L'Ajuntament aprova el projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya

L'Ajuntament aprova el projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya

L'Ajuntament aprova el projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya

> La proposta destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i un discurs ampli, tan per a entesos com per al públic neòfit que podrà descobrir el que envolta el fet casteller

> El projecte d’Ignasi Cristià planteja un disseny basat en les experiències i les emocions castelleres i una museografia que combina patrimoni i modernitat

La Junta de Govern de l’Ajuntament ha aprovat el projecte museogràfic presentat per l’equip liderat per Ignasi Cristià per al futur Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a Valls. El projecte, que desenvolupa i aprofundeix la proposta guardonada al concurs d’idees que va presentar Cristià l’any passat, destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials al llarg del recorregut que el visitant farà pels diferents espais expositius.

El projecte manté un llenguatge museogràfic que vol situar el nou equipament com un centre obert per a la interpretació del fenomen casteller i un relat museogràfic que vol arribar a tot tipus de visitant. D’aquesta manera, el discurs museogràfic inclourà diversos nivells de lectura, amb continguts rics i amplis que satisfacin als visitants més entesos i, d’altra banda, amb la utilització de muntatges immersius que permetin fer sentir les emocions i valors que envolten el fet casteller per captar el públic més neòfit.

Així, el projecte combina el rigor propi que el visitant pot esperar en un centre d’interpretació cultural, però també innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva que buscaran activar el públic i convidar-lo a seguir aprenent dels valors, la màgia i l’espectacularitat dels castells. Per això, la proposta de Cristià compta amb moments de diferent intensitat, que transiten entre l’emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius, per transformar la visita en tota una experiència, en un recorregut d’emocions i d’aprenentatge. A més, el llenguatge museogràfic està plantejat en tot l’itinerari per un suggerent diàleg que combina patrimoni i modernitat amb l’objectiu de posar en valor, precisament, les arrels fondes del fet casteller i també el moment d’efervescència i de projecció de futur d’aquesta tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Relat narratiu

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema «Força, equilibri, valor i seny», just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramaturgia estructurada en tres actes, a mode d’introducció, nus i desenllaç.

La visita s’iniciarà des de la mateixa entrada a la planta baixa, on només accedir-hi el públic intuirà parcialment el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al «Valor» i que es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat a l’endinsar-se a la primera de les sales del recorregut museogràfic, un cop hagi pujat a la primera planta. L’audiovisual de gran format ens apropa, des-de la mirada de dues castelleres i dos castellers, a la dimensió més humana dels castells. La passió que ens transmetran aquests quatre personatges serà la invitació al viatge per a descobrir i entendre el fet casteller.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a «l’Equilibri i el Seny». Al nucli central s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altes. La part més emotiva d’aquest bloc es concreta amb els recursos multimèdia emprats, audiovisuals o aparells que permeten experimentar la força i les sensacions de participar en un castell.

També hi ha una àmplia cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història de castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera i que el visitant la pugui gaudir de manera aïllada. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles que configuren el món casteller, i que ja superen el centenar.

El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la «Força», amb una instal·lació multimèdia immersiva i sensorial per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell. En aquest zenit del Museu Casteller de Catalunya, Cristià mostra la seva sàvia experiència bastida a partir de la síntesi del seu vessant professional com a escenògraf amb el de museògraf.

Projecte més ampli

L’Ajuntament ha aprovat la modificació del projecte museogràfic per un import total d’1.715.000 euros IVA inclòs, un pressupost que inclou la producció dels audiovisuals del museu que per 518.000 euros ja es van licitar l’any passat per tal de poder enregistrar les quinze diades castelleres de l’any 2016, seleccionades per una comissió d’especialistes. Precisament, el material obtingut durant els rodatges ha superat les expectatives inicials i s’ha generat molt més material audiovisual que s’inclourà en el projecte de museografia per mostrar-lo en la seva plenitud. Per aquest motiu s’ha ampliat el projecte inicial. La museografia s’enriqueix amb material i s’inclou una plataforma que permetrà, amb el pas del temps, actualitzar continguts. El Museu Casteller actualitzarà continguts a mida que la història castellera ofereixi novetats.

Entre d’altres elements, a l’espai dedicat a «l’Equilibri i el Seny» s’ha afegit al projecte nou mobiliari i equipament de projecció audiovisual, així com expositors per mostrar alguns materials històrics que ajuden a explicar i posar en valor l’apartat de la cronologia castellera. També s’han introduït nous elements tècnics de l’equipament audiovisual de l’acte «la Força» per fer més immersiva la projecció i, per últim, s’ha incorporat un nou àmbit per apropar de forma vivencial i participativa a l’experiència de prendre part en un castell.

El projecte del Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a Valls l’impulsa el consorci format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres.

Consulta imatges

 170404projectemuseografic4

Audiovisual en català i anglès