La vallenca Marta Arjona realitza una residència artística al Teatre Principal

La vallenca Marta Arjona realitza una residència artística al Teatre Principal

La vallenca Marta Arjona realitza una residència artística al Teatre Principal

> El teatre acull el seu projecte de creació en vídeo dansa

> També hi participen les nenes vallenques Alba i Alexandra Pérez

La vallenca Marta Arjona ha realitzat aquesta setmana una residència artística i tècnica al Teatre Principal de Valls per enregistrar una escena del seu nou projecte de vídeo dansa. La cooperació entre la creadora i l’Ajuntament de Valls s’insereix dins la línia de residències dels Teatres de Valls, i ha permès que desemboquin a la ciutat les sinergies internacionals d’Arjona.

Marta Arjona amb la productora especialitzada en dansa i arts escèniques DansPXL ha rodat part de la seva nova creació de vídeo dansa al Teatre Principal de Valls durant aquesta setmana candelera. Es tracta d’una producció protagonitzada per la ballarina mexicana Triana Botaya, en la qual es narra, a través del moviment i d’elements simbòlics del nostre país, el seu viatge cap a Catalunya i el que aquesta terra li ha aportat. La coreografia que s’ha enregistrat al centenari coliseu vallenc és és “La Saeta”, premiada a diferents concursos estatals.

En l’escena enregistrada a partir d’aquesta residència artística i tècnica, apareixen també les nenes vallenques Alba i Alexandra Pérez que, per a la ballarina mexicana, representen símbols del que ella s’ha trobat en el seu viatge al nostre país. La residència forma part d’un projecte més dilatat en el temps, que es va començar a rodar als escenaris naturals de la Punta de la Móra de Tarragona el passat mes de novembre, i es preveu que finalitzi cap al mes d’agost. L’estrena és prevista a principis de l’any 2018.

Arjona i DansPXL

DansPXL es una productora audiovisual i fotogràfica especialitzada en la dansa i les arts escèniques, dirigida per la creadora vallenca Marta Arjona. Arjona és graduada en Comunicació Audiovisual i Periodisme, i MasterDEC per la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona. Les produccions de vídeo dansa de DansPXL han estat presents a festivals de tot el món, guanyant premis als certàmens Utah Dance Film Festival als Estats Units, Body in Focus de Portugal, i RiuRau Film Festival de València.

Per la seva banda, la ballarina Triana Botaya va néixer a Mèxic. És graduada amb el Títol d'Or de l'Escola Nacional de Ballet de Cuba i compta amb el Postgrau com a aprenent en la Companyia de Ballet de Victor Ullate. Més tard va entrar a formar part del ballet de David Campos. Ha participat en esdeveniments artístics amb el Ballet de Siena, el Ballet de Montecarlo, English National Ballet i l’Scalla de Milà. Va rebre la Medalla d'Honor al Concurs Coreogràfic de l'Havana 2009, fou finalista en el Concurs Internacional de Ballet de Torrelavega 2014, i classificar-se en segon lloc en el JazzDanceFestival de Barcelona 2016. Actualment és ballarina principal del Ballet de David Campos i mestra a l'Escola de Ballet de David Campos. A finals d’aquest mes de febrer l’equip de DansPXL viatjarà a Roma amb Triana Botaya per realitzar un altre projecte que combina audiovisual i dansa en directe.

Les residències creatives

Els Teatres de Valls compten amb cinc línies medul·lars d’actuació existents en matèria de programació estable, servei educatiu, cultura participativa, escola de l’espectador i residències creatives. Així i de forma complementària al segell 'Territori vallenc' implementat en els darrers anys, l'Ajuntament de Valls dóna un suport més ampli als creadors de les arts escèniques a través d’aquestes residències artístiques i tècniques. Tota l’estructura i els serveis dels Teatres de Valls es posen al servei dels creadors, que fan una estada de treball a la ciutat per donar forma als seus espectacles.

Amb aquesta línia Valls millora el suport públic a la iniciativa provinent del món de les arts escèniques i al mateix temps vertebra una eina per teixir complicitats per a la projecció i difusió del talent amb el segell local. Tot plegat, les accions culturals estan implementades en el marc d'un sistema sostenible, que optimitza i genera el màxim de recursos propis, i respecta un equilibri adequat tant amb les associacions com amb el sector privat. Aquest suport a la creació potencia el treball en xarxa de l’Ajuntament de Valls.