens de l'Ajuntament. Rebuda institucional a les nenes i dones que duen el nom de Candela.

Dijous 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela

10 h. Plaça del barri de les Comarques. Calçotada popular. Organitza: Barri de Les Comarques

10 a 14 h. Capella del Roser. Pessebre monumental Pisos Clols

10.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Representació de la Moixiganga de Valls, una de les poques escenificacions de teatre popular i religiós que es manté en el marc de les esglésies. La Moixiganga vallenca bastirà les onze figures o misteris que li són propis: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la creu, quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera.

11.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la tradicional benedicció de les candeles mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Aquesta sortirà per la porta de les campanes, recorrerà el barri antic i entrarà de retorn al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i dels vallencs, i closa per la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal. Les nostres típiques gralles i timbals inundaran el barri antic. Durant l’Ofici es cantaran els Goigs i el Virolai dedicats a la Mare de Déu de la Candela. Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i plaça del Blat.

18 h. Centre Cultural. Orquestra Barroca Catalana. Preus: 12 €; carnet Amics dels Teatres i jubilats 10 €. Organitza: Amics de la Música

18.30 h. Sala Kursaal. Ball de tarda amb el Grup Loren. Preus: 5 €; carnet Amics dels Teatres i jubilats: 4 €.

Premsa Ajuntament de Valls