El Teatre Principal es despulla

El Teatre Principal es despulla

El Teatre Principal es despulla

> 300 alumnes vallencs visiten el centenari Principal.

> Aquestes visites teatralitzades formen part del Programa Educatiu dels Teatres de Valls.

Durant aquesta setmana 300 alumnes i professors vallencs hauran participat en l’acció «Les bambolines del Principal», dins el Programa Educatiu dels Teatres de Valls. Des del passat dimarts fins al divendres 17, els centres educatius s’han acostat al centenari edifici del Teatre Principal per conèixer-lo des de les entranyes.

Els Teatres de Valls han obert durant aquesta setmana el Principal perquè les escoles Enxaneta, Eladi Homs, Claret, Candela, Baltasar Segú, Lledó, Eugeni d'Ors i l'Escola d'adults en coneguin les interioritats i el funcionament. Majoritàriament els grups han estat formats per alumnes que cursen quart de primària, distribuïts en grups de 25 persones. Hi han passat repartits en dotze visites teatralitzades en el quart any consecutiu que es realitzen.

Els actors del Grup Teatre Principal (GTP) de Valls han estat els encarregats de conduir les accions, que tenen com a objectius descobrir els racons del centenari coliseu vallenc que habitualment no estan a la vista del públic, conèixer la història que amaguen els diferents espais, saber quins són els preparatius d’una obra teatral o en general d’un espectacle, i viure des de dins com es desenvolupa la representació.

Aquest muntatge, que està molt ben valorat per les escoles vallenques, és un exemple de la implicació dels membres del GTP, ja que les representacions són en un horari molt poc habitual: els matins entre setmana, des de les 9.30 a les 12.30 h. El regidor de Cultura Marc Ayala ha destacat «el valor afegit dels col·lectius artístics de la ciutat de Valls que incorporen un plus addicional a les línies impulsades des dels Teatres locals».

El segon teatre més antic
El Teatre Principal de Valls, ubicat al cèntric carrer Jaume Huguet, és el segon teatre més antic de Catalunya que ha conservat la seva estructura arquitectònica inicial. L’edifici va ser construït entre els anys 1845 i 1851 per l’arquitecte Ignasi Jordà i decorat pel pintor i escenògraf Josep Planella. L’any 1882, l’arquitecte Lluís Homs en va cloure la façana.

L’interior original del teatre era del tipus anomenat “a la italiana”, format per l’escenari, el fossat per a l’orquestra, el pati de butaques i els pisos de planta amb les llotges de secció circular. La façana no reflecteix aquesta diversificació d’espais, sinó que els unifica i s’articula simètricament respecte d’un eix central, formant tres cossos verticals de tres pisos. És remarcable l’ordenació de les obertures i dels elements decoratius, que respon a les característiques pròpies de l’estil neoclàssic.

Aquesta activitat forma part del Programa Educatiu, una de les cinc línies medul·lars d’actuació dels Teatres de Valls, vertebrat al costat de la programació estable, de la de cultura participativa, de les residències artístiques i tècniques, i de l’Escola de l’espectador.