El 'Pacte Camp de Valls' participa en un projecte europeu pioner d'eficiència energètica en polígons industrials

El 'Pacte Camp de Valls' participa en un projecte europeu pioner d'eficiència energètica en polígons industrials

El 'Pacte Camp de Valls' participa en un projecte europeu pioner d'eficiència energètica en polígons industrials

> L'objectiu del projecte és aconseguir generar un major estalvi energètic per a les empreses

> Des de Camp de Valls es buscarà finançament europeu per a un projecte que podria comptar amb un pressupost inicial de 2 milions d’euros

El projecte europeu «Eficiència energètica en polígons industrials mitjançant la cooperació energètica i serveis energètics compartits» s'ha presentat aquesta setmana, en una reunió de treball presidida pel regidor d’Empresa i Ocupació, Joan Carles Solé, i en la que hi han participat algunes de les principals empreses de l’àrea del «Pacte Camp de Valls-Parc Industrial de l’Alt Camp» com Ikea, Lear, Kelloggs, Vallsquímica, SCA o Giró Clofent, entre d’altres.

El projecte, que ha presentat Rafel Sans, delegat territorial de Ferrovial, es troba en fase final de disseny i hi ha la intenció de presentar-lo a la Unió Europea per al seu finançament. Si la iniciativa rep llum verda de la UE, la seva implantació tindrà una durada de 3 anys, fins el 2020, i es constituirà en consorci amb la implicació de la Universitat d'Aalborg (Dinamarca) i empreses d'innovació com Tecnalia, Danfoss i Eurofunding, entre d'altres. Les empreses del Pacte Camp de Valls que hi participin formaran part del Consell Assessor amb participació en la presa de decisions estratègiques.

Entre els objectius del projecte destaca desenvolupar i avaluar mecanismes d'estalvi energètic mitjançant serveis centralitzats a polígons industrials, mitjançant diversos models sostenibles: compra agregada, intercanvi de calor i de fred, producció i emmagatzematge d'energia o reaprofitament de matèries primeres. Un altre objectiu és explorar, dissenyar i estimular les diverses configuracions tècniques que permetin la provisió de serveis energètics conjunts. També es persegueix desenvolupar i comparar diversos escenaris de negocis i fer una avaluació dels impactes econòmics, mediambientals i socials, tant a nivell global com a local.

Per últim, el projecte vol identificar les barreres econòmiques, normatives i legals, i realitzar recomanacions respecte a la distribució de les empreses dintre del polígon per obtenir així més estalvi energètic.

Aquest projecte que podria arribar a tenir un pressupost de fins a 2 milions d'euros, aspira a ser finançat per la Comissió Europea dins dels programes Horizon 2020, pla comunitari dissenyat en base a tres pilars fonamentals: abordar els principals reptes socials, promoure el lideratge industrial a Europa i reforçar l'excel·lència científica. El projecte liderat per Ferrovial i el Pacte Camp de Valls, s'inclouria dins de l'eix social on hi tenen cabuda propostes sobre energia segura, neta i eficient; transport intel·ligent i segur; canvi climàtic i eficiència de recursos; etc.

El «Pacte Camp de Valls – Parc Industrial de l’Alt Camp» vol afavorir, a partir d’estratègies conjuntes, la captació de noves empreses i la creació d’ocupació per la millora de la competitivitat econòmica de la comarca. El pla ha rebut el suport del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals que impulsa el Servei d’Ocupació de la Generalitat i s’ha fixat consolidar el paper de l’Alt Camp com a pol industrial estratègic del sud de Catalunya. Formen part del Pacte dotze municipis de l’Alt Camp: Alcover, Alió, Bràfim, el Pla de Santa Maria, els Garidells, la Riba, Puigpelat, Rodonyà, Vallmoll, Valls, Vila-rodona i Vilabella.