L'assistència als espectacles professionals dels Teatres de Valls augmenta un 34'4%

L'assistència als espectacles professionals dels Teatres de Valls augmenta un 34'4%

L'assistència als espectacles professionals dels Teatres de Valls augmenta un 34'4%

> 39 entitats sense ànim de lucre i 4 companyies artístiques es beneficien de la cessió gratuïta dels Teatres

> El 2016 els Teatres han estat l’activitat cultural amb més inversió

> El 32,6% dels recursos arriben per via privada amb la compra de les localitats pels mateixos espectadors

> Els Teatres aposten pels preus socials i el cost mitjà de l’entrada és de 12,5 euros

Els Teatres de Valls han tingut una assistència als espectacles professionals d’un 34'4% superior respecte l'any passat i, en general, les visites als teatres ha augmentat un 8%. El darrer 2016 els Teatres de Valls van acollir un total de 47.607 espectadors, d’aquests 11.810 van ser als espectacles de la temporada estable i 35.797 a les activitats organitzades per entitats i altres agents culturals i cívics.

L’Ajuntament de Valls va invertir 305.479 euros, xifra que inclou les despeses de recursos humans de plantilla dedicada exclusivament als teatres amb quatre treballadors, les despeses de contractació artística, les de producció tècnica, les de comunicació i les de consum elèctric dels dos equipaments. L’apartat de teatres representà el 34,3% del pressupost de l’organisme autònom local Xarxa de Cultura. A aquestes dades encara s’afegirien partides econòmiques complementàries compartides per diferents programes i, per tant, més difícils d’assignar monotemàticament a un bloc concret. La xifra total invertida a la ciutat de Valls en els Teatres durant el 2016 va ser de 453.559 euros, per la qual cosa es tracta de l’activitat de l’àmbit cultural que tant la ciutadania com l’Ajuntament hi destinen més recursos.

Els teatres van obrir 292 dies, la qual cosa vol dir que, excepte entre l’1 de juliol i el 10 de setembre, el teló del Teatre Principal o del Centre Cultural es va aixecar cada dia. 54 d’aquestes funcions foren protagonitzades per les companyies incloses en la temporada estable, i els 238 restants per entitats i altres agents culturals.

Per la seva banda, els espectadors assistents a la temporada professional van invertir 148.080 euros, xifra facilitada pel servei de taquilles dels Teatres de Valls. L’Ajuntament de Valls usa per a la gestió dels Teatres una fórmula de cooperació público-privada, per la qual els diners s’ingressen directament a les companyies artístiques. Aquest darrer import també forma part de l’impacte econòmic que generen els espais escènics vallencs.

Alhora el preu mitjà resultant de les entrades en els espectacles de la temporada estable fou de 12,5 euros, xifra resultant d’una clara vocació de facilitar l’accessibilitat a la major part del conjunt de la població. Els Teatres de Valls han treballat especialment amb els segments de població infantil i amb el dels joves.

Els ingressos privats per venda de localitats representen el 32,6% de la inversió total en l’activitat d’espectacles, i són destinats estrictament a cobrir les despeses artístiques de les companyies actuants. Els costos dels recursos humans propis amb dedicació completa als teatres per fer-los funcionar són el 27,3%, mentre que el 40,1% restant corresponen a les despeses de producció tècnica, comunicació, electricitat –tant en els espectacles professionals com en les activitats de les entitats- i al reequilibri de la despesa artística professional si no es completa només amb la taquilla.

Suport a entitats i creadors

A diferència d’altres consistoris, l’Ajuntament de Valls també aplica una línia activa de suport a les entitats sense ànim de lucre de manera que no es carreguen taxes de lloguer dels Teatres en la gran majoria d’usos. El 2016, 39 associacions sense ànim de lucre es van beneficiar d’aquesta exempció. També en foren usuàries 4 companyies dins del nou programa de residències gratuïtes per fomentar la creació artística.

Addicionalment el 2016 fou un any extraordinari en la inversió en els equipaments dels Teatres amb 226.862 euros. L’Ajuntament va invertir 219.000 euros en les noves butaques i en la grada telescòpica del Centre Cultural, que no s’havia renovat des de 1991, i 7.852 euros en la renovació parcial de l’entapissat de les butaques de la platea del Teatre Principal, que just en aquests moments entra en una segona fase ja dins l’exercici 2017.

Els èxits del 2016

L’espectacle professional amb més demanda fou el de la companyia El Tricicle amb BITS (817 espectadors en dues sessions). El seguiren la primera incursió del cineasta Cesc Gay en el teatre amb la comèdia Els veïns de dalt, amb Pere Arquillué i Àgata Roca (747 assistents), l'adaptació al teatre d'Àlex Rigola de la comèdia de Woody Allen Marits i mullers (663), el muntatge Caiguts del cel amb Emma Vilarasau durant la temporada de tardor (659) o la cantant i actriu Lolita Flores amb l’espectacle La plaza del diamante de Mercè Rodoreda en la de primavera (598). Els cinc espectacles pujaren a l’escenari del Centre Cultural. Les sis funcions dels Pastorets Principals foren l’espectacle que més espectadors portà als recintes escènics vallencs amb 1.596 persones, concretament al Teatre Principal.