Trobada territorial d'escoles verdes a Valls

Trobada territorial d'escoles verdes a Valls

Trobada territorial d'escoles verdes a Valls

El dimecres dia 1 de març es va celebrar a Valls un dels Fòrums Territorials del programa Escoles Verdes, que comptà amb la participació de 21 escoles de les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Baix Penedès. Cada centre ha estat representat per un o dos mestres i dos o tres alumnes, membres del comitè ambiental, que és l’òrgan de participació que planifica i dinamitza les accions d’Escola Verda.

En total, un centenar de persones, entre mestres i alumnes, es varen reunir per tal de compartir experiències, propostes i idees per millorar l’educació per a la sostenibilitat a les escoles i, per extensió, al seu entorn més proper.

La trobada s’inicià al Convent del Carme on representants municipals i dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Educació de la Generalitat, van donar la benvinguda als participants. A continuació, els alumnes per una banda i els mestres per una altra, es van distribuir en diferents grups de treball en els quals els participants van poder poder compartir experiències, reflexionar sobre les accions que realitzen al seu centre i recollir idees interessants d’altres escoles verdes. Els grups de treball varen passar el matí a l’Escola Enxaneta i a les dependències de l’Escola Oficial d’Idiomes.

Tots els grups es varen retrobar de nou per dinar a la plaça dels Pins, al barri de la Xamora, i en acabat s’inicià l’acció de la tarda relacionada amb els Torrents de Valls.

Totes les Trobades Territorials d’Escoles Verdes conclouen amb la realització d’una acció, per part dels participants, que posi en relleu algun valor natural del lloc que es visita, i en la qual, a més de conèixer, els participants puguin realitzar alguna acció de millora. En aquest cas, l’acció consistí en una passejada per un tram del Torrent de la Xamora, que va ser guiada i dinamitzada pels propis alumnes de les Escoles Verdes vallenques, i que va finalitzar amb la instal·lació de caixes niu en una part del bosc de ribera que voreja aquest torrent.

El passat divendres 17 de febrer, els alumnes dels comitès ambientals de les Escoles Verdes de la nostra ciutat es van trobar per preparar aquesta passejada. Van realitzar el recorregut acompanyats per educadors de Cel Rogent Educació Ambiental, per preparar conjuntament la dinamització i explicacions a realitzar el dia de la Trobada.

Valls és una de les ciutats amb més proporció de centres educatius de la xarxa Escoles Verdes: les escoles Baltasar Segú, Enxaneta, Eugeni d’Ors, La Candela, els col·legis Cor de Maria i Mare de Déu del Lledó i els tres instituts de la ciutat són Escola Verda i treballen conjuntament en diversos projectes d’educació per a la sostenibilitat a la nostra ciutat.